A Toyota teljes tulajdonba veszi a Daihatsu autógyárat

Toyota Motor Corp. pénteken bejelentette, hogy augusztus elsejéig teljes tulajdonba veszi és kivezeti a tőzsdéről a Daihatsu Motor Co. autógyárat.

A Toyota a Daihatsu részvényeinek 51,2 százalékával rendelkezik, a többit részvénycserével kívánja felvásárolni. A Toyota 0,26 saját részvényt ad a Daihatsu részvényekért. A Daihatsu papírját július 27-én vezetik ki a tőzsdéről.

A 660 köbcentis motorokra szakosodott Daihatsu teljes tulajdonba vételével a Toyota a feltörekvő piacokon népszerű kisautó kategóriában kívánja erősíteni pozícióját. Indonéziában 15 százalékos, Malajziában 20 százalékos piaci részesedése van a Daihatsunak.

A japán miniautó piacon 30 százalékos részesedéssel rendelkező Daihatsu értékesítési csatornáit tudja majd kiterjeszteni a Toyotának köszönhetően és csökkentheti egyúttal beszerzési költségeit is.

A Daihatsu legnagyobb konkurense a Suzuki, szintén 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a japán miniautó piacon. A Toyota és a Daihatsu 1967 óta folytat üzleti együttműködést. A Daihatsu 1998 óta működik a Toyota érdekeltségeként.

Tavaly a Daihatsu globális eladásai 13,3 százalékkal estek vissza, ami 0,8 százalékkal 10,15 millióra csökkentette a Toyota csoport eladásait. A Toyota még így is megszerezte a világpiaci elsőséget a Volkswagen 9,93 milliós eladásai előtt.

 

Forrás: napi.hu

 

Top