Az év zöld autója lett a Prius Plug-in hibrid

Immár sorozatban a második éve nyeri el a Toyota egy modellje a rangos World Green Car címet: az e hónaptól már a hazai márkakereskedésekben is elérhető Prius Plug-in Hybrid modellt egy olyan listáról választotta ki a neves nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, amelyen 12 új világszerte forgalmazott zöld autó szerepelt.

A New Yorki Nemzetközi Autókiállításon került bejelentésre, hogy a rangos World Green Car szakmai elismerés idei díjazottja a Toyota Prius Plug-in Hybrid. Ez már zsinórban a második év, hogy a világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a környezetbarát hibrid és hidrogén üzemanyagcellás autóiról ismert Toyota szerezte meg a World Green Car címet: tavaly a Toyota Mirai volt a nyertes.

“Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Prius Plug-in Hybrid kapta meg ezt a kitüntetést.” – fogalmaz Jack Hollis, a Toyota csoportszintű alelnöke és ügyvezetője. “Egy globális autógyártó számára ez a cím annak bizonyítéka, hogy elismerik: olyan termékeket fejlesztünk, amelyek világszerte érzelmeket ébresztenek a vásárlókban, ugyanakkor a mobilitással kapcsolatos elvárásaiknak is megfelelnek.”

A Prius Plug-in Hybrid modellt egy olyan listáról választotta ki a zsűri, amelyen 12 új zöld autó szerepelt. A döntés során elsőrendű fontosságúak voltak a környezettudatosság szempontjai: a kipufogónál mért károsanyag-kibocsátás, az üzemanyag-fogyasztás és a fejlett hajtási technológia. A Toyota nem számít új szereplőnek a World Car programban, amelyben immár 13. éve vesz részt. A Mirai tavalyi győzelme mellett 2010-ben a Toyota Prius a világ 3 legjobb autójának listájára is felkerült két kategóriában, a World Green Car értékelésben és az Év Autója címért folyó versenyben. A Toyota GT86 is döntős volt a 2013-as Év Autója megmérettetésen, a Toyota iQ 2009-ben került be ugyanebbe a kategóriába, a Toyota Harrier Hybrid pedig 2006-ban szerezte meg a World Green Car címet. z egyes kategóriákban elbírált autókat egy nemzetközi zsűri választotta ki és értékelte; a döntéshozó testület 23 ország (köztük 13 európai állam) 75 legismertebb autós újságírójából állt.

A Prius Plug-in Hybrid hatásosan egyesíti az új, negyedik generációs Prius full hybrid hajtásának előnyeit a több mint 50 kilométeres elektromos hatótávolság kategóriaelső értékével, s így az autó üzemanyag-fogyasztása mindössze 1,0 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig csupán 22 g/km.

A Toyota új PHV-modellje jónéhány, rendkívül innovatív technológiát is felvonultat, például az elektromos hatótávolságot meghosszabbító napelemes tetőt, az akkumulátor-melegítő rendszert, a rendkívül hatékony hőszivattyús fűtést és a LED-mátrix technológiával kiegészített adaptív automatikus távfény-vezérlést.

A hibrid és plug-in hibrid piac alakulása Magyarországon

Három év alatt megnégyszereződött a környezetbarát hibrid autók értékesítése Magyarországon: míg 2014-ben még csupán 537 hibrid gépjármű talált gazdára hazánkban, 2016-ra ez a szám elérte a 2072 darabot, és az idei évre további, hasonló ívű növekedés prognosztizálható. A húzó márkának a hibrid piacon egyébiránt egyértelműen a technológiát pont idén 20 éve kifejlesztő Toyota, és prémium márkája, a Lexus bizonyult: a tavaly Magyarországon eladott hibrid autók 82,2%-át ez a két márka tette ki. Izgalmas fejlemény ugyanakkor a plug-in hibridek (PHV) értékesítésének – nem utolsó sorban a zöld rendszámnak köszönhető – növekvő részaránya a hibrid piacon belül: ez 2014-ben még csak 2%, 2016-ban már 14,9% volt, abszolút értékben pedig 28-szoros volt a növekedés, hisz 2014-ben 11, 2015-ben 87, 2016-ban 309 darab plug-in hibrid autó talált gazdára összesen idehaza. A frissen díjazott Toyota Prius Plug-in Hybrid kimagasló ár-érték arányával szép szeletet hasíthat majd ki a szegmensből. Jóllehet a zöld rendszám odaítélésének újraszabályozása várható, hogy kiszűrésre kerüljenek a nagy fogyasztású és károsanyag-kibocsátású ám plug-in hibrid technológiával működő modellek, az új Prius Plug-in Hybrid mindössze 1 literes kombinált fogyasztásával, 22 gramm/100 km-es rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátásával, és 50 kilométeres (napelemes tetővel 55 km) tisztán elektromos hatótávjával minden várhatóan továbbra is jogosult lesz rá, ami egyebek mellett ingyenes parkolást, a regisztrációs adó, a forgalomba helyezési illeték és a cégautó adó megspórolását jelenti majd tulajdonosa számára.

A következő évek slágere ugyanakkor várhatóan továbbra is a full hibrid meghajtás lesz, amiben, bár egyre több versenytárs jelentkezik hibrid meghatású modellekkel, a Toyota és a Lexus verhetetlennek tűnik. A japán gyártó hibrid dominanciája egyébiránt a használt autó piacon is megjelenik: csak tavaly 816 Toyota Prius (köztük 115 darab korábbi generációs Prius Plug-in Hybrid érkezett használtan hazánkba.

Top