Japán megkapta az új generációs Crownt is

Az új generációs, Európában nem forgalmazott Toyota Crown a szintén egyelőre csupán a japán bemutatott Toyota Corolla Sporthoz hasonlóan olyan első generációs összekapcsolt jármű, amit az újfajta mobilitást megtestesítő világ számára terveztek, és tovább feszegeti a határokat. A tervezők célja az autó funkcionalitását kiterjesztő összekapcsolt technológia használata, valamint a formaterv, a menettulajdonságok és a biztonsági tényezők javítása volt. A fedélzeti adatkommunikációs modul (DCM) széria felszerelés a modell minden változatában, ennek révén a vezetési útmutatás és a járműdiagnózis távoli üzemmódban is fogadható. Az autó a legújabb kapcsolt szolgáltatásokat kínálja, például az e-Care Service szolgáltatást és a LINE My Car felhasználói fiókot. Mindehhez elegáns, sportos megjelenés, és az érzékekre ható, minőségi belső tér, és pontos visszajelzést adó menettulajdonságok társulnak, melyeket a TNGA padlólemez stratégián alapuló, teljesen megújult platform alkalmazásával értek el. Ezeket a vadonatúj, a kerékpárosokat és a gyalogosokat éjszaka is érzékelő Toyota Safety Sense-hez hasonló élenjáró baleset-megelőzési technológiák egészítik ki.

A világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójának tartott Toyota bemutatta teljesen újratervezett, csak a szigetországban forgalmazott Crown modellt Japánban. 1955-ös bemutatkozása óta a Crown folyamatosan az innováció szimbóluma volt. Jól mutatja ezt a nyolcadik generációban (1987) bemutatott TRC (kipörgésgátló), vagy a kilencedik generációban (1991) debütáló ABS. Csúcstechnikák, melyeket ma már sok más autóban láthatunk, de a Crownban már mindenki mást megelőzve megjelentek. Az új, tizenötödik generációs Crown a Toyota első generációs összekapcsolt autója, melyben szériafelszerelés a DCM (Adatkommunikációs Modul). Az ügyfelekkel fenntartott 24 órás kapcsolat új szintre emeli a jármű és az emberek, illetve a közösség közötti kapcsolatot. A felhasználók megfelelő időben részesülhetnek olyan szolgáltatásokban, amelyek javítják a biztonságot és a kényelmet, valamint a valós idejű menetadatok alapján karbantartási értesítéseket közölnek. A TNGA (a Toyota világszintű egységesítési programja a technológia, a beszerzés, a gyártásfejlesztés, valamint a járműgyártás egyéb területén, amelynek segítségével rendkívüli mértékben javulnak a Toyota járművek alapvető tulajdonságai és piacképessége, mivel csúcsminőségű termékeket lehet kedvező áron kínálni alkalmazásával sikerült látványosan javítani a jármű stílusán, valamint általános menettulajdonságain). Az új Crown menetdinamikáját a világ legkeményebbjének tartott versenypályáján, a híres német Nürburgringen tesztelték. A kiemelkedő vezethetőség eredményeképpen az autó visszajelzései pontosak, és stabilitása minden szituációban kifogástalan, legyen szó bármilyen körülményről, alacsony vagy nagy sebességről, rossz vagy jó útviszonyokról.

„Szerettem volna átörökíteni az a szenvedélyt, ami az első generációs Crown születésének idején jellemezte a vállalatot, hogy a világ lássa, mire képes a japán tudás és elszántság. Ezzel a szellemiséggel mozdítottuk elő a fejlesztést. Úgy érzem, hogy az új Crown igazán lélegzetelállító lett, legyen szó a dizájnról, a menettulajdonságokról vagy a kapcsolt szolgáltatásokról.” – fogalmaz Akira Akiyama, a fejlesztésért felelős főmérnök.

KAPCSOLT SZOLGÁLTATÁSOK

Új, fejlett szolgáltatások, melyek összekapcsolják a vezetőt, a várost és a közösséget:

  • Az összes új Crown szériafelszerelésként kapja a testre szabott DCM-et, a T-Connect szolgáltatás pedig három évig díjmentes, így a tulajdonosok megismerhetik a kapcsolt szolgáltatások előnyeit.
  • Ügyfélbiztonsági szolgáltatások is rendelhetők, ilyen például a HELPNET és az e-Care. Ezen felül a közlekedés kényelmét fokozó szolgáltatás, a Toyota’s Operator Service is igényelhető.
  • Rövidesen bemutatandó okostelefonos alkalmazások: a LINE My Car felhasználói fiók aktiválásával úticélokat lehet megadni, a MyTOYOTA for T-Connect Drive Diagnosis segítségével pedig a biztonságos és gazdaságos autózást lehet figyelemmel kísérni.

Kapcsolódási módok a vezető számára

  Szolgáltatás Leírás
Biztonság e-Care Driving Guidance Ha a járműben kigyullad egy figyelmeztető lámpa, a rendszer továbbítja ezt az információt, és a vezetőt felhívja a telefonközpont vagy a kereskedő, hogy tanácsot adjon.
e-Care Health Check Report A vezető okostelefonjával tudja ellenőrizni az olajszintet, illetve az okos kulcs akkumulátorának töltöttségét és állapotát, ha kigyulladnak a figyelmeztető lámpák. A jármű adatai alapján a vezetők karbantartási tanácsokat is kapnak a kereskedőtől.
Összekapcsolt Karbantartási Csomag A rendszeres átvizsgálásokon felül az autó adatai (futásteljesítmény) alapján megfelelő időben figyelmeztet a karbantartás szükségességére.
MyTOYOTA for T-Connect Menet-diagnózis A haladási adatok alapján észlelt tendenciák alapján a rendszer diagnosztizálja a biztonságos és gazdaságos autózást befolyásoló karakterisztikákat. Ezek kiértékelését és a hozzá fűzött tanácsokat elküldi a vezető okostelefonjára. A diagnózist a biztosítási tervvel is koordinálják, így a következő esedékes biztosítási díj kedvezményeit is a vezetési stílusnak megfelelően számolják ki.
My Car Security
(Távoli ellenőrzés/
kezelés)
Okostelefonja segítségével a vezető ellenőrizni tudja, hogy bezárta-e autója ajtajait és csomagtartóját, illetve működik-e éppen a vészvillogó vagy a riasztó, stb. Az ajtók bezárása, és a vészvillogók lekapcsolása távolról is lehetséges.
HELPNET®
(A légzsákokkal összekapcsolva)
Baleset vagy hirtelen egészségügyi probléma esetén erre kiképzett operátorok összekapcsolják a vezetőt a rendőrséggel vagy a tűzoltósággal. Amennyiben a légzsákok kinyíltak, a HELPNET® automatikusan kapcsol egy operátort. A D-Call Net® az autó adatai alapján eldönti, hogy a súlyosság szintje alapján szükséges-e mentőhelikoptert hívni.
Toyota Összekapcsolt Autó Biztosítási Terv Minden hónapban kedvezménnyel csökkenti a biztosítási díjat a közlekedés biztonságossága alapján. Ehhez precíz adatokat kap a járműtől.
Komfort /
kényelem
Operátor szolgáltatás Erre kiképzett operátorok különböző kéréseket teljesítenek, mint például a menetcél megadása a navigációs rendszerben, hotel vagy vendéglő foglalás.
Ügynök
(Beszédfelismerő szolgáltatás)
A beszédfelismerő rendszerrel vezérelhető az úticél megadása, a hírek vagy az időjárási adatok lekérdezése. A keresés egyszerűsítése érdekében a hibrid beszédfelismerő rendszer vagy a fedélzeti navigációs rendszert (helyi beszédfelismerés), vagy az Ügynököt (központi beszédfelismerés) aktiválja automatikusan.
Hibrid navigáció A Toyota Smart Center forgalmi adatai, és a felhasználó vezetési adatain alapulva megadja a leggyorsabb elérést, amit a fedélzeti számítógépre küld. A hagyományos öt utat megadó keresési mintán felül új útvonalakat is ajánl.
LINE My Car felhasználói fiók A vezető navigációs célpontokat tud megadni a LINE applikáció chat funkciója segítségével, miközben útja során hasznos információkat kap például az üzemanyagszintről és az időjárásról.

Összekapcsolódás városokkal

ITS Connect: a „teljes város biztonsága” és az „egyedi autó biztonsága” törekvés érdekében az ITS egy erre a célra létrehozott frekvenciát (760MHz) kínál opcióként. Ennek segítségével szenzorok és jelzőlámpák által gyűjtött információk cserélődnek az útba épített infrastrukturális rendszerek és a járművek között, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

Összekapcsolódás közösségekkel

Járható utak térképe: katasztrófák esetén, a mentőakciók támogatása érdekében a weboldalról szabadon letölthető a járható utak térképe. Az elmúlt 24 órában használható utak rendelkezésre állása óránként frissül a Toyota által a DCM-mel felszerelt járművek segítségével gyűjtött adatok révén. A járható utak térképe a katasztrófa sújtotta övezetekben történő közlekedésre is használható.

ELEGÁNS, KARCSÚ ÉS SPORTOS MEGJELENÉS, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ UTASTÉRREL, AMI ELKÁPRÁZTATJA AZ ÉRZÉKEKET

Külső

  • Az új Crown tervezésénél az volt a cél, hogy egy merész megjelenésű és kifinomult eleganciájú sportszedánt alkossanak. A formatervben meghatározó szerepet tölt be az orrmotoros, hátsókerékhajtású autók jellegzetessége: az alacsony, nyújtott orr és a karcsú, elegáns profil, melynek vonala finoman lejt a tetőtől a csomagtér fedeléig. A karosszéria összesen hat oldalablakkal rendelkezik.
  • Az RS kiviteleket LED szekvenciális irányjelzőkkel szerelték fel elöl és hátul is, melyek fénye jól kiemeli a hálómintázatú hűtőrácsot. Az orr alsó részének díszítése jól hangsúlyozza az alacsony tömegközéppontot, és szélesebbnek láttatja az autót. Az oldalsó küszöbtoldatok a jobb stabilitáshoz járulnak hozzá, akárcsak a speciális, 18 colos könnyűfém keréktárcsák. E kivitelek sportos megjelenését még inkább kihangsúlyozza a négy kipufogóvég, a hátsó légterelő és a fekete ajtókeret.

Belső

  • A visszafogottan méretezett műszerfal és a tágas belső komfortos utasteret eredményez, melyben a sofőr a vezetésre összpontosíthat. Az egyszerű, de mégis finom és csúcsminőségű utasteret élvonalbeli berendezésekkel szerelték fel. Ennek köszönhetően a kabin nemcsak karakteres, hanem kifinomult, modern atmoszférát sugároz. Ezt tovább erősíti a pompás kárpitozás és a minden részletében kifogástalan formaterv, ami felpezsdíti az érzékeket, kiemelve a textúrákat, a mozgást, a hangzást és más vonzó tulajdonságokat.
  • A két új képernyő közül a 8 colos a jobb láthatóság érdekében hátrébb helyezkedik el, míg a 7 colos a könnyebb elérhetőség miatt kicsit előbbre került. A műszerfal felső részét alacsonyabbra pozicionálták; ennek köszönhetően tágasabb lett a térérzet, és a dupla képernyő helyzetét is jobban ki tudták emelni.
  • A jobb utaskényelem érdekében megnövelték a hátsó lábteret. Az optimalizált ülésforma csökkenti a fáradást hosszú utakon. Az új Crown modellpaletta része a „G-Executive” és a „G-Executive Four” luxusváltozat, csúcsminőségű faborításokkal és még igényesebb hátsó ülésekkel. Ezekben LED-ekkel működik az ajtóvilágítás, és a hátsó rész külön klímarendszert kapott.

Belső és külső színek

  • Az autó hét színben rendelhető, beleértve az új Precious Galena árnyalatot, amelyben egy csipetnyi metál-hatás is van. Az utastérhez négy szín közül lehet választani, ezek egyike a Sporty White.
  • A „Japan Color Selection Package” (Japán színválasztó csomag) megvásárlásával a tulajdonos saját ízlése szerint alakíthatja a Crown színét. A hat különleges karosszériaszín és a három speciális, valamin négy széria belső színárnyalat segítségével a vásárló különleges, jellegzetesen japános színösszeállítással rendelheti meg a Crown modellt.

AZ ÚJ, TNGA ALAPÚ PLATFORM ÁLTAL MÉG KEZESEBB AZ AUTÓ

Platform

  • Az autó az új TNGA platformra épül, és az alacsony tömegközéppont érdekében az egész hajtáslánc alacsonyabbra került. Az optimalizált súlyelosztás és az alumíniumból készül karosszériaelemeknek köszönhetően a tehetetlenségi jellemzők kiválóak.
  • Az autó kezességét, stabilitását és kényelmes haladását biztosítja a magas bekötési pontú, több lengőkaros első futómű, a több lengőkaros hátsó futómű, az optimalizált kormányzási merevség, az alumíniumból öntött első toronycsapágy, valamint a nagyobb mennyiségű, karosszériamerevséget javító ragasztóanyag használata.

A csendesség nyomában

Az optimalizált karosszéria-vázszerkezet és a zajcsillapító anyagok megfelelő használata mellett aktív zajcsökkentést is bevetettek. A hangszórókból sugárzott ellenzajt fáziscserével állítják elő, aminek segítségével kioltják a zavaró hangokat, így még csendesebb lesz az utastér.

RS menetdinamika-javító megoldások

Az RS kiviteleket számos, menetdinamikát javító technológiával látták el. Az RS változatok szériában 18 colos, ötküllős keréktárcsákkal készülnek, és speciális első stabilizátorok csökkentik a karosszéria dőlését. A lineáris szolenoidos AVS, használatának köszönhetően mindig megfelelő a csillapító erő, még akkor is, ha hirtelen érkezik az erőhatás; ez is hozzájárul a jó menetdinamikához. A hátsó légterelő elegendő leszorító erőt biztosít, így az autó nagy sebességnél is stabil marad. A 2,0 literes turbómotoros Crownba nagy teljesítményű hátsó csillapítót és hátsó padlómerevítést is beépítettek, így kiválóak a kormányzás visszajelzései, és a rossz felületű úton csökkennek a vibrációk.

Üzemmódválasztó

Az üzemmódválasztó segítségével a vezető egyetlen gombnyomással változtathatja meg az autó menetdinamikáját. Ez a felszerelés széria minden új Crown modellben. Az RS kivitelekben testre szabott módozat is található, amelynek segítségével a hajtáslánc, a futómű és a légkondicionálás megfelelő beállítási módozatainak kombinációja állítható össze.

Hajtáslánc

  • 2,5 literes Dynamic Force hibrid rendszer: a 2,5 literes hibrid Crown hajtásláncában a TNGA 2.5 literes Dynamic Force motorja jó termikus hatásfokot és magas teljesítményt ér el. A jármű menetdinamikája így különlegesen jó, fogyasztása pedig csupán 4,2 l/100 km. (a Japán Vidékfejlesztés, Infrastruktúra, Közlekedés és Turizmus Minisztérium JC08 tesztciklusa szerint.)
  • V6-os 3,5 literes Multi-Stage Hybrid rendszer: a 3,5 literes Crown az első Toyota márkajelzésű autó, amit Multi-Stage Hybrid rendszer hajt. Ebben a hibrid rendszerben váltóáttételekkel igazítják egymáshoz a 3,5 literes, V6-os belsőégésű motor és az elektromotor kimenő teljesítményét, így már alacsony fordulatszám mellett is nagy teljesítmény, és ezáltal erőteljes menetdinamika érhető el. A rendszer olyan operációs pontot választ ki, amely kis sebességtől nagy sebességig egyidejűleg magas hatásfokot garantál, és kiterjeszti az elektromos (BEV) üzemmód hatótávolságát, ugyanúgy lehetővé téve az élvezetes autózást, mint az üzemanyag-takarékos cirkálást. A motorok érzékenyen reagálnak a gázparancsra. Ezt a 10 fokozatú váltómű segítségével érték el, ami a helyzettől függetlenül közvetlen, élvezetes gyorsulást tesz lehetővé, méghozzá tökéletes szinkronban a pedál lenyomásával.
  • 2,0 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotor: a 2,0 literes Crown közvetlen befecskendezéses turbó motorjának teljesítményét a szívó- és kipufogócsatorna javított hangolása fokozza. Az erőforrás már alacsony fordulatszámon is jól reagál, miközben a teljes fordulatszám-tartományban magas a nyomatéka.

A hibrid hajtás fontosabb adatai

Motor Modell A25A-FXS 8GR-FXS
Henger űrtartalom (liter) 2.487 3.456
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 135 [184]/6,000 220 [299]/6,600
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]/ford.) 221 [22.5]/3,800-5,400 356 [36.3]/5,100
Elektromotor Max. teljesítmény (kW[LE]) 105 [143] 132 [180]
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]) 300 [30.6] 300 [30.6]
Teljes rendszer (kW[LE]) 166 [226] 264 [359]
Akkumulátor Nikkel-metál-hidrid Lítium-ion

A turbómotor fontosabb adatai

Motor Modell 8AR-FTS
Hengerűrtartalom (liter) 1.998
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford) 180 [245]/5,200-5,800
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]/ford) 350 [35.7]/1,650-4,400

ÉLVONALBELI PREVENTÍV BIZTONSÁGTECHNOLÓGIA A LEGÚJABB TOYOTA SAFETY SENSE CSOMAGGAL

Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomag

  • A második generációs Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomag szériafelszerelés minden Crown modellben, és a következőket tartalmazza:
  • Ütközést megelőző biztonsági rendszer, amely éjjel-nappal érzékeli a gyalogosokat, és nappal érzékeli a kerékpárosokat. Ezzel elősegíti a balesetek megelőzését, és a károk csökkentését.
  • A dinamikus radarvezérlésű sebességtartó automatika a teljes sebességtartományban segíti az elöl haladó autó követését.
  • A sávkövető asszisztens (LTA) segít a sáv közepén tartani az autó a radarvezérlésű sebességtartó automatika használata közben.
  • Az automatikus távfény-vezérlés (AHB) önműködően vált az országúti és a tompított fény között.
  • Az adaptív távfény-rendszer (AHS) úgy használja az országúti fényt, hogy nem vakítja el az elöl haladó vagy szembejövő autót.
  • A jelzőtábla-felismerés (RSA) kamerája által érzékelt közúti jelzések a jármű belső képernyőjén is megjelennek, így a vezető figyelmét nem kerülik el a jelzőtáblák, és biztonságosabb lesz az autózás.

Parkolást segítő fék (álló tárgyak, hátulról közelítő járművek, a jármű mögött tartózkodó gyalogosok)

Az álló tárgyak – például falak és oszlopok – valamint a gyalogosok veszélyforrást jelenthetnek a parkolókban. Ezért az új Crownba egy kis sebességnél aktiválódó, parkolást segítő fékrendszert szereltek. Az intelligens távolságérzékelő radar és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő automatikus fékrendszere mellett ezt a Toyota márkájú autót szerelték fel elsőként hátulsó gyalogostámogató fékkel. A rendszer egy hátsó kamera segítségével érzékeli a gyalogosokat, és a balesetek elkerülése érdekében vészjelzést ad és aktiválja a féket.

Top