Mäkinen nagy neveket akar a Toyotához

Meglátjuk mi lesz” – kezdte gondolatait a pilótákra utalva Tommi Mäkinen, a Jyväskyla központú Toyota csapat vezetője. Az interjút készítő Värmland Folkblads magazin Monte Carloban kapta mikrofon végre a négyszeres világbajnokot, ahol reményeik szerint jövőre már a Yarisokkal indulnának.

Ha minden a terv szerint halad, akkor itt leszünk. Elég sűrű esztendő lesz, nekünk pedig kifejezetten erőltetett menet várható, de nagyon pozitív érzéseim vannak ezzel kapcsolatban.” – folytatta a finnek egykori csillaga.

Jelen pillanatban nagy erőkkel vadásszák a pilótákat és ez nem kis fejtörést okoz. Mikko Hirvonent már sikerült megnyerni tesztpilótának, de a további versenyzők még csak kérdőjel formájában vannak meg.

Kris Meeke már mondott egy nemet Mäkinen hívására, amire a négyszeres világbajnok honfitársát kereste meg,Jari-Matti Latvalát. Azonban ez a projektje is kudarccal végződött. „Beszéltem Tommival, de most terveim szerint a Volkswagennél maradok. Ha egy győztes csapatnál vagy, nagy kockázat egy újoncra váltani. Az elsődleges célom világbajnokságot nyerni, erre pedig a VW-nél van a legnagyobb esélyem.” – árulta el Latvala, akinek ugyan lejár a szerződése az év végén, de minden valószínűség szerint marad a német gyárnál.

 

Mäkinen azonban nem állt meg és megkörnyékezte a norvég tehetséget, Mads Ostberget. „Beszélgetünk, majd meglátjuk, hogy hogy alakul az év hátralevő része.” Persze rajtuk kívül is vannak jelöltek. Például Petter Solberg vagy éppen Esapekka Lappi. Mindkettővel egyeztetett már az egykori Mitsubishi-menő.

Sok pilótát megkerestünk, de csak 2018-ra lehet esélyünk egy igazán kiemelkedő sofőrt leszerződtetni. Egy tapasztalt versenyzőt szeretnénk, ez az elsődleges célunk.” – emelte ki Mäkinen, majd elárulta, hogy gondolkoznak a székhely váltáson is. „Jelenleg Jyväskyläban van a központ és a fejlesztés is (míg a motort Kölnben gyártják), de mikor már újra visszakerülünk a vérkeringésbe, nem biztos, hogy könnyű lesz minden verseny után oda visszautazni, ezért lehet, hogy máshova költözünk Európában.

 

Hogy milyenek lesznek 2017-ben még nem tudja, de realistának kell maradniuk, vagyis a tapasztalat gyűjtés lesz a céljuk. A Yaris WRC úgy néz ki, hogy gyorsabban készül mint amire számítottak és heteken belül az első hivatalos tesztekre is sor kerül. Az első prototípus szerinte remekül sikerült úgyhogy bizakodó a finn csapatfőnök.

forrás: duen.hu

Top