Menetpróba: Toyota RAV4 Hibrid

A 2016-ra megújult RAV4 immár hibrid hajtáslánccal is elérhető lett. A modell hivatalos bemutatója március 11-én volt, rá egy hétre volt szerencsém két napra birtokba venni egy összkerékhajtásos Executive felszereltségű példányt.

RAV4_front

Az autó bár csak 4.6 méter hosszú, 167.5 cm magasságával fehér színben mégis impozáns és kitűnik a tömegből. Az átdolgozott első lámpatestek LED-es nappali menetfényt, emellett a kipróbált változatban Bi-LED fényszórókat kaptak. Ezek fényereje nagyon jó, este szépen bevilágítják az utat, feltűnően fehér fénnyel. A hibrid kivitelt az orrmaszkon és a csomagtérajtón lévő márkalogó kék színe is megkülönbözteti. A hátsó lámpák is LED-es rendszerűek lettek. A kerékjárati íveket műanyag borítás fedi, de az ajtók alsó peremére is jutott védőelem. A Trend és Executive felszereltséghez 18 colos könnyűfém felnik járnak.

RAV4_side

A kipróbált, legmagasabb felszereltséghez teljes bőr belső jár, ez magában foglalja az ülések, a műszerfalborítás és az ajtó egy részének kárpitozását is. A vezetőülés elektromosan állítható, az ülőlap elülső és hátulsó része külön emelhető, süllyeszthető. A kormány pozíciója elég széles tartományban változtatható, ezáltal könnyen meg lehet találni a kényelmes beállítást. Nekem a bőr ülés nem igazán nyerte el a tetszésem, a kora reggeli órákban ráülve elég hideg volt. Ezen persze segít a beépített ülésfűtés, de kérdés, hogy mi a helyzet nyáron, ha pár órán át tűzi a nap.
Az utastér igen tágas, az ülések kényelmesek és bőven jut lábtér a hátul ülőknek is. A hátsó ülések támlája több fokozatban dönthető, viszont középen ülni nem lehet valami kényelmes, mivel elég keskeny, cserébe domború az ide kiszabott hely és valamelyik oldal felé csúszni fog az itt helyet kapó utas. A bőr ülésen mindenképp.

RAV4_rearseat

A belső kidolgozás jó, a középkonzol kezelőszervei igényesek, kár, hogy az alul lévő gombok nagyjából 15 éve is ugyanezek voltak minden Toyotában. Az is sajnálatos, hogy a 4 elektromos ablakból csak a vezető melletti automata, a többi háromhoz már nem jár ez a funkció, ami ebben az árkategóriában elvárható lenne. A magasra helyezett központi, 7 colos érintőkijelző képe szép, napsütésben viszont előfordul, hogy teljesen olvashatatlan a tükröződés miatt.

RAV4_center

A vezető előtti műszeregységbe is jutott egy színes, 4.2 colos TFT kijelző, melyről rengeteg információ olvasható le, illetve több beállítást is itt lehet elvégezni, mint pl. a biztonsági- és vezetést támogató elemek ki-be kapcsolása. A Safety csomaggal felszerelt változatok képesek felismerni az út szélére kihelyezett sebességkorlátozó és azokat feloldó jelzéseket, ezek képe meg is jelenik a vezető előtti kijelzőn. Amíg a megengedett tartományon belül vagyunk, a piktogram megegyezik a jelzőtábla képével, amint túllépjük a megengedett sebességet, a piktogram piros hátterűre vált. Azt is be lehet állítani, hogy beszédhanggal is figyelmeztessen a megengedett sebesség túllépésére, de ezt én kb. 2 perc után kikapcsoltam, mert nagyon idegesítő az automatikusan beolvasott hosszú szöveg. Az is jópofa, hogy mondjuk ha a központi nagy kijelzőn a navigáció megy épp, akkor az audiórendszer visszajelzése is kirakható a kis kijelzőre. De ez fordítva is lehet: ha a nagy kijelzőn az audiórendszer kezelője van beállítva, akkor a kis kijelző a navigáció alapelemeit mutathatja. Parkoláskor grafikusan megjeleníti az első és hátsó szenzorok távolságát a tereptárgyaktól.

Az AWD (4×4) változat esetén a hátsó kerekek meghajtása nem kardántengelyen keresztül történik, hanem egy villanymotor (50 kW) forgatja azokat közel 140 Nm nyomatékkal. A menettulajdonságokra nem lehet panasz, a hibrid rendszer összteljesítménye 197 LE, a nulla-százat papír szerint 8.3 mp alatt hozza. Ezt nem próbáltam ki, de az biztos, hogy a 0-50 nagyon durva. Elég kigondolni, hogy „én most itt befordulok balra még a szemből érkező előtt” és tényleg befordul. És kb. úgy, mintha sínen menne, köszönhetően a temérdek elektronikus kütyünek és az összkerékhajtásnak. Azért ilyenkor a gumikat csikorgatja kicsit.

RAV4_rside

Három vezetési mód közül lehet választani, mindhármat kipróbáltam. Az ECO mód eléggé „nyúlós”, nagyon nyugisan reagál a gázpedál elmozdulására, sokára kapcsolja be a benzinmotort. A Normál mód nagyon jól használható, itt már hamarabb reagál a gázpedál elmozdulására. Ugyanakkor tapasztalatom szerint az átlagfogyasztásban nem volt mérhető különbség a két mód között. A Sport módba kapcsolva harapóssá válik az autó, a gázpedál legkisebb mozdítására is ugrik, a kormányzás keményebb és közvetlenebb. Párhuzamos haladásnál a sávok közötti cikázásra ideális. Van még egy tisztán elektromos mód is (EV), amivel teljesen töltött akkuk esetén 2 km-nyi távot lehet megtenni emisszió nélkül.
Egyébként az autó nagyon csendes, amíg lehet, csak a villamos hajtást használja, illetve a benzinmotort alacsony fordulatszámon veszi igénybe. Gyorsításkor a benzinmotor (hallás alapján) nagyjából közepes fordulatszámig pörög fel, itt még egyáltalán nem tolakodó a hangja. Padlógáznál viszont a maximális fordulatszám környékére pörög a legnagyobb teljesítmény elérése céljából. A hang ilyenkor sem kellemetlenül hangos, de valahogy nem kívánja az ember ilyen üzemben használni ezt az autót.
A magas üléspozíció és a csend miatt az 50 km/órás haladás araszolásnak tűnik, eleinte azon kaptam magam, hogy szemmértékkel belőve a városi tempót a mutató 70+ tartományban járt. Pár óra alatt megszokható, de tényleg figyelni kell, mert drága fotók készülhetnek a szép autónkról. Autópályán nem jártam vele, így nagyobb tempónál jelentkező szélzajról és fogyasztásról nem tudok nyilatkozni. Az M0-áson két rövidebb szakaszt tettem meg, a zaj 110-120 körül nem számottevő, felhajtáskor a 70-110-et könnyedén és fürgén abszolválja. A fogyasztás 110 körüli tempónál 6 liter alatt marad.
Hidegindításkor a hűtővizet és a motort nagyon gyorsan bemelegíti, gyakorlatilag az udvarról való kiállás majd 3-4 utcasarok megtétele után már üzemmeleget mutatott a kijelző 3 °C külső hőmérsékletről indulva. Valamilyen okosság folytán a motor melegét igen sokáig megőrzi, leállítás után 1 órával is még jelentős mennyiségű maradékhő volt a rendszerben tíz fok körüli környezeti hőmérséklet mellett.

Átvételkor 230 km volt az autóban, a fedélzeti számítógép 8.6-os átlagot mutatott. Ez kicsit ijesztő volt számomra, dízel Avensis után ez brutális értéknek tűnt. Aztán két nap alatt eltöltöttem 6 órát az autóval, megtettem 160 km-t városban (a két M0-ás szakaszt leszámítva) és 5.5-ös átlaggal zártam a próbát, ebben volt két reggeli hidegindítás is. A legjobb értéket 130 megtett km-nél értem el, ez 5.2 volt. Kis odafigyeléssel simán 6 alatt lehet tartani fogyasztását, ami nagyon jó érték egy ekkora autótól.

RAV4_AVG

Az Executive felszereltséghez JBL prémium audiórendszer jár. Sokkal többet vártam tőle, engem nem győzött meg egyáltalán a hangja. Kicsit furcsa, hogy a rádióállomásokat a térerő alapján folyamatosan újrarendezi, ezért néha nehéz megtalálni kedvenc adóinkat. Aztán megtaláltam, hogy ABC szerint is lehet rendezni, ami sokat könnyít a vezetés közbeni keresésnél. Sorszámhoz rendelhetőséget nem találtam, igaz, nem túrtam szét a menürendszert, kézikönyv meg nem volt mellékelve.
A navigáció magyarított, kissé bonyolultabb kezelésű, mint az Avensisemben. A magyar szavak kiejtése esetenként derültséget okozott az utasok körében.
A vezetéstámogató három- és négybetűs kütyük egész hada fellelhető „Toyota Safety Sense” névre keresztelt rendszerben. Ezek közül a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA) okozta a a legbizarabb élményt: bekapcsoltam a „Steering assist” funkciót, ami annyit tesz, hogy irányjelzés nélküli záró- vagy felezővonal átlépéskor a csipogás és piktogram megjelenítés mellett diszkréten löködi a kormánykereket a helyes irányba. Nagyon furcsa érzés. De arra mindenképp jó, ha a vezető elbóbiskolna az autópályán, nem fog lefutni a leállósávba. Érdemes szem előtt tartani, hogy az összes lehetséges biztonsági funkcióhoz ne aktiváljunk hangjelzést, mert elég 3 perc városi forgalomban és a vezető megőrül a folyamatos pittyegésektől (túl gyorsan mész, túl közel mész, elhagytad a sávot, vannak a holttérben stb).
Az autó árazása a technikát, kényelmet és teljesítményt figyelembe véve teljesen elfogadható. Nem csoda, hogy a 2016-ra szánt darabszám mostanra előjegyzésre került.

Köszönet illeti a Toyota Super márkakereskedést a tesztautó rendelkezésre bocsátásáért.

Forrás: Toyotaclub (by whis)

Top