Óriási bravúr: A svéd rally megnyerése után élen a rally világbajnokságban a Toyotával versenyző Latvala

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2017 -WRC Sweden (SWE)

A Rally Világbajnokságba (WRC) 17 év után visszatérő Toyota első számú pilótája, a Toyota Yaris WRC-vel versenyző Jari-Matti Latvala két forduló után vezeti a Rally Világbajnokságot: az idény-nyitó Monte Carlo Rallyn elért második helyezés, majd a Svéd Rallyn elért első hely után a finn versenyző élen áll a világ legkeményebbnek tartott autóverseny-sorozatában.

Az 1999-es Kínai rali óta először nyert FIA WRC versenyt a Toyota, méghozzá rögtön a vadonatúj Yaris WRC versenyautó második bevetésén. Jari-Matti Latvala a szombati szuperspeciál után lépett az élre, miután az addigi első helyezett kormánymű-törést szenvedett. Latvala ezt követően mindhárom vasárnapo szakaszt megnyerve növelte előnyét, és megszerezte a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team első versenygyőzelmét. Juho Hänninen napját nem nehezítették problémák, így újabb konstruktőri pontokat szerzett. A TOYOTA GAZOO Racing ezzel jelenleg a második helyen áll a csapatrangsorban, míg a pilóták között Latvala áll az élen, köszönhetően pályafutása tizenhetedik futamgyőzelmének. Latvala most negyedszer győzött Svédországban, a 2016-os Mexikói-rali óta első ízben állhatott a dobogó legfelső fokára. Összességében Jari-Matti hat szakaszon (SS1, SS4, SS13, SS16, SS17 és SS18) tudott diadalmaskodni. Latvala mindössze 3,8 másodperces előnnyel az első helyről kezdte a napot, ám ezután mindhárom szakaszon győzni tudott (beleértve a power stage-et), és problémamentes autózással bebiztosította első helyét. Hänninen épp csak kikerült a Top 20-ból, a továbbiakban folytatja a későbbi ralikra szánt beállítások tesztelését.

„Nagyszerű érzés 17 év kihagyás után WRC versenyt nyerni. Mindig erről a pillanatról álmodtam, ám soha nem gondoltam volna, hogy a WRC-be történő visszatérésünk után ilyen hamar eljön. Szeretnék külön köszönetet mondani nem csupán a csapat minden egyes tagjának, de a szurkolóknak is, akik hűségesen várták visszatérésünket, és együtt ünnepeltek velünk.
Szeretném mindenkivel megosztani azt a beszélgetést, amelyet a Svéd-rali rajtja előtt az autókkal történő információcseréről folytattam Tommival és Jari-Mattival. Jari-Matti azt mondta, próbál megértéssel és szeretettel kommunikálni velük, és igyekszik gondosan vezetni őket. Tommi azt mondta, pontosan tudja, hogyan teheti még gyorsabbá őket, hiszen imádja az autókat. Szavaik az autók iránti szeretetről tanúskodtak, és mélyen meghatottak, hiszen magam is így érzek. Azt kívánom tehát mindannyiunknak, hogy minél tovább élvezhessük ezt az érzést, és a kihívásokkal együtt megbirkózva mind jobb autóvá tehessük a Yarist.”  – fogalmaz Akio Toyoda csapatelnök.

„Nehéz szavakat találni, hogy leírjam, miként is érzem magam, miként érezzük magunkat. Monte-Carlóra nem számítottunk, ez azonban azon is túlmegy. Természetesen szerencsénk volt a győzelemmel, ugyanakkor Jari-Matti tehetségéről és a Finnországban, Németországban és Japánban végzett együttes csapatmunkáról is tanúskodik. Hihetetlen érzés, szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette, különösen Toyoda elnök úrnak, aki belénk vetette bizalmát, valamint Jari-Mattinak, Miikának, Juhónak és Kajnak. Különleges ez a mai nap, amire hosszan emlékezni fogunk, ugyanakkor két lábbal állunk a földön, nem bízzuk el magunkat és keményen dolgozunk, mint mindig.” – teszi hozzá Tommi Mäkinen csapatfőnök.

„Nagyon, nagyon boldog vagyok. Az, hogy egy új csapat, új autóval megnyerje második versenyét: erre nem találok szavakat. Azt hiszem, soha nem vezettem még ilyen jól power stage-en. Hatalmas köszönet illeti az egész csapatot. Most különösen motiváltak vagyunk, hogy ugyanígy folytassuk: alig várom Mexikót. Fantasztikus érzés a győzelem, ugyanakkor sajnálom Thierry Neuville-t, aki tegnap a szuperspeciálon veszítette el az első helyét. A múltban magam is éltem át hasonlót, pontosan tudom, hogy érzi most magát. Tudjuk, hogy most elsősorban szerencsénk volt, a jövőben tehát fejlődnünk kell, és tovább küzdeni célunkért.” – avat be a győztes Latvala.

„Hatalmas büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy ilyen elhivatott, keményen dolgozó emberekkel lehetek egy csapatban. Fantasztikus eredmény ez mindannyiunk számára. Ami minket illet, az egész verseny során a pénteki hibánk következményeit igyekeztük ledolgozni, ugyanakkor rengeteg értékes tesztet hajtottunk végre, több időt tölthettem az autóval, és jobban megismertem.” – Juho Hänninen, a Toyota gyári csapatának második számú pilótája.

Hogyan tovább?
A Rally Világbajnokság (WRC) következő, harmadik versenyére, a Mexikó-ralira március 9-12. között kerül sor. Ez lesz az évad első murvás versenye, és az első, amelyet melegben rendeznek, ráadásul a szakaszok nagy tengerszint feletti magasságokon húzódnak, ahol kevés oxigénhez jut a motor. Ezért a futam vadonatúj kihívást jelent majd a TOYOTA GAZOO Racing számára.

 

.
SVÉD-RALLY VÉGEREDMÉNY
1 Jari-Matti Latvala/Miika Anttila (Toyota Yaris WRC) 2 óra 36 perc 03,6 mp
2 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Fiesta WRC) +29,2 mp
3 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +59,5 mp
4 Dani Sordo/Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC) +2 perc 11,5 mp
5 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2 perc 51,2 mp
6 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +5 perc 26,6 mp
7 Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC) +5 perc 31,2 mp
8 Stephane Lefebvre/Gabin Moreau (Citroen DS3 WRC) +7 perc 14,7 mp
9 Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +9 perc 11,1 mp
10 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta R5) +10 perc 02,9 mp
23. Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +23 perc 05,6 mp

2017 FIA RALI VILÁGBAJNOKSÁG (WRC) EGYÉNI RANGSOR A 2. FUTAMOT KÖVETŐEN
1 Jari-Matti Latvala 48
2 Sebastien Ogier 44
3 Ott Tanak 33
4 Dani Sordo 25
5 Craig Breen 20
6 Elfyn Evans 18
7 Stephane Lefebvre 10
8 Thierry Neuville 8
9 Hayden Paddon 7
10 Andreas Mikkelsen 6
12 Juho Hänninen 3

2017 FIA RALI VILÁGBAJNOKSÁG (WRC) KONSTRUKTŐRÖK RANGSORA A 2. FUTAMOT KÖVETŐEN
1 M-Sport World Rally Team 73
2 Toyota Gazoo Racing WRT 53
3 Hyundai Motorsport 40
4 Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 26

Top