Közös kiállítással készül a milánói dizájn hétre a Lexus és a neves formatervező Neri Oxman

 

Neri Oxman, az MIT médialaboratóriumának munkatársa és csapata, a Mediated Matter Group egy interaktív, többdimenziós fény-árnyék installációval jeleníti meg a Lexus ‘Yet’, azaz ‘Ugyanakkor’ filozófiáját. A Lexus április 4. és 9. között a La Triennale di Milano-ban megrendezett kiállításán emellett a 2017-es Lexus Design Award formatervezési versenyének 12 döntős pályamunkája is látható lesz.

A Lexus a világ legnagyobb formatervezési kiállításán, a 2017-es Milánói Dizájn Héten (más néven Salone Del Mobile) mutatja be ’LEXUS YET’, azaz „UGYANAKKOR” installációját. A Lexus kiállítása április 4. és 9. között tekinthető meg a Parco Sempione parkban álló ipar- és képzőművészeti múzeumban, a La Triennale di Milanóban, a Milánói Dizájn Hét központi helyszínén A Lexus idén tizedik alkalommal vesz részt a Milánói Dizájn Héten, megerősítve a márka formatervezés és innováció iránti szenvedélyes elkötelezettségét. Ennek a jelentős mérföldkőnek a tiszteletére a Lexus együttműködésre lépett az MIT média laboratóriumának docensével, Neri Oxman építésszel és formatervezővel, valamint kutató és tervezőcsapatával: a Mediated Matter Grouppal. A kreatív úttörőként ismert Oxman mindig is az építészet és a formatervezés élvonalába tartozott, dizájn-innovációi a természeti világból építkeznek, abból merítenek ihletet. Oxman szerint a „természet” és a vele látszólag ellentétben álló „technológia” között igenis teremhető harmónia, ami tökéletesen egybevág a Lexus „YET” filozófiájával.

A YET filozófia készteti a Lexust arra, hogy a látszólag ellentmondásos elemeket egymással ötvözve kiterjessze a kreativitás határait. Kompromisszumok helyett harmónia – így szól a márka jelmondata, és az ebből fakadó szinergiák forradalmi eredményeket tesznek lehetővé, miközben korábban elképzelhetetlen lehetőségeket tárnak fel.

„Ha azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy egyesítsük az egymással első pillantásra összeegyeztethetetlen elemeket, képesek leszünk maximálisan kiaknázni a bennünk rejlő kreatív erőt, és feltérképezni a formatervezés és a technológia új határait.” – fogalmaz Yoshihiro Sawa, a Lexus ügyvezető alelnöke.

A Lexus és Oxman csapata egyaránt arra törekszik, hogy a formatervezés és az innovatív anyaghasználat révén jobb hellyé tegyék világunkat. A Lexus által szervezett eseményen Oxman és a Mediated Matter Group egy olyan többdimenziós installációval jeleníti meg a „YET” filozófiát, amely a csapat által kifejlesztett, újszerű technológia segítségével társítja a fényt az árnyékkal.

A nézőt az események középpontjába bevonó, lenyűgöző élmény kiegészítéseként a Lexus felvonultatja a Lexus Design Award 12 döntős pályamunkáinak prototípusait, illetve tablóit, amelyeken a vendégek megismerhetik, hogy az alkotók milyen eredeti, innovatív módokon alkalmaznák a YET filozófiát. A Lexus emellett a formatervezés iránt érzett szenvedélyét egy olyan látványos, ötletes retrospektív kiállítással teszi még hangsúlyosabbá, amelyen azt ismerhetjük meg, hogy az elmúlt tíz évben mivel készült a Milánói Dizájn Hétre a márka.

NERI OXMAN ÉS A MEDIATED MATTER GROUP

Oxman asszony építészként, formatervezőként, feltalálóként és nem utolsó sorban az MIT média laboratóriumának docenseként úttörő szerepet betöltve fedezte fel az anyagi ökológia területét, amely a formatervezés szerves alkotóelemeiként tekint a számítástechnikára, a gyártásra, a környezetre és magára az anyagra. Oxman kutató és tervező csapata, a Mediated Matter Group a számítógépes tervezés, a digitális gyártás, az anyagtudományok és a szintetikus biológia mezsgyéjén tevékenykedik, ismeretanyagukat pedig a műfaji határokon átívelő, léptéktől függetlenül (a mikromérettől az épületekig) létező formatervezés szolgálatába állítja. A Mediated Matter csoport munkái számos múzeum, így a Cooper Hewitt, a MoMA, az SFMOMA, a Centre Georges Pompidou, az MFA Boston, vagy a FRAC Orléans állandó kiállításain megtalálhatók. Oxman munkássága során számtalan elismerésben és díjban részesült, többek között a Graham Foundation Award (2008), az Earth Award (2009), a Vilcek Prize (2014) és a BSA Women in Design Award (2014) birtokosa. 2014-ben kitüntették a Carnegie Pride of America díjjal, 2015-ben pedig felkerült a ROADS kiadó „A világ 100 legmerészebb, műfaji határokon átívelő gondolkodója” listájára. Oxman munkái és újításai a Világgazdasági Fórumon és a Fehér Házban is elismerésben részesültek. Az MIT média laboratóriuma olyan egyedülálló, diszciplína-tagadó kultúrát igyekszik meghonosítani, amely átlépi az ismert határokat és műfaji korlátokat, és ezáltal az egymással látszólag ellentétben álló kutatási területek merőben szokatlan kombinálására és keverésére buzdít. A csapatot alkotó formatervezők, nanotechnológiai szakértők, adatmegjelenítéssel foglalkozó szakemberek, gépészmérnökök, anyagkutatók, ipari kutatók és a számítógépes csatolások úttörői vállvetve dolgoznak azon, hogy feltérképezzék és újraalkossák azokat a folyamatokat, amelyek mentén az emberek megtapasztalják a technológia létezését, illetve amelyek mentén az utóbbi mindannyiunk segítségére lehet.

Top