A Lexus és a Toyota tarolt a J.D. Power amerikai megbízhatósági felmérésén

A Toyota prémium márkája, a Lexus immár hatodik éve végez az élen az amerikai J.D. Power megbízhatósági felmérésén, a tanulmány eredménye szerint ugyanakkor a hosszú távú megbízhatóság nem csupán a luxusmárkák privilégiuma: a japán autógyártó modelljei 10 szegmensben nyertek díjat, összesítésben pedig a Toyota Camry bizonyult a legmegbízhatóbb autónak. A Lexus és a Toyota modellek egyébiránt az összes szegmens felében végeztek az élen.

A Lexus immár hatodik éve kapja meg a legjobb értékelést a J.D. Power USA Megbízhatósági Felmérésén. Az összesítésben a Toyota Camry bizonyult a legmegbízhatóbb autónak, és a Toyota modelljei a létező 18 szegmensből tízben szereztek kiváló helyezést, ami minden idők legjobb eredménye egy független szervezet által végzett felmérésben. Az általános értékelésben kapott legmagasabb pontszám mellett a Lexus három szegmensben is első helyezett lett. A Lexus ES a Kompakt Prémium Autók szegmensében, a Lexus GS a Közepes Méretű Prémium Autók szegmensében, a Lexus RX pedig a Közepes Méretű Prémium SUV osztályban vitte el a pálmát.

A nem prémium márkák mezőnyében a Toyota végzett az élen, az összesítésben pedig – hét szegmensben is díjat szerezve – a Lexus és a Porsche után a harmadik helyre került. A 100 autóra vetített meghibásodások (PP100) átlagát tekintve a Toyota Camry bizonyult a legjobbnak, így a Közepes Méretű Autók szegmensében ez a modell áll a lista élén. A Kompakt SUV szegmensben Toyota FJ Cruiser, a Kompakt Autók osztályában pedig a Toyota Prius győzött. A Toyota Venza és Avalon modellek a Közepes Méretű SUV és Nagyautó szegmensekben szereztek maguknak elismerést, és a Toyota Prius v is remekül szerepelt a Kompakt MPV osztályban. A népszerű Toyota Sienna a Minivan kategóriában szerezte meg az első helyezést

A J.D. Power világszerte vezető szerepet tölt be a fogyasztói kutatások, a tanácsadási szolgáltatás, valamint az adatfeldolgozás és adatelemezés területén, így a szervezet irodát tart fenn Észak/Dél-Amerikában, Ázsiában, Óceániában és Európában egyaránt. A J.D. Power immár 28 éve teszi közzé rendszeresen jelentését. A 2017-es Amerikai Megbízhatósági Tanulmány így 35.186 olyan autós beszámolóin alapul, akik első tulajdonosai egy 2014-es modellévben gyártott autónak, és járművüket már három éve használják. A felmérés 2016 októbere és decembere között készült. Az összesített megbízhatósági szintet a 100 autóra vetített problémák száma (PP100) jelzi – minél alacsonyabb ez az érték, annál megbízhatóbbnak számít az adott jármű. A J.D. Power szerint a hosszú távú megbízhatóság továbbra is fontos szempont az autóvásárlók számára. A meghibásodások száma és a szerviztapasztalatok nemcsak a vásárlók következő választását befolyásolják, hanem az egyes márkák és modellek használtpiaci értékét is.

„Azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre inkább kerülik a nem túl megbízható modelleket, így a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy elhanyagolják a minőség kérdését – különösen a népszerű modellek esetében.” – fogalmaz Dave Sargent, a J.D. Power alelnöke, aki a szervezet globális autóipari területének irányításáért felelős. „A jó hír, hogy ma már a vásárlóknak nem kell rengeteg pénzt elkölteniük, ha egy kifejezetten megbízható autót keresnek.”

A J.D. Power kutatásai azt mutatják, hogy a hosszú távú megbízhatóság az autók használtpiaci értékét is erősen befolyásolja. Jó példa erre, hogy a Toyota – a tanulmányban legmagasabb besorolást elnyerő nem prémium márka – modelljeinek maradványértéke 750 dollárral magasabb a piaci átlagnál. Ez egyedül a 2014-es modellévre vetítve több mint 1,3 milliárd dollárnyi értéktöbbletet jelent.

„A jelenlegi piaci környezetben, ahol rekordszinten áll a lízing- és tartósbérlet-szerződések száma, a magasabb maradványérték komoly versenyelőnyt jelent mind az autógyártók, mind az ügyfelek számára.” – mutat rá Jonathan Banks, a J.D. Power járműpiaci elemzésért felelős alelnöke. „Az ilyen modelleket kínáló gyártók magasabb piaci részesedésre és/vagy emelkedő profitra számíthatnak.”

Top