Japánban hamarosan kölcsönözhető lesz a Toyota új rehabilitációs segédrobotja

A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott, ám az előremutató technológiai fejlesztések, így a robotika területén is vezető szerepet betöltő Toyota 2017 őszétől megkezdi a Welwalk WW-1000 elnevezésű rehabilitációs segédrobot kölcsönzését: a robot azzal a céllal készült, hogy segítse azok rehabilitációját, akiknek agyvérzés vagy más okok miatt korlátozott a járásuk.

A Toyota legújabb robotja, a Welwalk WW-1000 számos, a rehabilitációt segítő funkciót kínál: az orvosok beállíthatják a beteg motorikus fejlesztésének nehézségi szintjét, és visszajelzéseket kaphatnak a páciens járásának jellemzőiről. A robot könnyen hozzáigazítható a mindenkori körülményekhez, beállítása pedig központi érintőképernyővel történik, így klinikai környezetben is egyszerűen használható.

A Toyota a ’80-as években kezdett ipari robotokat alkalmazni, s azóta az autók gyártási és fejlesztési technológiáit is felhasználta Partner Robot technológiája tökéletesítéséhez, hogy a robotok az emberek társaként és segítőjeként, a rászorulók saját környezetében működve, velük teljes összhangban létezhessenek. A Partner Robot technológiáról alkotott elképzelés filozófiája, hogy a Toyota “mindenki számára biztosítsa a mobilitás szabadságát és az önállóság örömét”. Ennek alapján, és a japán társadalom egyre nagyobb mérvű elöregedését figyelembe véve a Toyota négy fő felhasználási területet határozott meg a Partner Robot programban: az idős emberek életének segítését, az egészségügyi asszisztenciát, az otthoni segítséget és az ápolási segítséget. Ezek révén az idős emberek lehetőséget kapnak arra, hogy sokkal önállóbb életet élhessenek, emellett pedig az őket gondozók is hasznos segítségre számíthatnak.

Az egészségügyi területre szánt rehabilitációs robotok fejlesztése 2007-ben kezdődött az Aichi tartományban működő Fujita Egyetemi Körház közreműködésével, és 2011 óta folynak a kísérleti tesztek a kórház különböző létesítményeiben. 2014 és 2017 márciusa között 23 japán egészségügyi intézményben állítottak szolgálatba klinikai kutatások céljából Járástréninget Segítő Robotokat. A klinikai kutatásokba bevont páciensektől és egészségügyi dolgozóktól kapott visszajelzések azt igazolták, hogy ez a robot alkalmas az alsó végtagi rehabilitáció segítésére, s ennek alapján egészségügyi eszközként is hivatalos minősítést kapott. A Toyota arra számít, hogy 2017 őszétől a különböző egészségügyi intézetek mintegy 100 darab Welwalk WW-1000 robotot bérelnek majd Japánban.

„A Toyota által a robotika területén a társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett előremutató fejlesztések eredményeként született legújabb Partner Robot, a Welwalk WW-1000 új távlatokat nyithat a járásukban korlátozottak rehabilitációjában, újabb területen járulva hozzá az emberek mindennapjainak szolgálatához. Bízunk benne, hogy amennyiben beváltja a hozzáfűzött reményeket, a jövőben Japánon kívül is elérhető lesz, és akár idehaza is hozzájárulhat az érintettek felépüléséhez.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Top