Tesztelték a Toyota hidrogén üzemanyagcellás kamionját

A Toyota “Project Portal” elnevezésű, kamionok hajtására tervezett hidrogén üzemanyagcellás rendszere megnyitja az utat a nulla károsanyag-kibocsátású közúti fuvarozás előtt: az először a melléktermékként csupán vizet kipufogó Toyota Mirai személyautóban bemutatott rendszer nehéz tehergépjárművekre optimalizált változata látványos gyorsulási tesztben utasította maga mögé a dízel konkurenciát.

Képzeljük magunk elé Kalifornia délnek tartó 710-es autópályáját, ahol szorosan egymás mögött araszolnak a Los Angeles és Long Beach zsúfolt kikötőibe árut szállító kamionok. Most pedig képzeljük el azt, hogy ezek a járművek halkan, gyorsan és károsanyag-kibocsátás nélkül szállítják rakományukat. A Toyota éppen azon dolgozik, hogy ezt valóra váltsa. A Toyota Motor North America Inc. (TMNA) megalkotta a “Project Portal” nevű hidrogén üzemanyagcellás rendszert, amit kifejezetten a Los Angeles-i kikötőben használatos nehéz nyerges vontatók hajtására terveztek. A kikötő, a Kaliforniai Levegőtisztasági Testület (CARB) és a Kaliforniai Energia Bizottság (CAC) képviselőinek jelenlétében megrendezett sajtótájékoztatón bemutatott nulla károsanyag-kibocsátású kamion egy megvalósíthatósági tanulmány, amellyel azt vizsgálják majd a szakemberek, hogy milyen lehetőségeket kínál a üzemanyagcellák alkalmazása a nehéz tehergépjárművekben. A kísérletsorozat nyáron kezdődik, támogatva a kikötők Tiszta Levegő Akciótervét, amely 2005 óta jelentős mértékben csökkentette Long Beach és Los Angeles kikötőinek emisszióját.

“Ahogy a Prius és a Mirai esetében, a Toyota most is hatalmas lépést tett a jövő technológiája felé. Azzal, hogy elhozta ide a kikötőbe ezt a nulla károsanyag-kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás hajtású kamion-tanulmányt, a Toyota olyan célt tűzött ki, ami felé – reményeink szerint – sokan mások is törekednek majd.” – fogalmaz Mary D. Nichols, a Kaliforniai Levegőtisztasági Testület elnöke. “A CARB érdeklődéssel követi e megvalósíthatósági tanulmány fejlődését, mivel véleményünk szerint ez testesíti meg a legjobban a jogszabályok és a kezdeményezések szellemiségét, aminek eredményeképpen gyors fejlődésnek indulhat tiszta üzemű kamionok piaca, drámai változást hozva a közúti áruszállításban.”

A Project Portal szerves része a Toyota azon törekvésének, hogy szélesebb körben, többféle iparágat kiszolgálva alkalmazza a nulla károsanyag-kibocsátású üzemanyagcellás technológiát. Ez a minden szempontból kifogástalanul működő kamion elegendő teljesítményt és forgatónyomatékot kínál a kikötői áruszállítás céljaira, miközben kipufogójából mindössze vízgőz távozik. A nehéz tehergépkocsik károsanyag-kibocsátása jelentős részt tesz ki a Los Angeles-i kikötő éves szintű emissziójából, ám a tanulmány most ígéretes megoldást kínál erre a problémára.

“A Toyota szilárdan hisz abban, hogy a hidrogén üzemanyagcellás technológia nagy lehetőségeket rejt a jövő hajtásláncai számára.” – avat be Bob Carter, a Toyota amerikai ügyvezető alelnöke. “A világ egyik első sorozatgyártású üzemanyagcellás járművének megalkotása mellett a Toyota üzemanyagcellás autóbuszokat is bemutatott már Japánban, vagyis a vállalat élen jár e sokoldalú technológia szélesebb körű elterjesztésében. Most pedig büszkén mutatjuk be a Project Portal tanulmányt, ezt a nulla károsanyag-kibocsátású nyerges vontatót, aminek tiszta működése az egész társadalom számára valós előnyöket jelent.”

A Project Portal platformot arra tervezték, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson a kikötői áruszállító feladatokhoz. A nyerges vontató 670 lóerős és 1800 Nm forgatónyomatékú elektromotorját két Mirai üzemanyagcella-köteg és egy 12 kWh teljesítményű akkumulátor látja el árammal. Az akkumulátor viszonylag kis mérete ellenére is alkalmas a 8-as kategóriába sorolt, több mint 35 tonna össztömegű jármű mozgatásához, a tanulmány becsült hatótávolsága egy feltöltéssel, normál szállítási körülmények között mintegy 320 kilométer.

“A Los Angeles-i kikötő örömmel együttműködik a Toyotával abban, hogy kiderüljön, milyen eredményességgel használható az üzemanyagcellás technológia a kikötői szállítási feladatokhoz.” – teszi hozzá Tony Gioiello, a Los Angeles-i kikötő fejlesztési osztályának vezetője. “Létesítményünk és partnereink már eddig is bebizonyították, hogy elkötelezetten törekednek a kikötő üzemeltetéséből adódó károsanyag-kibocsátás csökkentésére, és most sokat várunk a Toyota nulla károsanyag-kibocsátású kamion-technológiájától, ahogyan minden más megoldástól is, ami segíthet megvalósítani a San Pedro öbölben működő kikötők Tiszta Levegő Akciótervét.”

A Project Portal csupán az egyik a Toyota számos terve közül, amelyeknek célja az üzemanyagcellás technológia fejlesztése és a hidrogén-alapú társadalom kialakítása. A vállalat folyamatosan dolgozik a kaliforniai hidrogéntöltő infrastruktúra bővítésén: a Toyota nemrégiben jelentette be, hogy a Shell olajvállalattal együttműködve növeli a hidrogéntöltő állomások számát az államban.

“A hidrogén üzemanyagcellás járművek fontos szerepet játszanak abban, hogy Kalifornia államban csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, javuljon a levegőminőség, és kevésbé függjünk a fosszilis energiahordozóktól.”– véli Janea A.Scott, a Kaliforniai Energia Bizottság biztosa. “Ez az oka, hogy a Kaliforniai Energia Bizottság befektetésekkel támogatja az ilyen járművekhez szükséges hidrogéntöltő infrastruktúra kiépítését. A Bizottság gratulál a Toyotának, amiért élvonalbeli technológiáját egy nyergesvontató-tanulmányba is átültette – bemutatva, hogy az üzemanyagcellák hogyan formálhatnak egy üzletágat hatékonyabbá, tisztább üzeművé és versenyképesebbé.”

Top