Három Toyota a top 10 legalacsonyabb fenntartású autók között

A környezetbarát hibrid technológiájáról és legendás megbízhatóságáról ismert Toyota három modellje is szerepel amerikai YourMechanic tanulmányában, amely a TOP10 legolcsóbb fenntartású autót veszi sorra: az abszolút első helyen végző Prius mellett a Yaris és a Corolla is felkerült a listára.

Talán keveseknek jelent meglepetést, hogy az amerikai YourMechanic legolcsóbban fenntartható autókat sorra vevő tanulmányában, amelyet idehaza a Pénzcentrum dolgozott fel, a környezetbarát üzemet és alacsony karbantartási költségeket jelentő hibrid technológia szinonimájaként ismert legendás Toyota modell, a Prius végzett az első helyen. Az eredeti tanulmányban a TOP10-ben ezen felül további négy, azaz összesen öt Toyota modell szerepel (ezzel egészen elképesztő módon a 10 legalacsonyabb fenntartású modell 50%-át egyetlen gyártó adja), a Tacoma és Camry modelleket azonban hazánkban nem forgalmazzák, így a Pénzcentrum összesítésébe a Priuson felül a hazai Toyota eladásokat vezető, szintén hibrid technológiával is elérhető, frissen megújult Yaris, és az évek óta a világ legnépszerűbb autójának bizonyuló Corolla került be.

A tanulmány szerint az első 120.000 km során egy Priusra fordított teljes fenntartási költség átlagosan 812.000 Ft körül alakul, a Yaris és a Corolla esetében ez átlagosan 1.131.000 Ft. A tanulmány ugyanakkor sorra veszi a TOP20 legdrágábban fenntartható autót is, erre a listára a világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójának tartott Toyota egyetlen modellje sem került fel. Tanulságos adat, hogy a listán szereplő, abszolút legdrágábban fenntartható modellre 120.000 km alatt átlagosan 3.422.000 Ft-ot kell tulajdonosának elköltenie, azaz gyakorlatilag több, mint négyszer annyit, mint egy Toyota Priusra.

 

A Prius kirívóan alacsony fenntartási költsége egyébiránt a Toyota legendás összeszerelési minőségén túl vélhetően arra vezethető vissza, hogy a modell kizárólag hibrid hajtással érhető el:  egy hibrid autóban ugyanis ötször kevesebb alkatrész van mint egy dízelben, és hiányoznak belőle az olyan, gyakran költséges javítási számlákat eredményező alkatrészek, mint a könnyen kopó turbófeltöltő, a kettős tömegű lendkerék, a karbantartást igénylő részecskeszűrő, az NOx szűrő, a kényes kuplung, a nagynyomású üzemanyagellátó rendszer, miközben még a fékrendszer is jóval mérsékeltebb kopásnak van kitéve, mint egy dízel esetében, ráadásul idehaza is elérhető az akár 10 évre kiterjeszthető, hibrid részegységekre vonatkozó garancia.

A hibrid hajtás egyébiránt a hazai kisautó szegmens egyik éllovasának számító Yaris esetében is elérhető és folyamatosan növekszik is az eladásokban a részaránya: tavaly 20,1% körül alakult, azaz minden ötödik eladott Yaris hibrid volt, idén pedig még ennél is magasabb arány várható.

Amerikában egyébiránt nem forgalmazzák a Corolla négyajtós és kombi változatban elérhető testvérmodelljét, a magyarországi flottaeladások egyik slágerének számító Aurist, amely esetében a hibrid eladások aránya már most a 35%-ot közelíti, így jó eséllyel szintén előkelő helyen szerepelt volna az összeállításban.

„A fenntartási költségek természetesen nem csupán a vállalati felhasználók számára fontosak, jóllehet ők tudatosabban kísérik figyelemmel gépjárművel kapcsolatos kiadásaikat, mint a magánügyfelek, éppen ezért hasznos a YourMechanic tanulmánya, ami rávilágít arra, mennyit is fordítanak tulajdonosaik autójukra az első 120.000 km során.” – hívja fel a figyelmet Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„A 120.000 km egyébiránt nagyságrendileg az a futásteljesítmény, ahol számos vállalati ügyfél és magánfelhasználó értékesíti és újra cseréli autóját, itt pedig fontos tényezőként megjelenik egy a tanulmány által nem tárgyalt szempont, az autónk maradványértéke, azaz az ár, amit értékesítése során remélhetünk érte. E tekintetben pedig a mértékadó Eurotax adatai szerint a Toyota szintén a legjobbak között szerepel.” – magyarázza a szakember.

„A teljes képhez, azaz az üzemben tartási költségekhez (TCO) emellett természetesen hozzátartozik az autók fogyasztása is, amely esetben a Toyota jellemzően – különösen a hibrid hajtású modellek esetén – a szegmens legjobb vagy egyik legjobb eredményét produkálja. Mindezek fényében bátran kijelenthető, hogy a tanulmányban is kiemelt három modell még az ott leírtaknál is jobb, kiváló ár/érték arányú választást jelent leendő tulajdonosaik számára, legyenek bár flottaügyfelek vagy magánvásárlók.” – foglalja össze Varga Zsombor.

A szakember emellett még arra is felhívja a figyelmet, hogy a tanulmányban kiemelt három Toyota modell közül a Yaris legújabb generációja éppen ezen a hétvégén mutatkozik be a nagyközönségnek a hazai márkakereskedésekben tartott nyílt napok keretében.

Top