Magyarországon is zajlik a hibrid forradalom

Az európai dízel eladások már a tavalyi évben is megfigyelhető drasztikus mértékű csökkenése az idei évben is folytatódik: a csökkenés 2011 óta folyamatos, de 2005 óta 2016-ban fordult elő először, hogy a kontinensen eladott autók kevesebb, mint fele volt dízelüzemű. A dízel értékesítések visszaesésével párhuzamosan ugyanakkor előtérbe kerülnek a hibrid és elektromos autók, részarányuk tavaly már 4,7% volt európai szinten. Hasonló folyamatok zajlanak a hazai újautó piacon is: míg 2016-ban még 33,4% volt a magyarországi újautó értékesítésekből a dízel eladások aránya, addig az idei év első negyedévében ez már csupán 30,4% volt, miközben a hibrid és elektromos autók aránya a tavalyi 2,1%-ről 3,7%-ra nőtt.

Miközben sorra érkeznek a hírek újabb európai nagyvárosokról, amelyek a dízel autók kitiltását tervezik a közeljövőben, ami nyilvánvalóan az autók maradványértékére is kihat és számos magán és vállalati vásárlót elbizonytalanít, ennek megfelelően pedig hónapról hónapra látványosan csökkennek a dízel autók eladásai Európában, a környezetbarát hibrid és elektromos autók értékesítése sosem látott mértékben növekszik a kontinensen, és így hazánkban is. Míg a tisztán elektromos autók a hatótáv problémák és az infrastruktúra fejletlensége okán ma még nem jelentenek valós alternatívát – leszámítva talán a kifejezetten csupán városi felhasználást – addig a benzines és elektromos meghajtást kombináló, menetidejükben akár 50-70%-ban elektromos üzemben működő, a fékezési energiát elektromos árammá alakító és így töltést nem igénylő hibridek immáron 20 éve a legélhetőbb környezetbarát és nem utolsósorban költséghatékony megoldást képviselik.

A hibrid technológiát a világ leginnovatívabbnak és legzöldebbnek tartott autógyártója, a Toyota indította világhódító útjára, ahogyan a japán gyártó fejlesztette ki a gyakorlatilag a hibrid és elektromos autók kombinációját jelentő plug-in hibrid technológiát is, nem véletlen hát, hogy prémium márkájával, a Lexusszal közösen a vállalat immár több, mint 10,5 millió hibrid autót értékesített világszerte, és ezzel messze a világ vezető hibrid gyártójának számít. A vezető szerep természetesen nem csupán az értékesítésekre, de a fejlesztésekre is kiterjed, számos gyártó éppen a Toyota által rendelkezésre bocsátott korábbi generációs hibrid technológiát használja modelljeiben. Nyilván ez az oka annak is, hogy jóllehet most már csaknem minden gyártó rendelkezik hibrid modellekkel, a piac legszélesebb hibrid portfólióját kínáló Toyota és Lexus Magyarországon is dominálja a hibrid értékesítéseket: az idei év első negyedévében hazánkban eladott hibrid autók 86,5%-át ez a két márka tette ki. Még meggyőzőbb adat, hogy január és március között a Toyota teljes magyarországi értékesítéseinek 29,2%-át (a haszongépjárműveket nem számítva 33,1%-át) tették ki a környezetbarát hibridek, azaz gyakorlatilag minden harmadik idehaza gazdára talált Toyota hibrid volt. A Lexus esetén még elképesztőbb a helyzet: az első negyedévben a Magyarországon eladott Lexusok 98%-a környezetbarát hibrid modell volt.

„Míg világszerte 20 éve, addig Magyarországon 2001 óta forgalmazunk környezetbarát hibrid modelleket. Az elmúlt 16 évben összesen 3854 új hibrid Toyota talált gazdára hazánkban, ennél ugyanakkor a használtautó import révén sokkal több fut a magyarországi utakon. A technológia népszerűségének utóbbi években tapasztalható elképesztő felfutását jól illusztrálja, hogy míg az első 1000 darab eladásához 13 év kellett, az utolsó ezer kevesebb, mint egy év alatt talált gazdára hazánkban. Ez egyébiránt egybecseng a világszintű értékesítések dinamikájával, ahol az első 1 millió hibrid Toyota értékesítése 10 évbe telt, az utolsó 1 millió pedig alig egy év alatt kelt el.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Abban, hogy az elmúlt 16 évben Magyarországon eladott hibrid Toyota egyharmada tavaly kerüljön értékesítésre, szerepet játszott az, hogy 2015-ről 2016-ra megduplázódtak hazai hibrid értékesítéseink, és az idei évre is hasonló növekedési dinamikára számítunk. A legnépszerűbb hibrid Toyota modellek a RAV4-es, ahol négyből három, a C-HR, amelynek esetében háromból kettő, az Auris, ahol minden második, és a Yaris, ahol minden ötödik eladott autó ezzel a meghajtással talál gazdára.” – avat be a szakember.

A Toyota, és luxusmárkája, a világ vezető prémium hibrid gyártójaként ismert Lexus egyébiránt nem kis mértékben profitál a környezetbarát hibrid technológia sosem látott népszerűségéből: a január és április között a mindössze 1,4%-al bővülő magyarországi újautó piacon 46,2%-al több Toyota és 91,7%-al több Lexus talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában, aminek révén a két márka látványosan javította pozícióját a flottapiacon és a magánvásárlók körében egyaránt.

Top