Megszerezte első dobogós helyét a Zöld Pokolban a Toyota

A TOYOTA GAZOO Racing megszerezte első dobogós helyezését a Nürburgring 6 órás futamon, a 2017-es FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) igencsak küzdelmesre sikerült negyedik fordulójában. A csapat kölni központjától mindössze 90 kilométerre fekvő Nürburgring minden autógyártó számára kemény diónak számít, így a nem mindennapi motorsport hagyományokkal rendelkező Toyota számára is komoly kihívásokat tartogatott.

A Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López által vezetett 7. rajtszámú TS050 HYBRID pole pozícióból rajtolhatott a legendás futamon, majd pedig – a csapat történetében először – dobogósként, harmadik helyen ért célba, hosszú időn át vezetve a mezőnyt, és beállítva a verseny legjobb köridejét is. A 8. rajtszámú autó (volánja mögött Sébastien Buemivel, Anthony Davidsonnal and Kazuki Nakajimával) műszaki problémákkal küzdött, és végül negyedik helyen végzett a futamon, amit a 2. rajtszámú Porsche nyert meg.

A futam a lehető legrosszabbul kezdődött a 8. autó számára, mivel Sébastien az üzemanyag-szivattyú meghibásodása miatt nem tudott normálisan elstartolni. Egy igen lassú kör után a pilóta arra kényszerült, hogy kiálljon a boxba egy új szivattyúért, amivel nyolc percet és öt kört veszített.

Miközben a pole pozícióból rajtoló Kamui lendületesen vezetett a nyitó szakaszban, Sébestien a mezőny végén autózott. Az élen komoly küzdelem alakult ki a vezetésért, de az első órában Kamui sikeresen maga mögött tartotta az őt támadó két Porschét, majd az első kiállása után José María ült a kormánykerékhez. 80 percnyi izgalmas harc után a 7. rajtszámú TS050 HYBRID visszacsúszott a harmadik helyre, de José továbbra is erős nyomás alatt tartotta az előtte haladókat. Amikor nekivágott a második szakasznak, mindössze két másodperccel volt lassabb az első helyezettnél. Ám a verseny során kiderült, hogy az aerodinamikai beállítások változása rossz hatással volt az autók teljesítményére; ennek okát a futam utáni alapos elemzések derítik majd ki. Ezek után nem látszott esélyesnek. hogy a Toyoták jobb pozíciót vívhatnak ki – hacsak nem történik valami a Porschénál –, így a két TS050 HYBRID pilótái arra összpontosítottak, hogy nyugodt autózással bebiztosítsák helyzetüket, és az ezzel járó értékes pontokat.

TOYOTA GAZOO Racing.
6 Hours of Nuerburgring. 13th to 16th July 2017
Nuerburgring, Germany.

Kamui autója volt a harmadik, amely előtt meglobban a kockás zászló, így ő szerezte meg a csapat negyedik dobogós helyezését a szezonban, 1 perc 4,768 másodperccel célba érve a győztes mögött. A remek eredménynek köszönhetően a Toyota negyedikként szerepel a gyártók világbajnoki tabelláján, 39,5 ponttal a Porsche mögött. A 8. rajtszámú autó pilótái 30 pont hátránnyal állnak az egyéni bajnokság jelenlegi vezetői mögött. A mostani futam volt az utolsó európai verseny a WEC idei szezonjában. A csapat most Észak-Amerikába utazik, hogy szeptember 3-án Mexikóban, szeptember 16-án pedig Austinban álljon rajthoz, mielőtt kezdetét veszi a 2017-es évad ázsiai szakasza a három utolsó futammal.

A Nürburgring újra kemény próba elé állított minket. A köridőnk jó volt, és eleinte élvezetes küzdelmet vívtunk a Porschéval, de a verseny során megváltozott az autó egyensúlya, ez pedig némi teljesítményveszteséggel járt. A mai futam gyakorlatilag a kármentésről szólt. Bízunk benne, hogy erősebbek leszünk a szezon hátralévő részében, amelynek helyszínei jobban is fekszenek a TS050 HYBRID-nek. Sikerült minimumra csökkenteni a lemaradásunkat a Porsche mögött, és a továbbiakban arra törekszünk, hogy tovább szűkítsük ezt a rést – és hogy eséllyel küzdhessünk a világbajnoki címért.” – fogalmaz Toshio Sato, a TOYOTA GAZOO Racing csapat elnöke.

Eredmények a Nürburgring 6 órás futamon:

  1. #2 Porsche (Bernhard/Bamber/Hartley)               204 kör
    2. #1 Porsche (Jani/Lotterer/Tandy)                        +1,606 s
    3.    #7 TOYOTA GAZOO Racing                              +1 perc 4,786 s
    4.    #8 TOYOTA GAZOO Racing                              +5 kör
  2. #38 Jackie Chan ((Tung/Jarvis/Laurent)               +13 kör
  3. #31 Rebellion (Canal/Senna/Albuquerque)            +14 kör

A TOYOTA GAZOO Racing a Hosszútávú Világbajnokságon

A Toyota először 1983-ban indult a FIA Hosszútávú Világbajnokságán (World Endurance Championship), és ezt követően hosszú időn át rész vett a sorozat versenyein. 1985 óta (a 2016-os évet is beleértve) a Toyota autói összesen 18 alkalommal álltak rajthoz a Le Mans-i viadalon, és ötször végeztek második helyen a versenysorozatban (1992, 1994, 1999 és 2013 és 2016). 2012-ben a márka a Toyota visszatért a hosszú távú versenyek világába, méghozzá úgy, hogy a hybrid hajtásláncokat a Toyota Higashi-Fuji Műszaki Központ fejlesztette, a futómű és a karosszéria pedig a Toyota Motorsport GmbH munkája volt. A multinacionális vállalat központja a németországi Köln, ahol a Toyota számos motorsport- és hybrid-szakértője dolgozik; ők egyébként az itt szerzett tapasztalatukat a közúti autók tervezésénél is hatékonyan hasznosítják. 2012 óta a Toyota 12 pole pozíciót és 13 futamgyőzelmet szerzett, és versenyzői összesen 34 alkalommal állhattak fel a dobogóra. 2014-ben a csapat a TS040 HYBRID géppel megnyerte az egyéni és a csapatszintű bajnokságot is, egy évvel később pedig a Toyota az első Le Mans-i futamának 30. évfordulóját ünnepelte. A Toyota Motorsport GmbH a WEC projektben játszott szerepe mellett egyéb tevékenységeket is végez: többek közt a cég biztosítja az erőforrásokat a Toyota 2017-es visszatéréséhez a Rally Világbajnokságra, emellett pedig külső megrendelők számára is rendelkezésre bocsátja magas színvonalú mérnöki szolgáltatásait.

Top