Az alkotás örömének felfedezésére buzdítja a gyerekeket a Toyota

A Toyota világszerte bemutatta a Mobilmo okostelefonos alkalmazást, ami arra bátorítja a gyerekeket, hogy fedezzék fel az alkotás örömét. A Toyota és a teamLab együttműködésével készült alkalmazás neve az ötlet három fő eleméből tevődik össze:„Move, azaz mozgasd” (mozdítsd meg a dolgokat), „Build, azaz építs” (alkoss szabadon) és „More, azaz több” (szerezz több barátot). Ez az alkalmazás világszerte lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy megvalósítsák álmukat, és kedvet csinál nekik az alkotáshoz.

A világ vezető autógyártója, a környezetbarát hibrid modelljei révén a jelen autózását újraíró, a hidrogén üzemanyagcellás technológia kifejlesztése révén pedig a jövő abszolút zöld autózásának alapjait megteremtő Toyota és Lexus a jövő kreatív, gondolkodó, a megszokotton, az adott kereteken kitekintő generációját igyekszik inspirálni már a legfiatalabb kortól. Éppen ezért a forradalmi műszaki megoldásairól és jövőbemutató innovációiról ismert japán autógyártó kifejlesztette a Mobilmo-tm egy olyan okostelefonra vagy tabletre letölthető alkalmazást, amivel a gyerekek megalkothatják saját, háromdimenziós Mobilmo szerkezetüket, amellyel felfedezhetik a Cosmobi virtuális bolygót.

2004-ben a Toyota azzal a céllal indította útjára a „Toyota Álomautó Versenyt”, hogy a gyerekek megrajzolhassák álomautójukat, és ezáltal megismerjék az önkifejezés szépségét. A verseny elindítása óta a Toyota több mint 4,6 millió pályaművet kapott a világ több mint száz országából és régiójából. Ám a Toyota azokat a gyerekeket (az úgynevezett „digitális bennszülötteket”) is szeretné megszólítani, akik pici koruktól kezdve az interneten és a digitális világban érzik magukat otthon, hogy nekik is lehetőséget kínálhasson kreativitásuk bebizonyítására. Ez a szándék vezetett e forradalmian új alkalmazás létrehozásához, amely teljesen újszerű kommunikációs módot jelent számukra. A projektben a Toyota partnere a teamLab, egy művészi közösség, amit 2001-ben alapítottak, hogy egyesítse a digitális társadalom különböző szakmáinak képviselőit: a művészeket, a programozókat, a mérnököket, a CG-animátorokat, a matematikusokat, az építészeket, a web-dizájnereket és a tartalomszerkesztőket. Ez a közösség tervezte meg és működteti a teamLab-szigetet, ezt a futurista vidámparkot, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak.

„A tech-iparágban az a bevett gyakorlat, hogy a világ különböző tájairól érkező emberek egymás munkájára építenek. Ez a töretlen fejlesztő munka nagyban elősegítheti a társadalom fejlődését. Szerintünk ez a szoftverfejlesztésben bevált módszer a jövőben a fizikai valóságban is létező termékek gyártásában is alkalmazható lesz. A Toyota és a teamLab azért fejlesztette ki a Mobilmo™ alkalmazást, hogy úttörője lehessen e szemléletnek, és hogy felvértezze a gyerekeket azzal a tudással, ami elengedhetetlen lesz a jövő gyártási folyamataihoz.” – fogalmaz a teamLab fejlesztő csapatának közleménye.

A Mobilmo alkalmazás gyakorlatilag végtelen lehetőségeket rejt magában a gyermekek számára, akik több, mint 100 háromdimenziós alkatrészből, egyetlen érintéssel építhetik meg saját „Mobilmójukat”, és számtalan barátot szerezhetnek, miközben felfedezik az óriási „Cosmobi” bolygót. Miért jó szórakozás a Mobilmo™? A Mobilmo rengeteg alakban elkészíthető, ahogy a gyermekeknek a legjobban tetszik, akik választhatnak a 3D alkatrészek kínálatából, és megalkothatják saját Mobilmójukat, amelyet megtaníthatnak a kedvenc mozgásaikra: a Mobilmó beprogramozható, hogy emlékezzen a gyermekek által kitalált különleges mozdulatokra.

Az alkalmazás ugyanakkor nem mindennapi közösségépítő hatással is bír: miközben a gyermekek másokkal együtt közös Mobilmókat is készíthetnek, felfedezhetik a Cosmobi bolygó virtuális világát és más Mobilmókkal találkozhatnak, akikkel alkatrészeket is cserélhetnek.

Hogyan játszhatnak a gyermekek a Mobilmo szerkezettel? Először is építeniük kell: több mint 100 darab 3D alkatrész közül válogathatnak, így a Mobilmo biztosan menő, szép és különleges lesz – az ő saját, egyéni alkotásuk. Ezt követi a mozgás: a Mobilmo felruházható a gyermekek kedvenc mozgásaival, amire mindig emlékezni fog. Ha a gyermek azt szeretné, ha a Mobilmo futna, repülne, esetleg táncolna, elég egyetlen érintés a képernyőn, és Mobilmo már meg is tanulta a mozgást, amit kiválasztott számára. Miután a Mobilmód elkészült, és megtanították mozogni, a gyermekek máris nekiláthathatnak a hatalmas Cosmobi bolygó felfedezésének. Mihelyt a Mobilmo otthagyta lábnyomát a bolygó felszínén (vagyis feltöltötték), a Cosmobi többi játékosa számára is láthatóvá válik, így a gyermekek találkozhatnak másokkal, akikkel alkatrészt cserélhetnek, vagy épp lemásolhatják azokat. A gyermekek is játszva szerezhetnek barátokat a világ minden tájáról.

A Mobilmo azonban még ennél is több izgalmas szórakozást kínál a gyermekeknek:

  • (Mini játékok): a Mobilmóval a gyermekek olyan mini játékokba is beszállhatnak, mint az „Időroham” vagy a „Banánugrás”, amelyekkel jobb besorolásba kerülhetnek
  • (9 csodavilág): izgalmas helyek várnak arra, hogy a gyerekek felfedezzék őket: például a pingvin alakú hegyek vagy a pezsgőbarlangok. A Mobilmo átalakítható olyanná, hogy a legjobban passzoljon ezekhez a helyekhez, így még élvezetesebb lesz a játék.
  • (Emblémák): azzal, hogy Mobilmójuk egyre népszerűbbé válik a többi játékos körében – vagy ha megnyerik a mini játékokat – a gyermekek emblémákat gyűjthetnek.
  • (DNS): a gyermekek megnézhetik, hogy hogyan használták fel a többiek az ő Mobilmójukból kapott alkatrészeket!
  • (Automata pilóta): a Mobilmó automata pilóta üzemmódba kapcsolható, így a gyermekek lazán végigsuhanhatnak a Cosmobi világán
  • (Besorolás): ha más felhasználókkal találkoznak, a gyermekek élménypontokat” kapnak, így egyre magasabb besorolásba kerülhetnek
  • (Mobilmo radar): az alkalmazás beépített radarjával a gyermekek könnyen megtalálhatják az újonnan érkezőket és a népszerű Mobilmókat, és „lájkolhatják” is egymást.

A Mobilmo ráadásul kétféle építési módszert kínál, egyet a kezdők és egyet a haladók számára:

  • Mobilmo építési módszer (kezdőknek): saját Mobilmójuk összeállításához a gyerekek választhatnak az „akció” és a „normál” alkatrészek közül.
  • Akció-alkatrész építési módszer (haladóknak): a gyermekek választhatnak egy programot, aminek segítségvel a saját mozgásformáikkal ruházhatják fel a „normál” alkatrészeket, amelyek így „akció” alkatrészekké válnak. Ha ügyessé válnak az Akció-alkatrész építési módban, a Mobilmójuk még szebben és szabadabban mozog majd.

A Mobilmo alkalmazásról az alábbi két linken tekinthető meg videó:

https://www.youtube.com/watch?v=D6Lradracdg

https://www.youtube.com/watch?v=FX0TzgRy3_U

Top