Tech start-upokat karol fel a Toyota és a Lexus

A világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a Toyota nemzetközi kutatóintézete 100 millió dolláros befektetéssel hozta létre új kockázatitőke-leányvállalatát, a Toyota AI Ventures-t, amely ígéretes startupok működését segíti. A Toyota Kutatóintézet (TRI) befektetésekkel segíti többek között az Intuition Robotics (Izrael), a SLAMcoreore (Nagy-Britannia) és a Nauto (Szilícium-völgy) vállatok indulását

A Toyota Kutatóintézet (TRI) 100 millió dolláros befektetéssel hozta létre a Toyota AI Ventures céget: a kockázatitőke-vállalat feladata a technológiai startupok finanszírozása lesz a munka kezdeti szakaszában. A Toyota Kutatóintézet három ilyen cég – a Nauto, a SLAMcore és az Intuition Robotics – tevékenységének felkarolásával indítja el vállalakozását. A startupok a tőkeinjekció mellett mentorálásra is számíthatnak, valamint közvetlen tanácsadásra és együttműködésre a Toyota Kutatóintézet szilícium-völgyi központjában. Az új vállalat a következő területeken készül tőkebefektetésekre:

  • mesterséges intelligencia;
  • robotika;
  • önvezető mobilitási megoldások; valamint
  • adat- és felhő-technológia.

A Toyota AI Ventures révén a világ vezető, leginnovatívabbnak tartott autógyártójának lehetősége nyílik arra, hogy tehetséges újítókkal működjön együtt, akik inkább önálló vállalkozóként képzelik el a jövőjüket.

“Története során a Toyota és a Lexus számos újszerű technológiát mutatott már be: gondoljunk csak a ’30-as évek végének textilipari gépeire és autóira, a ’90-es években megalkotott Priusra, vagy napjaink önvezető autóira és az emberek életét kellemesebbé tevő robotokra.” – fogalmaz Gill Pratt, a Toyota Kutatóintézet vezérigazgatója. “A Toyota Kutatóintézet gyors ütemben erősödik, és ugyanilyen gyorsan fedeztük fel annak a jelentőségét, hogy tevékenységünk során együtt kell működnünk a világ legjobb és legújítóbb elméivel. Ez a most induló vállalkozás fontos állomásnak számít ezen az úton, amit azokkal szeretnénk végigjárni, akik osztják a Toyota elkötelezettségét, és maguk is javítani szeretnék az emberi élet minőségét.”

A startupok kezdeti finanszírozása mindig nagy kockázatot jelent, ám komoly eredménnyel is járhat; éppen ezért létfontosságú, hogy az új vállalkozás befektetési szakemberei gyors döntéseket hozhassanak. Ennek érdekében a Toyota AI Ventures külön irányítással, a Toyota Kutatóintézet tevékenységétől függetlenül működik. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kockázatitőke-alapoktól eltérően – amelyek a startupok által beadott pályázatok alapján döntenek – a Toyota vállalkozása a “felhívás és válasz” elve alapján működik, vagyis maga határozza meg a legfontosabb kutatási kihívásokat, majd támogatja az ezek megoldásán dolgozó cégeket. A Toyota AI Ventures ügyvezető igazgatói posztját Jim Adler, a TRI üzletfejlesztésért felelős alelnöke tölti be.

“Nem tudhatjuk mindenre a választ. A startupok rengeteg újszerű technológiai ötletet dolgoznak ki, mi pedig azt szeretnénk, ha ezek sikeresek lennének.” – fogalmaz Adler. “Az egyik legkomolyabb kihívás, amivel a vállalkozások szembesülnek, hogy megfelelő terméket alkossanak a megfelelő piacra. Mi segíthetünk nekik, hogy ebben bizonyosságot szerezzenek, és elkötelezetten együttműködünk velük, hiszen az ő sikerük számunkra is sikert jelent.”

A Toyota AI Ventures jelenleg három most induló vállalkozásban képviseli a Toyota Kutatóintézet célkitűzéseit:

  • A Szilícium-völgyben működő Nauto egy technológiai rendszeren dolgozik, ami hivatásos autóvezetők és flottaüzemeltetők számára készült, hogy a vezető és az út folyamatos figyelésével megelőzze a baleseteket és helyesebb vezetési stílusra ösztönözze az autóst; a program arra is képes, hogy tanuljon az adatfelhőkben megosztott információkból. A Nauto rendszere AI-vezérlésű szenzorokkal van összekötve, és a berendezést a jármű szélvédőjére szerelik, ahonnan hatékonyan tud adatokat gyűjteni az autó előtti útszakaszról és az autó kabinjából. A Toyota Kutatóintézet 2016 augusztusa óta vesz részt a Nauto finanszírozásában.
  • A brit SLAMcore egy fejlett algoritmust készít, amely önjáró autókban, drónokban és AR/VR rendszerekben készít térképet a jármű környezetéről, és pozícionálja is a járművet ezen a térképen. A SLAMcore legfontosabb szempontja e projektben az eszköz teljesítményhatékonysága, ami létfontosságú az önvezető mobilitásban. A Toyota Kutatóintézet 2017 márciusa óta vesz részt a SLAMcore finanszírozásában.
  • Az izraeli Intuition Robotics élen jár a közösségi technológiák fejlesztésében, amire jó példa a cég idősek számára készített ElliQ robot-társa. A vállalat arra törekszik, hogy technológiája idős emberek millióinak életét könnyítse meg azzal, hogy segít kapcsolatot tartani családjukkal és barátaikkal, és hogy segít nekik aktív életet élni. A Toyota Kutatóintézet 2017 májusa óta vesz részt az Intuition Robotics finanszírozásában

************************

A Toyota Kutatóintézet

A Toyota Kutatóintézet egy száz százalékban a Toyota Motor North America tulajdonában álló leányvállalat, melynek vezetője Dr. Gill Pratt. A 2015-ben alapított vállalat célja, hogy erősítse a Toyota kutatási szervezetét, és ennek keretében kezdetben négy témán dolgozik:

1) az autók biztonságának javítása
2) növelni azon személyek hozzáférését az autókhoz, akik különben nem tudnak vezetni
3) alkalmazni a Toyota kültéri mobilitási eszközök létrehozását szolgáló szakértelmét a beltéri mobilitási termékek létrehozása érdekében
4) a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technikái révén felgyorsítani a tudományos kutatás folyamatát.

A Toyota székhelye az USA-ban található, és az intézet további irodákat működtet a kaliforniai Los Altosban, a massachusettsi Cambridge-ben és a michigani Ann Arborban.

Top