Vicces videókkal népszerűsíti a tinédzserek biztonságát célzó mobil applikációját a Toyota

A Toyota egy új, Safe&Sound elnevezésű okostelefon alkalmazással rukkolt elő, ami biztonságosabbá teheti a fiatalok számára vezetést, így a szülők nyugodt szívvel adhatják nekik oda az autójukat. Ráadásul azt, hogy hogyan is működik az applikáció a gyakorlatban, hihetetlen vicces videókkal mutatja be az autók biztonságosságát vizsgáló teszteken is rendre élen végző, a modelljeinek legendás megbízhatóságáról, alacsony üzemben tartási költségeiről és jövőbemutató technológiáról ismert, leginnovatívabbnak tartott japán gyártó.

Az autóival az Euro NCAP törésteszteken is rendre ötcsillagos minősítést szerző Toyota által kifejlesztett új alkalmazás bevezetésének hátterében a fiatal autóvezetők körében végzett, vezetési szokásaikat feltérképező kutatás, valamint az ezen fiatal autóvezetők szüleit foglalkoztató aggályok álltak. A szülők aggályai között kiemelt helyen szerepelnek a potenciális balesetek: 74 százalékuk jobban aggódik amiatt, hogy gyermekük gyakorlatlan autóvezetőként balesetet szenved, mint hogy bűntény áldozata lesz (64%) vagy kábítószert fogyaszt (55%) (Kutatás: iKube). Félelmük nem alaptalan: a kutatások szerint minden ötödik új vezető balesetet szenved a jogosítvány megszerzését követő egy éven belül, a két leggyakoribb kiváltó ok egyike az okostelefon-használat, míg a másik a gyorshajtás (Forrás: Autocar). Ezen kívül a kutatás arra is rámutatott, hogy a tinédzserek mindennél jobban félnek attól, hogy nem tűnnek eléggé vagánynak…

A fenti adatok arra inspirálták a Lexus prémium márkát is jegyző Toyotát számára, hogy kifejlessze és bevezesse a Safe & Sound alkalmazást: a társadalmi felelősségvállalás területén is élen járó, világelső japán autógyártó azért hozta létre ezt az innovatív mobil alkalmazást, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt magában, ha a tinédzserek vezetés közben használják okostelefonjukat, illetve hogy népszerűsítse a biztonságtudatos közlekedést. A Toyota új mobil alkalmazása, a ‘Safe & Sound’ így a vezetés közben telefonjukat használó tinédzserek problematikájára kínál megoldást, lehetővé téve a szülőknek, hogy közbelépjenek mielőtt túl késő lenne. A vadonatúj koncepció nem csupán a „Ne zavarj!” üzemmódot aktiválja, de lehetővé teszi a szülők számára, hogy beavatkozzanak a fiatal sofőr autóba szánt zenei lejátszási listájába, ami szórakoztató vagy éppen zavarba ejtő következményekkel járhat: az innovatív új technológia ugyanis a tinédzser sofőr saját zenei lejátszási listája helyett a szülők által összeállított listát kezdi játszani, ha menet közben használják a telefont, vagy ha túllépik a megengedett legnagyobb sebességet. Az alkalmazás ráadásul automatikusan aktiválja a „Ne zavarj!” funkciót, ha autóvezető futtatja, így a szülők biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük figyelmét vezetés közben nem fogják elvonni a közösségi csatornákon érkező üzenetek. A Safe & Sound alkalmazás elsőként az Android operációs rendszerű telefonokra tölthető le és összehangolható a Spotify és Google Maps alkalmazásokkal.

Az alkalmazás bevezetése egybevág a Toyota azon célkitűzésével, hogy világszerte biztonságosabbá tegye a közlekedést. A Toyota már eddig is számos kampányt indított útnak szerte a világon, így a márka kulcsszerepet játszik a biztonságos mobilitás és a felelősségteljes közlekedés jövőjének a szempontjából. A Safe & Sound a legújabb ilyen kezdeményezés, amely a márka hitvallásával és célkitűzésével összhangban igyekszik megelőzni a közlekedési baleseteket és haláleseteket.

„Amint azt a megdöbbentő baleseti statisztikák is mutatják, a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok közlekedésének biztonsága meglehetősen komoly kérdés. A Toyota azért döntött mégis a számunkra kiemelten fontos Safe&Sound alkalmazás népszerűsítésének könnyedebb hangvétele mellett, mert a közösségi médiában otthon lévő fiatalok jellemzően ezeket a tartalmakat fogyasztják és osztják meg, ami nagyban hozzájárulhat a problémával kapcsolatos figyelemfelkeltéshez, annak tudatosításához.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Ráadásul, jóllehet elsőre úgy tűnhet, a fiatalok nemigen örülnek majd, ha szüleik telepítik az alkalmazást, vélhetően hamar felismerik majd, hogy ez igazából kétszeresen is az ő érdeküket szolgálja: nem csupán valóban biztonságosabban közlekedhetnek majd, hanem, amennyiben szüleik a jövőben nyugodtabban adják nekik oda az autójukat, gyakrabban ülhetnek majd a volán mögött is.” – teszi hozzá a szakember.

Arról, hogy mi történik, ha az ember épp a kedvesének szeretne imponálni az indokoltnál nagyobb tempóval az alkalmazás telepítését követően, az alábbi linken tekinthető meg humoros videó:

https://www.youtube.com/watch?v=WrWwNZMrJ4o&feature=youtu.be

Arról pedig, milyen zavarba ejtő helyzetbe kerülhetünk, a Toyota Safe&Sound már aktív, mi pedig vezetés közben a mobiltelefonunkkal babrálnánk, a következő linken láthatunk egy vicces kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=X5DBNgdQE4c&feature=youtu.be

Gyakorlati tudnivalók a Toyota Safe&Sound alkalmazásról

A Toyota Safe & Sound appilkáció jelenleg kizárólag Android operációs rendszeren érhető el. A legjobb felhasználói élmény érdekében javasolt a telefonon a frissítés elvégzése a legújabb Android operációs rendszerre (a futtatáshoz minimum a 6.1-es verzió szükséges). A tabletteket egyelőre nem támogatja az alkalmazás. A Safe & Sound telepítése során, a teljes funkcionalitás biztosítása érdekében az alkalmazás engedélyt kér ahhoz, hogy aktiválhassa a „Ne zavarj!” üzemmódot, a párosításhoz a közelségi azonosítást, valamint a Spotify kezelőszervek vezérelhetőségét.

A Safe & Sound teljes mértékben képes együttműködni a prémium előfizetéssel aktivált Spotify alkalmazással. Ennek hiányában nem játszhatók le a hibázást jelző dalok. A hibázásokat ettől függetlenül rögzíti a rendszer. A Google Maps összekapcsolódik a Safe & Sound alkalmazással, ehhez nincs szükség felhasználói fiókra. A 3G és 4G a Safe & Sound alkalmazás használatának minimális mobil adatátviteli előfeltétele. A zökkenőmentes Spotify lejátszás érdekében azonban a 4G-t javasolt.

Az applikáció hibázásként értékel minden esetet, amikor a vezető megszegi az előírásokat. Az alkalmazás a Google Maps API technológiája segítségével állapítja meg, ha túlléptük a sebességhatárt: a rendszer képes észlelni az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozást, és tájékoztatja az alkalmazást, hogy hibázás történt. Az Android giroszkópos gyorsulásmérője segítségével az alkalmazás képes megállapítani, ha a készüléket megérintik vagy felveszik, és ha ez mozgó autóban történik, az is hibázásnak számít. Az alkalmazás mindkét esetben felfüggeszti a divatos zene lejátszását, és megnyitja a szülők lejátszási listáját. A hibázások megjelennek a tinédzser vezetési összegzésében.

Top