A Toyota elnöke személyesen kommentálta a Porsche távozását a hosszútávú világbajnokságból

Hidegzuhanyként érte az autósportok kedvelőit világszerte a tegnapi hír, hogy a Porsche jövőre kivonul a Hosszútávú Világbajnokságból (WEC), amelyet a legkeményebb tartóssági versenysorozat lévén sokan a motorsportok királyának tartanak. A nagy rivális Toyota elnök-vezérigazgatója, Akio Toyoda személyes hangvételű levélben kommentálta a versenytárs bejelentését.

Alig egy hónapja az egész világ döbbenten nézte, amint a tartóssági versenyek leghíresebbjén, a Le Mans-i 24 órás futamon legesélyesebbnek tartott Toyota drámai körülmények között elveszítette a viadalt, amelyet végül a nagy rivális Porsche nyert meg. A világelső, leginnovatívabbnak és legzöldebbnek tartott, rendkívüli motorsport hagyományokra visszatekintő japán autógyártó akkor érzelmes, megható és egyben inspiráló videóban üzente meg rajongóinak töretlen elkötelezettségét és lelkesedését a verseny folytatására.

A vállalat elnök-vezérigazgatója ezen felül írt egy személyes hangvételű levelet a rajongóknak, ám akkor még senki nem gondolta, hogy egy hónappal újabb levél megírására kényszerül, miután a legnagyobb ellenfél, a Porsche bejelentett távozását a versenysorozatból. Az azóta a 2017-es FIA Hosszútávú Világbajnokság következő futamán első nürburgringi dobogóját megszerző Toyota elnöke az alábbi levelet üzenetet osztotta meg a hírre reagálva.

„Sajnálattal hallottam a hírt, hogy a Porsche úgy döntött: visszavonul a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) versenysorozat LMP1 kategóriájából. A tavalyi Le Mans 24 órás futamon az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Porsche komoly versenytársként ismerte el a Toyotát. Nagy és élvezetes csatát vívtunk egymással a győzelemért. Az idei versenysorozatra készülve arra törekedtünk, hogy megfeleljünk a Porsche által megtestesített kihívásnak – sőt győztesként kerüljünk ki ebből a küzdelemből. Ez arra sarkallt minket, hogy még keményebben dolgozzunk, és mindent megtegyünk új technológiáink sikeréért. Az idei Le Mans futamon újra lehetőségem nyílt találkozni és beszélgetni Dr. Porschéval, aki elmondta nekem, hogy vállalata – hozzánk hasonlóan – azért vesz részt a motorsportban, mert ez elősegíti sorozatgyártású autóik fejlődését. A nagy múltú Porsche már rendkívül régóta gyárt autókat, amiért hatalmas tiszteletet érdemel. Szomorú és csalódott vagyok, amiért jövőre nem tudjuk összemérni technológiáinkat, és vállalataink nem küzdhetnek meg egymással ugyanazon a csatatéren. Ám a harc még nem ért véget. Idén hátra van még öt futam, és mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy nyerjünk ezeken a versenyeken. Mutassunk hát a szurkolóknak egy olyan látványos küzdelmet, amire mindig emlékezni fognak! Tiszta szívemből hálás vagyok a Porschénak – köszönetet viszont majd akkor mondok, ha a versenyszezon véget ért. Kíváncsian várom, melyikünk gratulál majd akkor a másiknak. Tehát várjuk a percet, amikor folytatódhat a küzdelem! Mindenkinek a Porschénál: találkozunk a versenypályán!” – Akio Toyoda.

A 8. rajtszámú Toyota hibrid versenygép pilótái egyébiránt jelenleg 30 pont hátránnyal állnak az egyéni bajnokság jelenlegi vezetői mögött, míg a gyártók versenyében a japán márka a negyedik helyen áll, 39,5 ponttal a Porsche mögött. Az idei verseny tehát még koránt sincs lefutva, és izgalmas percek várnak még a versenyzőkre és nézőkre egyaránt. A csapatok most Észak-Amerikába utaznak, hogy szeptember 3-án Mexikóban, szeptember 16-án pedig Austinban álljanak rajthoz, mielőtt kezdetét veszi a 2017-es évad ázsiai szakasza a három utolsó futammal.

És hogy mit érdemes tudni a Toyota és a Hosszútávú Világbajnokság közös történetéről?

A Toyota először 1983-ban indult a FIA Hosszútávú Világbajnokságán (World Endurance Championship), s ezt követően hosszú időn át rész vett a sorozat versenyein. 1985 óta (a 2016-os évet is beleértve) a Toyota autói összesen 18 alkalommal álltak rajthoz a Le Mans-i viadalon, és ötször végeztek második helyen a versenysorozatban (1992, 1994, 1999 és 2013 és 2016). 2012-ben a világ vezető, leginnovatívabbnak tartott autógyártója visszatért a hosszú távú versenyek világába, méghozzá úgy, hogy a hibrid hajtásláncokat a Toyota Higashi-Fuji Műszaki Központ fejlesztette, a futómű és a karosszéria pedig a Toyota Motorsport GmbH munkája volt. A multinacionális vállalat központja a németországi Köln, ahol a Toyota számos motorsport- és hibrid-szakértője dolgozik; ők egyébként az itt szerzett tapasztalatukat a közúti autók tervezésénél is hatékonyan hasznosítják. 2012 óta a TOYOTA 11 pole pozíciót és 13 futamgyőzelmet szerzett, és versenyzői összesen 34 alkalommal állhattak fel a dobogóra. 2014-ben a csapat a TS040 HYBRID géppel megnyerte az egyéni és a csapatszintű bajnokságot is, egy évvel később pedig a TOYOTA az első Le Mans-i futamának 30. évfordulóját ünnepelte. A TOYOTA Motorsport GmbH a WEC projektben játszott szerepe mellett egyéb tevékenységeket is végez: többek közt a cég biztosítja az erőforrásokat a TOYOTA 2017-es visszatéréséhez a Rally Világbajnokságra, emellett pedig külső megrendelők számára is rendelkezésre bocsátja magas színvonalú mérnöki szolgáltatásait.

Top