Fiatal kutatókat vonna be a Toyota a hidrogén-energia innovatív megoldásainak fejlesztésébe

A hidrogén üzemanyagcellás meghajtás fejlesztésében is élenjáró Toyota kutatási programot indított e hidrogén alapú társadalom kialakulásának felgyorsítására, amelynek ennek következő lépéseként a Toyota Mobilitási Alapítvány közzétette, hogy nyitott az új kutatási javaslatokra. A hidrogén alapú társadalom egy olyan közösség, amelynek alapja a mini hidrogén-erőművek által táplált kifinomult, integrált zöldenergia-hálózat és a szénmentes hidrogén-elosztó rendszer.

A melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó, abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében vezető szerepet betöltő Toyota és prémium márkája, a Lexus azon dolgozik, hogy a hidrogén, mint számtalan előnnyel rendelkező, a megújuló energiaforrások kihasználásának optimalizálását lehetővé tevő energiahordozó nem csupán az autóipart forradalmasítsa, hanem a megfelelő infrastruktúra kialakítása révén hozzájáruljon az egész társadalom környezeti lábnyomának csökkentéséhez, a jövő élhetővé tételéhez. A japán autógyártó új kezdeményezése szerves része a Toyota és a Lexus azon célkitűzésének, hogy fellendítse a fenntartható mobilitást – méghozzá arra alapozva, hogy a szénmentes hidrogén-rendszerek és a fenntartható forrásból származó energiák párosításával megoldható a környezettudatos energiaellátás.

Napjainkban élénken foglalkoztatja a közvéleményt és a tudományt a világ átállítása a hidrogén-alapú rendszerekre, bár ennek teljes költsége hatalmas akadályt jelent. Éppen ezért a Toyota és a Lexus nagy hangsúlyt helyez az innovatív megoldások kutatására, amelyek olcsóbb alternatívát jelenthetnek a hidrogén előállítására, tárolására, szállítására és felhasználására. A programhoz benyújtott ötleteket egy olyan testület bírálja el, amelynek tagjai az egyetemi oktatásból és a privát kutatási szférából meghívott hidrogén- és energia-témákban jártas szakemberek.

A Toyota Mobilitási Alapítvány ezért olyan projekteket keres, amelyek révén 2030-ig komoly előrelépés érhető el a széndioxid-kibocsátás mérséklésében és a hidrogén előállítási költségének csökkentésében. A Toyota és a Lexus kifejezetten hosszú távra tervez, ezért arra törekszik, hogy a program vonzó legyen a fiatal kutatók számára. A program öt éven át tart. A Toyota Mobilitási Alapítvány az első évben a japán egyetemektől és privát intézetektől, a második évtől kezdve pedig már a világ minden tájáról várja a javaslatokat.

A világ leginnovatívabbnak tartott autógyártójának elkötelezettségét mi sem illusztrálja jobban, mint a tény, hogy jelenleg a Toyota Mirai az egyetlen világszerte forgalmazott hidrogén üzemanyagcellás autó, miközben a vállalat aktívan kiveszi a részét a hidrogén alapú megoldások mihamarabbi elterjesztését célzó Hidrogén Tanács munkájából és Japán hidrogén töltőállomás hálózatának kialakításából. A világ autógyártását korábban a hidrogén üzemanyagcellás technológia előszobájának tekintett, környezetbarát hibrid technológia révén forradalmasító autógyártó egyébiránt több további előremutató hidrogén üzemanyagcellás tanulmányt is bemutatott, mint például a Toyota FCV Plus-t vagy épp a Lexus LF-FC-t, miközben már megkezdte a hidrogén üzemanyagcellás targoncák és buszok gyártását is, és a technológia által meghajtott kamiont is fejleszt, a Tokiói-öböl környékén pedig egy kísérleti projekt keretében egy ipari létesítményeket kiszolgáló hidrogén-ellátó láncot is kiépített és üzemeltet.

A Toyota Mobilitási Alapítvány által a kutatók számára újonnan meghirdetett projekt alapkoncepciója tehát olyan kutatási programok, indítása amelyek praktikus eredményeket ígérnek, hogy 2030-ig komoly előrelépés történjen a széndioxid-kibocsátás mérséklésében és/vagy a hidrogén/hidrogén-rendszerek előállítási költségének csökkentésében, az ezeket célzó pályázatokat pedig a terület elismert szakértői bírálják majd el. Alább néhány praktikus részlet is olvasható.

A pályázók köre:

  • Első év: a japán egyetemek és privát intézetek kutatóinak új generációja
  • Második-ötödik év: a világ minden táján működő egyetemek és privát intézetek kutatói

A finanszírozás:

  • Teljes költségvetés: körülbelül 100 millió japán jen (mintegy 890.000 USD)
  • Projektek száma: 10-20 projekt, egyenként legfeljebb millió japán jen (mintegy 89.000 USD) támogatással
  • A finanszírozás időtartama: egytől három évig (kutatási javaslattól függően)

A célterületek:

  • Hidrogén előállítása
  • Hidrogén tárolása és szállítása
  • Hidrogén alkalmazási területei
  • Energiarendszerek

További információk az alábbi linkeken érhetőek el:

Top