Járműautomatizálási fejlesztések támogatásába ruház be a Lexus és a Toyota

A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott, a forradalmi technológiáiról és műszaki megoldásairól is ismert Lexus prémium márkát is jegyző Toyota, amely csak tavaly 1540 szabadalmat jegyeztetett be (többet, mint a többi autógyártó összesen), élen jár a robotika, az aktív biztonsági rendszerek és a járműautomatizálás fejlesztésének területén is. A Toyota Kutatóintézet most alapító szponzorként 5 millió dolláros támogatással járul hozzá az Amerikai Mobilitási Központ által a gépjárművek közötti kommunikáció és az automatizált járműtechnológiák terén végzett kutatásokhoz.

Ezzel a Toyota, és luxusmárkája, a világ vezető hibrid prémium gyártójaként ismert Lexus is tagja lesz annak a kormányzati-ipari csapatnak, amely segíti az Amerikai Mobilitási Központ kezdeményezését, hogy nagy kiterjedésű tesztkörnyezetet hozzanak létre Dél-Michiganben, ahol különféle vállalatok tesztelhetik kommunikáló és automatizált járműtechnológiáikat (CAV). A Toyota meggyőződése, hogy e különleges tesztpálya megalkotása felgyorsítja majd az innovatív CAV-technológiák fejlődését, mivel ezek megoldások itt biztonságos és kontrollált környezetben próbálhatók ki.

A forradalmi technológiák fejlesztése területén éllovas Toyota és Lexus ugyanis úgy véli, hogy a kormányzati és a tudományos szereplők együttműködése hatásosan ösztönzi a további innovációt. A vállalat azt reméli, hogy az Amerikai Mobilitási Központ egyfajta katalizátora lehet a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedési megoldások kidolgozásának és a fejlett CAV-technológiájú járművek megszületésének.

„Hihetetlenül izgalmas lehetőség, hogy mi lehetünk az első autógyártó, amely csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, ami jószerivel a szomszédunkban folyik.” – fogalmaz Jeff Makarewicz, a Toyota michigani kutatás-fejlesztési központjának elnöke. „Az ipari és kormányzati partnerekkel közösen arra törekszünk, hogy megfelelő iránymutatással segítsük a kommunikáló és automatizált járműtechnológiák megvalósulását, s ezáltal a biztonság és a mobilitás további fejlődését.”

Bár egyre jobban haladunk az önvezető autók fejlesztésében, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy minden tesztkilométer más és más értéket képvisel.” – mutat rá Gill Pratt, a Toyota Kutatóintézet vezérigazgatója. „Az olyan járművek megalkotásához, amelyek legalább olyan biztonságosak – vagy éppen biztonságosabbak –, mint az ember vezette autók, tesztkilométerek milliárdjai kellenek, beleértve a szimulációkat, a közúti menetpróbákat és persze a zárt pályás teszteket, ahol extrém körülmények közt is próbára tehetjük rendszereinket. Az Amerikai Mobilitási Központ új, zárt pályás tesztkörnyezetének létrehozása fontos lépést jelent e munkában, és segíti törekvésünket, hogy felszámoljuk a baleseteket és életeket mentsünk meg.”

„Már nagyon várom az együttműködést a Toyotával.” – árulja el mondta el John Maddox, a Willow Run-ban működő Amerikai Mobilitási Központ elnök-vezérigazgatója. „Ez a mai bejelentés is jól példázza a Toyota hosszú távú jövőképét, és képességét arra, hogy gyorsan reagáljon, ha a kommunikáló és automatizált járműtechnológiák fejlődéséről van szó.”

A Toyota nagy múltra tekinthet vissza Michiganben a kutatás-fejlesztés terén, akárcsak az állam és az itt élő emberek iránti elkötelezettség tekintetében.” – fogalmaz Rick Snyder kormányzó. „Köszönjük, hogy immár a Toyota is együttműködik az Amerikai Mobilitási Központtal, mert így Michigan továbbra is jó lendülettel dolgozhat azon, hogy az autógyártás fővárosából a mobilitás fővárosává váljon.”

„Ezzel a komoly befektetéssel a Toyota rászolgált köszönetünkre és elismerésünkre.” – teszi hozzá Debbie Dingell, Michigan kongresszusi képviselője. „Ám itt nem csupán egy befektetésről van szó, sokkal inkább egy jelzésről; egy olyan jelről, ami határozottan mutatja, hogy Michigan továbbra is főszereplője a mobilitásnak és az innovációnak. A Toyota már régóta felelős vállalati partnernek számít Michiganben, s a mai bejelentés újra azt bizonyítja, hogy elkötelezettséget érez államunk és munkavállalóink iránt.”

Top