Autómegosztó szolgáltatást indít Thaiföldön a Toyota

A Toyota bejelentette, hogy idén 55 éves thaiföldi járműgyártó és forgalmazó leányvállalata, a Toyota Motor Thailand együttműködik a fennállásának idén 100 éves évfordulóját ünneplő Chulalongkorn Egyetemmel az ultrakompakt elektromos járműveket hasznosító Ha:mo autómegosztó szolgáltatás megvalósításában az egyetem bangkoki kampuszán. A világ leginnovatívabb autógyártójaként ismert, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota Ha:mo néven már számos nagyvárosban kínál elektromos járművekre alapuló autómegosztó szolgáltatást.  Thaiföldön a szolgáltatás 2017 decemberétől lesz elérhető.

A Ha:mo egy olyan autómegosztó szolgáltatás, amely ultrakompakt EV-ket kínál rövid távú, egyirányú utazásokra. A rendszert először Toyota Cityben próbálták ki 2012-ben, és azóta nagyvárosokban, az idegenforgalmi központokban és a vidéki városokban egyaránt tesztelték; például Tokióban, Okinaván, Okajamában és a franciaországi Grenoble-ban is (itt egyébiránt nagyon rövid idő alatt tettek szert hatalmas népszerűségre a Toyota i-Road-jai) . Az ötlet remekül bevált, hiszen kényelmes megoldást biztosít egy környezettudatos közösség tagjainak, hogy ezekkel a járművekkel tegyék meg a célállomásuk és a tömegközlekedési megállók közötti távolságot. Nem véletlenül mutatta be a városi közlekedés során akár 70%-ban tisztán elektromos üzemben működő, külső töltést nem igénylő környezetbarát hibrid modelljeiről ismert, ám az tisztán elektromos hajtású és a hidrogén üzemanyagcellás autók fejlesztése során is élen járó Toyota a fenti projektekben nagy sikert elérő i-Road után a legutóbbi Genfi Autószalonon az i-Tril tanulmányt is.

Mivel a Toyota thaiföldi leányvállalata éppen most 55 éves, a Chulalongkorn Egyetem pedig fennállásának 100. évfordulóját ünnepli, jó ötletnek tűnt egy közös projekttel megemlékezni erről; ezért döntött úgy a két szervezet, hogy megvalósítják a Ha:mo szolgáltatását az egyetem bangkoki kampuszán, egyúttal azt is felmérve, milyen megoldást kínálhat a Ha:mo a fejlődő országok nagyvárosainak közlekedési gondjaira, például a közúti torlódásokra vagy a légszennyezésre. A projekt a későbbiekben más országok számára is modellként szolgálhat.

A szolgáltatás decemberben indul 10 darab „COMS” ultrakompakt EV-vel, amelyeket a Toyota Auto Body Co., Ltd. gyárt; ehhez a flottához a jövő év közepén 20 további ultrakompakt EV csatlakozik, így projekt összesen 30 járművel fut majd. Az egyetemi kampuszt 12 állomás köti össze a legközelebbi vasútállomásokkal és buszmegállókkal. Emellett 33 parkolóhelyet is létesítenek, s ezek közül tízet elektromos töltőberendezéssel is felszerelnek. A szolgáltatást a tervek szerint a környéken élők – főképp diákok és az egyetem dolgozói – használják majd. A regisztrált felhasználók mindig az adott járműhasználat után fizetnek.

A „Dolgok Internete” (IoT) nevű technológia elterjedését kihasználva a Toyota azon dolgozik, hogy a Mobilitási Szolgáltatások Platform segítségével világszerte a legmegfelelőbb mobilitási szolgáltatásokkal kapcsolja össze az embereket, a járműveket és a közösségeket, új értéket teremtve ezáltal a közlekedésben, és hozzájárulva a mobil társadalom kialakulásához, amelyben a fogyasztók egyre biztonságosabban közlekedhetnek.

A Toyota i-Road-ról az alábbi linken tekinthető meg videó:

https://www.youtube.com/watch?v=sJjCz3qz-n4

A Toyota i-Tril-ről az alábbi linken látható kisfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=33ybAlUtRSM

Top