Üzleti és pénzügyi szövetségre lép a Toyota és a Mazda

A Toyota és a Mazda üzleti és pénzügyi szövetségre vonatkozó megállapodást írt alá, amellyel tovább mélyítik a két vállalat között fennálló, tartós kapcsolatot. A megállapodás a két vállalat között két éve zajló, együttműködést célzó, konkrét tárgyalások pozitív eredményeiről tanúskodik, mérföldkőnek számít azon folyamatban, amelynek eredményeként a felek fenntartható módon erősíthetik és mélyíthetik tovább kapcsolatukat.

A világ vezető prémium hibrid márkájaként ismert Lexust is jegyző, környezetbarát és alacsony fenntartási költségeket kínáló hibrid modelljeiről ismert Toyota, és a Mazda által aláírt megállapodással kezdetét veszi az a konkrét együttműködés, amely a jövőbeli mobilitás újszerű értékeit, valamint további fenntartható növekedést hivatott megvalósítani, illetve elérni.

A két japán autógyártó az alábbi konkrét témákban állapodtak meg:

1) gépjárműgyártó vegyes vállalatot hoznak létre az Egyesült Államokban

2) közösen fejlesztéseket folytatnak az elektromos járműtechnológiák területén

3) közösen autonóm mobilitási technológiákat fejlesztenek

4) együttműködnek a fejlett biztonsági technológiák terén

5) kiterjesztik közös modellfejlesztéseiket.

Ezen túlmenően a hosszú távú együttműködés kiterjesztése és megerősítése érdekében a világ vezető autógyártója, a Toyota, és a Mazda megállapodtak abban, hogy olyan pénzügyi szövetségre lépnek, amelyben mindkét vállalat megőrizheti függetlenségét és egyenlőségét. A tőkekapcsolódás keretében a két vállalat megállapodott abban, hogy a Toyota harmadik fél részére történő részvényeladás keretében megszerzi a Mazda újonnan kibocsátandó részvényeit, valamint hogy ezzel párhuzamosan a Mazda harmadik fél részére történő részvényeladás keretében, a Mazda által kibocsátandó részvényekkel azonos értékben vásárol a Toyota birtokában lévő Toyota-részvényekből. A vállalatok által kölcsönösen megszerzendő részvények értéke megegyezik.

„A Mazdával folytatott együttműködésünk legfontosabb gyümölcse, hogy olyan új partnerre leltünk bennük, akik szenvedéllyel rajonganak az automobilért. Ez egyszersmind a Toyota versenyszellemét is felébresztette, hiszen semmiképpen nem szeretnénk, hogy a Mazda kiválóbbnak bizonyuljon nálunk. Ebben a partneri kapcsolatban olyan felek működnek együtt, akik szenvedéllyel rajonganak az automobil iránt, és ennek köszönhetően együttes erővel állítanak elő még jobb autókat. Az együttműködés egyben azon vágyunkat is megtestesíti, hogy az autók soha ne váljanak egyszerű fogyasztási cikké.” – fogalmaz az együttműködés kapcsán Akio Toyoda, a Toyota elnöke.

„Mi sem okozhatna nekem nagyobb örömet, mint hogy ezen a szövetségen keresztül hozzájárulhatunk az autóipar felélénkítéséhez, és a két vállalat versenyszellemét egymás mellé állítva mind többekkel szerettessük meg az automobilt, innovációkat kelthessünk életre, valamint nagyszerű új tehetségeket és vezetőket nevelhessünk.” – kommentálja az együttműködést a Masamichi Kogai, a Mazda elnök-vezérigazgatója.

Az autóipar előtt hatalmas, új kihívások állnak: az új autókra vonatkozó, szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoktól kezdve az egyéb iparágakból érkező, új versenytársak megjelenésén át a mobilitáshoz kapcsolódó üzletágak diverzifikációjáig. Az iparág jövőjét szem előtt tartva a Toyota és a Mazda nem csupán a két vállalat egyéni erősségeit mozgósítva kívánják tovább tökéletesíteni technológiáikat és megerősíteni üzleti alapjaikat, de a két neves japán autógyártó azt is fontosnak látja, hogy elmélyítsék a kettőjük között fennálló együttműködést, abban fenntartható növekedést érjenek el, és megbirkózzanak a rájuk váró kihívásokkal. A Toyota és a Mazda 2015. május 13-án olyan, folytonos együttműködésre vonatkozó megállapodást írt alá, amely a vállalatok erőforrásait mozgósítva mindkét vállalat számára kölcsönös előnyöket biztosítana, kiegészítve egymás termékkínálatát és technológiai arzenálját, azzal a céllal, hogy még vonzóbb autókat tervezzenek és gyártsanak. Az azóta eltelt időben a két vállalat az együttműködés számos lehetséges területéről tárgyalt, amelynek alapját egy hosszú távú, kölcsönösen előnyös, egyenlő feltételek mentén kiépítendő kapcsolat teremtené meg.

Közép- és hosszútávon a két vállalat olyan kapcsolatot épít ki, amelynek keretében tiszteletben tartják egymás önállóságát és egyenlőségét, és arra törekednek, hogy közös projektjeikben sikert érjenek el. A jövőbeli mobilitás új értékrendjének megteremtésére törekedve a szerződő felek hosszú távú partnerkén felgyorsítják és elmélyítik kétoldalú együttműködéseiket, valamint ügyfeleik elvárásainak felülmúlása révén hozzájárulnak egy fenntartható társadalom kialakításához.

Alább az öt megnevezett együttműködési terület részletes kifejtése olvasható.

1) Olyan vegyes vállalat létrehozása, amely gépjárműveket állít elő az Egyesült Államokban

Az együttműködés keretében a Toyota és a Mazda feltérképezi annak a lehetőségeit, hogy azonos beruházási összegekkel vegyes termelővállalatot hozzanak létre az Egyesült Államokban.  A gyár tervezett éves kapacitása elérné a 300 000 gépkocsit. Az illetékes kormányzati intézmények jóváhagyásától és engedélyétől függően a vállalatok megkezdhetik a tervek részletes tanulmányozását, hogy aztán 2021-ben üzembe állhasson az új létesítmény. A gyár által képviselt összberuházási érték mintegy 1,6 milliárd dollár, a beruházás akár négyezer új munkahelyet teremthet. A termék- és technológiai fejlesztési területeken eddig is gyakorolt együttműködéseken túlmenően a Toyota és a Mazda a gyártás terén bevezetendő kooperációk révén szándékoznak versenyképesebbé tenni gyártótevékenységeiket. Az új üzemben a Mazda várhatóan az észak-amerikai piacon újonnan bevezetendő crossover modelleket fog előállítani, míg a Toyota az ugyanide szánt Corolla modellt fogja itt gyártani. Az USA piacára történő termelés révén a Mazda további észak-amerikai növekedését megalapozó gyáregységeket kíván kialakítani. Mindezen tevékenységek révén a vállalat térségtől és modelltől függően képes lesz gyorsabban reagálni az ügyféligényekre. A Toyota észak-amerikai gyártókapacitásának további bővítése révén még inkább meg kívánja erősíteni vállalati szerkezetét a térségben, ezzel lehetővé téve a növekvő észak-amerikai piac igényeihez való, még pontosabb alkalmazkodását. A Toyota a Corolla helyett a Tacoma modellt fogja előállítani a mexikói Guanajuatóban most épülő, új gyártólétesítményében. A Toyota ottani beruházási és foglalkoztatási elképzeléseit nem érinti érdemi mértékben a most kötött megállapodás.

2) Elektromos járműtechnológiák közös fejlesztése

Az elektromos járművek iránt világszerte növekvő kereslet, illetve érdeklődés fényében a Toyota és a Mazda feltérképezik a versenyképes villamos járművek alapvető szerkezeti technológiáinak közös fejlesztésében rejlő lehetőségeket, szabadon és aktívan mozgósítva, illetve megosztva szaktudásukat. Ezen technológiák révén a vállalatok minden egyes országban gyorsan reagálhatnak a piaci szabályozásokra, illetve tendenciákra. Az együttműködés konkrét részleteit a közös munka során, folyamatosan fogják meghatározni.

3) Csatlakoztatott technológiák együttes kifejlesztése és 4) együttműködés a fejlett biztonsági technológiák terén

A Toyota és a Mazda együttes erővel fejleszt fedélzeti multimédiás infotainment rendszertechnológiákat, előkészítve a fedélzeti számítástechnika egyre elterjedtebb alkalmazását, a csatlakoztatott technológiák iránti, folyamatosan növekvő keresletet. A Toyota ezen túlmenően a Mazdával együttműködve fejleszti tovább a Toyota járművek közötti (V2V), illetve a járművek és az infrastruktúra közötti (V2I) kommunikációs technológiákat, amelyek végső célja egy teljesen balesetmentes mobil társadalom létrehozása.

5) Közös fejlesztésű termékek kínálatának kiterjesztése

Jelenleg a Mazda az észak-amerikai piacra kompakt szedán modellt szállít a tíz legnépszerűbb autójából hármat jegyző Toyotának. Ezen felül a jövőben a haszongépjárművek területén is kifejezetten erős Toyota kompakt „kétdobozos” kishaszonjárművet fog szállítani a Mazda részére Japánban. Ezeken túlmenően a vállalatok feltérképezik az egymást kiegészítő termékek terén világszerte mutatkozó, további lehetőségeket.

A pénzügyi szövetségre vonatkozó megállapodás részletei

A megállapodás értelmében a vállalatok arra törekszenek, hogy fenntartható együttműködést építsenek ki, maximalizálják az üzleti szinergiákat, valamint az alábbiakban vázolt kölcsönös részvényvásárlás révén pénzügyi szövetségre lépjenek egymással. A Toyota 31 928 500 darab, újonnan kibocsátandó részvényt vásárol harmadik fél részére történő részvényeladás formájában (5,05% tulajdonrész a tőkeemelést követően forgalomban lévő részvények arányában; 50 milliárd jen összértékben.) A Mazda a Toyota által megvalósítandó, harmadik fél részére történő részvényeladás keretében a fentiekben említett Mazda részvényekkel azonos piaci értéket képviselő mértékben vásárol Toyota részvényeket (0,25% tulajdonrész a kibocsátott részvények arányában.) A két vállalat a tervek szerint a harmadik fél részére történő részvényeladáson keresztül megvalósuló tőkeemelésből, illetve részvényeladásból származó bevételét részben az Egyesült Államokban létrehozandó autógyártó vegyes vállalattal kapcsolatos tőkeberuházások finanszírozására fordítja. Mindkét vállalat mérlegeli, hogy a kettőjük között létrejövő pénzügyi szövetséget az üzleti együttműködés fejlődésével összhangban tovább erősítsék. A részvényvásárlás várható időpontja (fizetési határidő): hétfő, 2017. október 2.

Top