Új elnökkel erősít a Toyota Gazoo Racing

Mintegy másfél hónapja az egész világ döbbenten nézte, amint a tartóssági versenyek leghíresebbjén, a Le Mans-i 24 órás futamon legesélyesebbnek tartott Toyota drámai körülmények között elveszítette a viadalt, amelyet végül a nagy rivális Porsche nyert meg. A TOYOTA GAZOO RACING azóta egy nürburgringi dobogós hellyel köszörülte ki a csorbát, a szeptemberi mexikói megmérettetésre pedig már a legelső hibrid versenygép megalkotása óta, több, mint 10 éve technológia egyik legelismertebb szakértőjének tartott Hisatake Murata elnöksége és vezetése alatt készül a csapat.

A világelső, leginnovatívabbnak és legzöldebbnek tartott, rendkívüli motorsport hagyományokra visszatekintő Toyota másfél hónapja érzelmes, megható és egyben inspiráló videóban üzente meg rajongóinak töretlen elkötelezettségét és lelkesedését a verseny folytatására, amely az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=2IZon2By_8o

A csapat azóta remekül helyt állt és dobogós helyett szerzett a ’Zöld Pokolként’ is elhíresült nürburgringi pályán, a továbbiakban pedig új elnök, Hisatake Murata vezénylete alatt készül a megmérettetésekre, és száll harcba a világbajnoki címért, aki egyszerre tölti majd be a TOYOTA GAZOO Racing (WEC) csapat és a TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) elnöki pozícióját. Murata a legelső hibrid versenygép megalkotása, vagyis 2006 óta dolgozott azoknak a hibrid hajtásláncoknak a fejlesztésén, amelyeket a TOYOTA a motorsportban alkalmaz, és a csapat 2012-es színre lépése óta ő felügyeli a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) projektet. Új pozíciójában Toshio Satót váltja, aki 2015 áprilisa óta látta el ezt a feladatkört, és aki ezentúl a TOYOTA Motor Corporation hajtáslánc-részlegénél lát el kulcsfontosságú feladatot. Murata komoly motorsport-tapasztalattal érkezik a TMG-hez, hiszen korábban már a TOYOTA Champs Car és C-csoportos Le Mans projektjeiben is dolgozott, nemrégiben pedig a vállalat sikeres Super GT és Super Formula programjait irányította. Amellett, hogy mostantól ő vezeti a TOYOTA GAZOO Racing WEC projektet, a TMG egyéb aktivitásaiért is ő felel majd, így feladatai közé tartozik a TOYOTA Motor Corporation kutatás-fejlesztési projektjeinek vezetése, a külső partnereknek kínált szolgáltatások szervezése és az egyéni motorsport-szereplőknek szánt termékek menedzselése is. Murata szorosan együttműködik majd Rob Leupennel, az üzleti tevékenységek részleg ügyvezető igazgatójával és alelnökével, illetve Pascal Vasselonnal, a műszaki tervezési részleg alelnökével.

Hisatake Murata (JPN) General Manager, Motor Sports Unit Development, TOYOTA GAZOO Racing

„Büszke vagyok új megbízatásomra a TMG-nél. Már a hibrid LMP1 projekt kezdetétől közeli kapcsolat alakult ki köztem és a TMG tagjai között, ezért nagyon vártam, hogy egyszer még szorosabban és még sikeresebben együttműködhessünk. Szeretnék nagy tisztelettel köszönetet mondani Sato úrnak mindazért, amit 2015 óta a TMG vezetőjeként elért, és minden jót kívánni neki új pozíciójában.” – fogalmaz kinevezése kapcsán Murata.

„Szeretnék köszönetet mondani a TOYOTA GAZOO Racing csapat minden tagjának és a TMG-nek az elmúlt három évadban végzett kemény és elkötelezett munkájukért. Mindkét szervezetről elmondhatom, hogy nagy öröm volt a részesének lenni, és büszke vagyok arra a fejlődésre, amit együtt értünk el az embert próbáló 2015-ös évad után. Most új fejezet kezdődik a pályafutásomban a hajtáslánc-részlegnél, de a TMG és a csapat mindig számíthat a támogatásomra. Murata urat is mindenben támogatni fogom, és sok sikert kívánok neki a TMG-nél!”– teszi hozzá a jövőben új feladatkört ellátó Sato.

Hisatake Murata pályafutásának fontosabb állomásai

1987-1993 Toyota Motor Corporation, motorsport részleg, a Le Mans program versenymotor-mérnöke

1995-2002 Toyota Motor Corporation, motorsport részleg, a Champ Car program versenymotor-mérnöke

2003-2005 Toyota Motor Corporation, a sorozatgyártású motorok mérnöke

2006-2007 Toyota Motor Corporation, motorsport részleg, Tokachi 24hr program

2006-2014 Toyota Motor Corporation, a verseny-hibrid projekt ügyvezető igazgatója

2008-2014 Toyota Motor Corporation, motorsport részleg, Le Mans program

2014-2017 Toyota Motor Corporation, a motorsport fejlesztési részleg ügyvezető igazgatója

2017-től A Toyota Motorsport GmbH elnöke

A TOYOTA GAZOO Racing a Hosszútávú Világbajnokságon:

A TOYOTA először 1983-ban indult a FIA Hosszútávú Világbajnokságán (World Endurance Championship), s ezt követően hosszú időn át rész vett a sorozat versenyein. 1985 óta (a 2016-os évet is beleértve) a TOYOTA autói összesen 18 alkalommal álltak rajthoz a Le Mans-i viadalon, és öt végeztek második helyen a versenysorozatban (1992, 1994, 1999 és 2013 és 2016). 2012-ben a márka a TOYOTA visszatért a hosszú távú versenyek világába, méghozzá úgy, hogy a hybrid hajtásláncokat a TOYOTA Higashi-Fuji Műszaki Központ fejlesztette, a futómű és a karosszéria pedig a TOYOTA Motorsport GmbH munkája volt. A multinacionális vállalat központja a németországi Köln, ahol a TOYOTA számos motorsport- és hybrid-szakértője dolgozik; ők egyébként az itt szerzett tapasztalatukat a közúti autók tervezésénél is hatékonyan hasznosítják. 2012 óta a TOYOTA 12 pole pozíciót és 13 futamgyőzelmet szerzett, és versenyzői összesen 34 alkalommal állhattak fel a dobogóra. 2014-ben a csapat a TS040 HYBRID géppel megnyerte az egyéni és a csapatszintű bajnokságot is, egy évvel később pedig a TOYOTA az első Le Mans-i futamának 30. évfordulóját ünnepelte. A TOYOTA Motorsport GmbH a WEC projektben játszott szerepe mellett egyéb tevékenységeket is végez: többek közt a cég biztosítja az erőforrásokat a TOYOTA 2017-es visszatéréséhez a Rally Világbajnokságra, emellett pedig külső megrendelők számára is rendelkezésre bocsátja magas színvonalú mérnöki szolgáltatásait.

Top