A Lexus LS a jövő biztonsági rendszereit kínálja – ma

Az immáron Magyarországon is rendelhető Lexus LS szedánban a japán luxusmárka minden eddiginél magasabbra tette a mércét a biztonság terén: a ma ismert aktív biztonsági rendszerek továbbfejlesztése mellett több világelső technológia is helyet kapott a márka csúcsmodelljében. A LS zászlóshajó lesz az első Lexus, amelyben nemcsak a Lexus Safety System + továbbfejlesztett megoldásai jelennek meg, hanem mindezt még a Lexus Safety System + A csomag kifinomult vezetősegítő és fejlett ütközésmegelőző technológiái is kiegészítik.

A modelljeinek elnyűhetetlen megbízhatóságáról és kimagasló biztonságáról, valamint az azokban megtalálható legfejlettebb környezetbarát hibrid technológiáról ismert japán prémium márka Lexus Safety System + A elnevezésű csomagjában megtalálható az aktív kormányzási asszisztens, amely (világelső technológiaként) segít elkerülni azokat az ütközéseket, amelyek már nem előzhetők meg kizárólag automatikus fékezéssel, valamint az első keresztirányú forgalomfigyelő, ami a kereszteződésekben fenyegető ütközésre figyelmezteti a vezetőt. E rendszerek mellett szerepel még az autót a sávban tartó Lexus CoDrive és más technológiák is, amelyek magas szinten támogatják a biztonságos közlekedést. Az új LS-ben emellett további megoldások is működnek, amelyek számos különféle vezetési helyzetben segítik a biztonságosabb és nyugodtabb autózást. Ezeket úgy tervezték meg a Lexus mérnökei, hogy használatuk egyszerű és ösztönös legyen: jó példa erre a nagyméretű, színes head-up display (HUD) és multi-információs kijelző, amelyek összehangoltan működnek az autó biztonsági rendszereivel.

ÜTKÖZÉS ELŐTTI BIZTONSÁGI RENDSZER GYALOGOSÉSZLELŐVEL ÉS AKTÍV KORMÁNYZÁSI ASSZISZTENSSEL

Az új LS az első Lexus-modell, amelynek gyalogosészlelővel kiegészített ütközés előtti biztonsági rendszere a már jól bevált funkciók mellett – világelső technológiaként – a gyalogosok helyzetét is jelzi, és ennek megfelelően automatikusan vezérli a kormányművet és a fékrendszert.

Ha a gyalogosészlelés gázolásveszélyt feltételez, animációval jelzi a gyalogos helyzetét és irányát a Head-Up Display által kivetített nagyméretű, színes képen, így a vezető ösztönösen azonosítja a veszélyhelyzetet. Az aktív kormányzási asszisztens felismeri, ha egy gyalogos az autó elé készül lépni, és felméri, hogy a gázolás elkerülhető-e kizárólag fékezéssel; ha nem, akkor a rendszer a vezető riasztása és a fékek működtetése mellett automatikus kormányzással is közbeavatkozik, segítve a gázolás elkerülésében vagy a baleset súlyosságának enyhítésében. A rendszer automatikusan ellenőriz minden járművet az autó holtterében, és még a motorkerékpárokat is észleli.

LEXUS CODRIVE FEJLETT VEZETŐSEGÍTŐ TECHNOLÓGIA

A Lexus CoDrive sávkövető asszisztenciával (LTA) egészíti ki az adaptív sebességtartó automatika alapfunkcióját, az autóvezető szándékával megegyező kormányzási nyomatékot biztosítva. A vezetés közben észrevétlenül segítő rendszer a kanyargós úton vagy közlekedési dugóban nagy mértékben csökkenti a vezető kifáradását. A Lexus CoDrive az LS nagyméretű HUD-képével és multi-információs kijelzőjével összehangoltan működik, hogy az autós mindig egyértelműen tisztában legyen a vezetősegítő funkció működésével.

SÁVKÖVETŐ ASSZISZTENS

A sávkövető asszisztens (LTA) kormányzással tartja az autót a kijelölt sávban, amikor az adaptív sebességtartó automatika működik. Amellett, hogy kamerával figyeli a sáv vonalvezetését, az elöl haladó jármű nyomvonalát is ellenőrzi, így az autót akkor is a sávban tartja, ha nem láthatók megfelelően az úttestre felfestett felezővonalak, illetve araszoló forgalomban is, amikor a járművek nagyon kis távolságban követik egymást.

KÉTLÉPCSŐS ADAPTÍV FÉNYSZÓRÓRENDSZER

A felső részén 8, alul pedig 16 LED fényforrással (mindkét oldalon) működő kétlépcsős adaptív fényszórórendszer optimális látási viszonyokat biztosít azáltal, hogy külön kapcsolja ki/be a LED-fénysorokat, s így finomabban vezérli a fénycsóva erősségét és hosszát, mint a jelenlegi, LED-alapú AHS rendszer. Az új technológia segítségével a vezető dinamikusabban autózhat a szembejövők elvakítása nélkül, miközben járműve is jobban látható lesz éjszaka.

ELSŐ KERESZTIRÁNYÚ FORGALOMFIGYELŐ

Az útkereszteződésekben bekövetkezett ütközések elkerülését segítő első keresztirányú forgalomfigyelő (FCTA) egy előre tekintő radarral működik, és figyelmezteti a vezetőt, ha a nehezen belátható kereszteződésben egy másik jármű közeledik oldalirányból. Ha az LS a közelítő járművet figyelmen kívül hagyva továbbhalad, a multi-információs képernyőn is felvillan a figyelmeztetés, és hangjelzés szólal meg.

JELZŐTÁBLA-FELISMERŐ RENDSZER

A jelzőtábla-felismerő (RSA) a kamerából kapott jelek és a navigációs rendszer térképének adatai alapján nyújt tájékoztatást, megjelenítve az információkat az LS nagyméretű HUD-képén és a multi-információs képernyőn, csökkentve ezzel a vezető fáradtságából adódó figyelmetlenség esélyét, és biztonságosabbá téve az autózást.

A LEXUS SAFETY SYSTEM + FUNKCIÓINAK TOVÁBBFEJLESZTÉSE

A Lexus továbbfejlesztette a PSC, az LDA és a adaptív sebességtartó automatika teljesítményét a Lexus Safety System + csomagban, ami a vadonatúj LS-ben a Lexus Safety System + A csomaggal egészített ki.

ÜTKÖZÉS ELŐTTI BIZTONSÁGI RENDSZER

A továbbfejlesztett ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) már a kerékpárosokat, sőt az éjszaka sötétjében sétáló gyalogosokat is felismeri, és hatékonyabban lassítja le az autót. Gyalogos észlelésekor például akár 60 km/órával is képes csökkenteni a sebességet, javítva ezzel a gázolás elkerülésének esélyét.

SÁVELHAGYÁSRA FIGYELMEZTETŐ RENDSZER

A felfestett sávok felismerése mellett a sávelhagyásra figyelmezető rendszer (LDA) immár arra is képes, hogy megkülönböztesse az aszfaltcsík szélét az út menti fűtől, sártól és útszegélytől. A rendszer így akkor is képes a kisodródásra figyelmeztetni a vezetőt és ellenkormányozni, ha az úton nincsenek a sáv szélét jelző vonalak.

ADAPTÍV SEBESSÉGTARTÓ AUTOMATIKA

A rendszer eddig is kimagasló teljesítményét sikerült tovább fokozni egy újonnan kifejlesztett, szélesebb látószögű, milliméteres hullámhosszú radar és egy nagyobb látótávolságú kamera alkalmazásával. A dinamikus radarvezérlésű sebességtartó automatika  álló helyzetből is simán, zökkenőmentesen gyorsítja az autót, és akkor is egyenletesen lassít, ha hirtelen sebességcsökkentésre van szükség, kellemes biztonságérzettel töltve el az utasokat.

TOVÁBBI AKTÍV BIZTONSÁGI TECHNOLÓGIÁK

Az új LS egyéb megoldásokat is alkalmaz a jármű és az utasok védelmére: parkolás közben is figyelmezteti a vezetőt az ütközésveszélyre, és manőverezés vagy kanyarodás közben megmutatja az autó közvetlen környezetét.

PARKOLÁSSEGÍTŐ FÉKEZÉS

Az LS kis sebességtartományban működő fékasszisztense egyetlen csomagban foglalja össze mindazt, ami a biztonságos parkoláshoz kell, mivel a vezetőnek ilyenkor rengeteg dologra kell ügyelnie: járművek érkezhetnek a holttérből, gyalogosok jelenhetnek meg az autó mögött – és akkor még nem beszéltünk a falakról vagy a különféle utcai tárgyakról. A már létező intelligens parkolássegítő radar és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő automata fékezés technológiákat kiegészítő berendezés a világon elsőként kínál hátsó gyalogosfigyeléssel egybekötött automata fékezést. A rendszer a tolatókamerával fedezi fel az autó mögött feltűnő gyalogosokat, amire figyelmezteti a vezetőt, és szükség esetén fékez is.

PANORÁMA MONITOR OLDALNÉZETI ÉS KANYARNÉZETI FUNKCIÓKKAL

Az autó környezetét megmutató panoráma monitor új funkciókkal egészült ki: az egyik az autó melletti szabad területet mutatja, a másik pedig azt, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a forduláshoz. Az oldalsó szabad területet jelző funkció az LS műszerfali kijelzőjén jeleníti meg az autó előtti és melletti rész képét, amit a vezető olyan szögből lát, mintha az autó mögül, a magasból tekintene az útra; így könnyebben megbizonyosodhat arról, hogy egy szűk utcában mennyi hely marad Lexusának, amikor elhalad egy másik jármű mellett. Amikor ez a funkció aktív, a kanyarnézeti kép is automatikusan megjelenik, a kormányzásnak megfelelő oldalról mutatva az autót, és segítve a vezetőnek, hogy ne hajtson rá az útpadkára vagy a járdaszegélyre.

1 Az AHS a Lexus teljes modellpalettájához megrendelhető, kivéve a CT modellt, amiben automatikus távolságifény-vezérlés (AHB) működik; ez a rendszer a CT előtt haladó és a szembejövő járművek fényeit érzékelve automatikusan vált a távolsági és a tompított világítás között, kiváló látási viszonyokat biztosítva a többi közlekedő elvakítása nélkül.

Top