Megkezdte világkörüli expedícióját az Observer, a világ első hidrogén hajtású hajója

A világ első hidrogén meghajtású hajója, az Observer a hidrogén alapú, abszolút zöld társadalom egyik élharcosa, a hidrogén üzemanyagcellás járművek fejlesztésében is élen járó Toyota támogatásával a múlt hónapban elindult hat éven át tartó, világkörüli útjára. A cél: a világon elsőként nap-, szél- és vízenergia segítségével, tengervízből, a fedélzeten előállítani a hajó saját üzemanyagát.

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota a Hidrogén Tanács alapító tagjaként élen jár a hidrogén, mint a jövő abszolút zöld energiahordozójának elterjesztésében, és a hidrogén alapú társadalom megalapozásában. A környezetbarát hibrid technológiát is jegyző, világelső autógyártó az arra alapuló hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében is élen jár, és jelenleg egyedül kínál sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó autót (Mirai), de portfóliójában már szerepel hidrogén üzemanyagcellás busz, targonca, és kamion is, miközben a hidrogén infrastruktúra elterjesztése, és az ezzel kapcsolatos társadalmi párbeszéd kialakítása irányában is komoly erőfeszítéseket tesz. Nem véletlen hát, hogy az elmúlt néhány évben leleplezett tanulmányautók tanúsága szerint mind a Toyota, mind a Lexus kínálatában további hidrogén-üzemanyagcellás modellekkel készülő autógyártó a világ első hidrogén meghajtású hajójával tervezett expedíció fő támogatója: Didier Gambart, a Toyota France elnöke hat darab hibrid Toyota gépkocsit és kettő darab hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai gépkocsit adott át az Energy Observer kapitányának, Victorien Erussard-nak és legénységének. A világ első hidrogén-meghajtású világkerülő hajója, az Energy Observer a múlt hónapban indult el világkörüli útjára. Célja, hogy a hajók közül elsőként képes legyen a hidrogén üzemanyagot saját maga, folyamatosan megtermelni, menet közben és a pihenők során egyaránt. A hajó valójában egy úszó „smart grid” rendszer, amely képes a nap-, a szél- és a vízenergiát feldolgozni. A rendszer közvetlenül a természetből nyeri az energiát, anélkül, hogy károsítaná azt. A kísérleti kutatóhajó a tervek szerint hat év alatt kerüli majd meg a földet; útja során 50 országot érint, és 101 kikötőben pihen meg. A legénység a pihenők során nyolc Toyota gépkocsit – hat hibrid modellt és két Mirai üzemanyagcellás autót – használ majd, amelyeket a Toyota France bocsát rendelkezésükre.

A kezdeményezés vezetői Victorien Erussard offshore hajóversenyző és a francia kereskedelmi flotta tisztje, valamint Jérôme Delafosse felfedező és dokumentumfilm-rendező. Az utazást a „Transition Ecologique et Solidaire” programért felelős francia miniszter, Nicolas Hulot, valamint a CEA-Liten* igazgatója, Florence Lambert támogatja. A rendkívül elhivatott legénység olyan szorosan összetartó közösséget kíván létrehozni, amely a fenntartható jövő megteremtésén dolgozik.

„Büszkén vállalunk részt ebben a föld javát szolgáló, ambiciózus projektben. A projekt ugyanazokat az ökológiai értékeket vallja magáénak, ugyanazt az energetikai lépésváltást szorgalmazza, mint a Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050. Idén ünnepeljük a Toyota hibrid technológia megszületésének huszadik évfordulóját; a támogatás fontos lépés hidrogén-stratégiánk kibontakoztatásában, amely a 2020-as tokiói olimpiai játékokon éri el csúcspontját.”
fogalmaz Didier Gambart, a Toyota France elnöke az együttműködés kapcsán.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a hibrid és hidrogén hajtástechnológiák terén vezető szerepet betöltő Toyotát hivatalos támogatóink között tudhatjuk. A Toyota ugyanazzal az elhivatottsággal küzd a globális felmelegedés és a légszennyezés ellen, mint mi. Az Energy Observer célja, hogy ne csupán az összes természetes energiaforrást, de a társadalom erőforrásait is egyesítse.  Szeretnénk, ha hajónk körül összpontosulhatna a Toyotához hasonló vállalkozások, a laboratóriumok, start-upok és intézmények szakértelme.” – teszi hozzá Victorien Erussard, az Energy Observer kapitánya.

*CEA-Liten, a jövő energia-technológiája: az elsősorban Grenoble és Chambéry (INES) városában tevékenykedő CEA-Liten (Laboratoire d’Innovation pour les Technologies des Energies Nouvelles – újenergia-technológiai innovációk laboratóriuma) az újenergia-technológiák egyik legfontosabb európai központja. A CEA-Liten feladatának tekinti a francia energiamix diverzifikálására irányuló erőfeszítések támogatását, különösen, ami a közlekedés és szállítás, a háztartások, valamint a mobil elektronikai ipar energiaigényének kiszolgálását illeti. Szintén fontos célkitűzés a vállalkozások versenyképességének növelése. A CEA-Liten szorosan együttműködik az iparági szereplőkkel – évente 400 kutatási együttműködési megállapodást kötve -, és a CEA laboratóriumok körében kiemelkedően soknak számító szabadalommal (2011-ben 185; 2012-ben 200 új benyújtás) bír; jelenleg 840 nemzetközi szabadalmi bejegyzést kezel.

A CEA-Liten élvonalbeli európai kutatóintézet, egyben meghatározó szereplő a jövő fenntartható energia technológiáinak fejlesztése terén. Az intézet a társadalom ásványi üzemanyagoktól való függőségének csökkentését, az üvegházhatást erősítő emissziók mérséklését célzó Uniós törekvések élharcosa a megújuló energiák, az energiahatékonyság- és tárolás, valamint a nyersanyagfejlesztés terén.

Top