Megvannak a Toyota Álomautó rajzversenyének világszintű díjazottjai

Idén, immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Toyota világszerte a gyerekek számára a Toyota Álomautó rajzversenyt (hét éve már magyar gyermekek is rendszeresen részt vesznek a megmérettetésen): a felhívás arra ösztönözte a gyerekeket, hogy rajzolják le, milyennek képzelik el egy szebb jövő autóit. Azzal, hogy megalkották az elkövetkező évek álomautóit, a kis művészek ráérezhettek annak örömére és fontosságára, hogy megfogalmazzák álmaikat.

A Toyota Álomautó Rajzversenyt először 2004-ben rendezték meg, arra bátorítva világszerte a gyerekeket, hogy érezzék át az álmodás örömét és fontosságát. A további célok között az is szerepelt, hogy felébresszék a gyerekekben az autók iránti érdeklődést. A világ minden tájáról pályázó, festő és rajzoló gyerekek támogatásának és együttműködésének köszönhetően, valamint azok jóvoltából, akik az adott országon belül szervezőként segítettek a helyi fordulók megvalósításában, 2017-ben a verseny immár 11. alkalommal kerülhetett megrendezésre.

A versenyre az idei évben is elképesztő mennyiségű nevezés érkezett a világ minden tájáról: 79 országból és régióból mintegy 830 000 pályaművet küldtek be a gyermekek (ebből 682 Magyarországról érkezett). A nemzetközi döntőben végül díjnyertes pályázatok az országos versenyek nyertesei közül kerültek kiválasztásra. A 11. Toyota Álomautó Rajzverseny díjátadó ünnepségét a Tokió Kótó kerületében található Toyota élményközpontban, a Mega Web technikai centrumban tartották, itt hirdették ki a győztesek nevét, akik át is vehették a díjat. Idén ugyan nem került magyar gyermek rajza a díjazottak közé (az aranyérmeket egy Sri Lanka-i, egy kanadai és egy brazil gyermek kapta), korábban már több magyar gyermeket és szüleit látta vendégül a világ leginnovatívabbnak tartott autógyártója a Japánban rendezett díjátadó ünnepségen. A nyertes műveket az áprilisban, Japánban rendezett világversenyen bírálták el. A pályaműveket külső művészeti szakemberekből és autógyártási specialistákból álló zsűri értékelte Akio Toyoda a Toyota világszintű elnökének vezényletével, és három korcsoportban ők választották ki a győzteseket

A 11. Toyota Álomautó Rajzversenyre beérkezett művek nagyon elnyerték a zsűri tetszését. Kiemelték a rendkívül magas színvonalat, és nagyra értékelték, hogy a pályázók nem sajnálták a ráfordított időt és az aprólékos munkát ötleteik képi megvalósításakor. A gyerekek rajzai olyan világokat mutattak be, amelyek messze túlszárnyalták a bírák fantáziáját. Találkoztak többek között olyan alkotással is, amely az óceán fenekén található erőforrásokat mutatta be a „sárkányisten”, a népszerű japán mesefigura területeinek ábrázolásával. Egy másik, 3D technikájú rajzon egy Ikkyu-san történetben (az évszázadokkal ezelőtt élt, híres buddhista szerzetes gyerekkori történetei) szereplő tigrist kergetnek ki a paraván mögül. A gyerekek élénk fantáziáját látva a zsűri tagjai meglehetősen konzervatív gondolkodásúnak érezték magukat. Fantasztikusnak találták a kompozíciókat, és megállapították, hogy a vászon teljesen természetes terep a gyerekek számára. A döntnökök arra is felfigyeltek, hogy rengeteg mű témájában szociális kérdésekkel foglalkozik, és ezek a kérdések a különböző országok gyerekeinek rajzain más és más nézőpontból tárják elénk a valóságot. Ezekben az alkotásokban elég erő rejlik ahhoz, hogy felhívják a felnőttek figyelmét arra a valóságra, amelyben a gyerekek élnek, illetve azokra a problémákra, amelyekkel szembesülnek, mint például a jövő bizonytalansága, a háború, a légszennyezés vagy a vízhiány.

A nyertes pályaművek

A 11. Toyota Álomautó Rajzversenyre beküldött műveket három korcsoportban értékelték. Mindhárom korcsoportban, a 7 év alattiban, a 8-11 év közöttiben, illetve a 12-15 év közötti kategóriában egy aranyérmet, két ezüstérmet, három bronzérmet, valamint négy Ösztönző díjat osztottak ki. Ezen felül a következő három különdíj is kiosztásra került: Akio Toyoda különdíj (Akio Toyoda elnök választása alapján), a Technikai inspiráció különdíj (Didier Leroy ügyvezető alelnök választása alapján) és a „Jókedvem lesz tőle!” különdíj (online szavazás alapján).

7 év alattiak korcsoportja – aranyérem

„A Toyota ismeretterjesztő paradicsomi autója”

Ruwindya Thushadi Indraratne  (Sri Lanka, 7 éves)

Ez a jármű tiszta környezetet teremt mindannyiunk számára, felhívja figyelmünket a környezetünkre, és javaink megosztásával, egészséggel és neveléssel kapcsolatos tudást ad nekünk egy jobb jövőért.

 

8-11 évesek korcsoportja – aranyérem

„A bőröndautó”

Hong Yu Liang (Kanada, 10 éves)

Ez a hordozható autó összecsukva úgy néz ki, mint egy bőrönd, és energiaforrásként levegőt használ. A levegőben siklik, és segít, hogy az emberek megmeneküljenek a tornádóktól, a földrengésektől és más természeti katasztrófáktól.

 

12-15 évesek korcsoportja – aranyérem

„Álmaink újrahasznosítása”

Victória Bezerra Oliveira (Brazília, 15 éves)

Ez az autó egyesíti álmainkat a jókedvről, a szeretetről és az új ötletekről. Úgy biztosít tiszta környezetet a közösségek számára, hogy a szerves hulladékot üzemanyaggá alakítja, az égéstermék pedig trágyaként szolgál a fák számára, hogy hosszabb ideig élhessenek.

Akio Toyoda különdíja

„Anya autója”

Massiel Esther Salguero  (Bolívia, 4 éves)

„Nagyon megfogott a rajz szívmelengető témája, amikor apa autót vesz anyának. Érezhető az a törődés, amely a családanyának szabadságot és mobilitást ad, hogy megkönnyítse az életét, így a család tagjai vidáman, mosollyal az arcukon tölthetik együtt az időt. A japán nyelvben létezik egy kifejezés, az „aisha”, amely azt jelenti, szeretett autónk. A Toyota által gyártott autók azon ritka termékek, amelyek elé időről időre odaillesztik a „szeretett” szót. Megtiszteltetés és öröm volt látni ezt a vidám családot, ahol az autó a szeretet megtestesítőjeként szerepelt, ráadásul egy ilyen édes gyerekrajzon.” – fogalmaz a Toyota világszintű elnöke az általa odaítélt különdíj kapcsán.

 

Technikai inspiráció különdíj

„Hangjegy autó”

Fatahillah Faisal Rizqiawan (Indonézia, 14 éves)

A Technikai inspiráció különdíjat – amelyet Didier Leroy ügyvezető alelnök ítél oda – azok kapják, akiknek műveiből az autók gyártásáért felelős mérnökök a legtöbb inspirációt merítik. A TMC prototípusgyártó részlege három dimenzióban lemodellezte a pályaművet, működő futóművel, propellerrel és beépített zenelejátszóval.

 

 

 

’Jókedvem lesz tőle!’ különdíj (online szavazás alapján)

„Toyo Terra pontok”

Ana Gabriela Agudo (Panama, 7 éves)
A „Jókedvem lesz tőle!” különdíjat tavaly hozták létre a beküldött művek népszerűsítése céljából, hogy a nagyközönség is részt vehessen az elbírálás folyamatában. A díjat a verseny hivatalos oldalán keresztül beküldött szavazatok eredményeként ítélik oda a győztesnek. Ebben az évben a díjazottat 133 ország szavazatai alapján választották ki.
Top