A természetes fény játéka: egyedi fényezést kapott a Lexus szupersport kupéja

A Lexus hibrid változatban is lenyűgöző teljesítményű, ám V8-as benzines motorral is elérhető új szupertsport kupéja, az LC nem csupán megdöbbentő menetképességeivel, de hihetetlenül látványos formavilágával, egyszerre finom eleganciát és nyers sportosságot sugárzó vonalvezetésével is belopta magát a rajongók szívébe, már mielőtt a modell megérkezett volna a márkakereskedésekbe. Egy ilyen autó esetében ugyanakkor a fényezésnek is tükröznie kell a modell különlegességét, ezért a japán luxusautó gyártó olyan új fényezési technológiát fejlesztett ki, amellyel előállítható egy exkluzív, csillogó árnyalat, a Strukturális Kék szín: a Lexus kutatócsoportja az azúrlepke szárnyának szerkezetét tanulmányozva sikeresen megoldotta, hogy az LC Structural Blue Edition karosszériájának fényezése is ugyanazt a színjátszó hatást keltse, mint a pillangó kék színe.

A természetben járva gyakran megtorpanunk és rácsodálkozunk egy-egy gyönyörű színre. A Lexus új LC luxuskupéjának ragyogó fényezése ugyanilyen hatást vált ki az emberekből. Az új szín neve Strukturális Kék – ám ez nem csupán egy új árnyalat a fényezések hosszú sorában. A Lexus szakembereinek fáradhatatlan kutatása kellett ahhoz, hogy a fejlett technológia segítségével olyan kék szín szülessen, ami minden eddiginél mélyebb, csillogóbb és “kékebb”. Az új fényezés először a 2016-os Genfi Autószalonon kiállított LC modellen volt látható, és azonnal hatalmas feltűnést keltett. A technológia mostanra alkalmassá vált a sorozatgyártásra, még magasabb szintre emelve a Lexus kupéjának exkluzivitását és kézműves minőségét. A ragyogó árnyalat most jelenik meg az LC új, különleges kivitelén, az LC Structural Blue Edition modellváltozaton. Ezek a szigorúan korlátozott darabszámban gyártott autók azok számára készülnek majd, akik ugyanúgy rajonganak a fejlett technológiákért, mint a Takumi mesterek munkájának páratlan kifinomultságáért.

Az ötletet az azúrlepke adta

A Strukturális Kék színt a Lexus michigani műszaki központjának csapata dolgozta ki Mindy Zhang vezetésével. Zhang 15 éves pályafutásához eddig 36 szabadalom fűződik, amivel ő az autóipar egyik legsikeresebb női feltalálója. Újításai közül a Strukturális Kékre a legbüszkébb, mivel ennek megalkotása rendkívüli technikai kihívásokat rejtett.

“A fényterjedés fizikai törvényeit is számításba kellett vennünk, hogy olyan színhatást érjünk el, ami kékebb mindennél, amit kék festékpigmentekkel létre lehet hozni.” – meséli Mindy Zhang.

Az új árnyalatot kutatva Zhang és csapata a természetben keresett ötleteket, s így jutottak el az azúrlepkéhez. Ez az Észak- és Dél-Amerikában honos pillangó arról ismert, hogy szárnyai mély, csillogó kékben pompáznak. Pedig a szárnyak valójában színtelenek; az általunk érzékelt kék színüket az adja, ahogyan a fénysugarak megtörnek a különleges szerkezetű szárnyfelület mikroszkopikus rácsozatán. A kutatók ezt a fajta hatást szerették volna visszaadni a Strukturális Kék színnel. Ám az ilyen mérvű fénysűrűség és színtelítettség eléréséhez egy eddig ismeretlen, többszintű festékpigmentet kellett kifejleszteniük. A kihívás első pillantásra szinte lehetetlennek tűnt, hiszen a megcélzott minőséget csak úgy érhették el, ha a pigment 40 különböző rétegből áll össze. A csapat azonban nem vesztette el lelkesedését; újra meg újra tökéletesítették az eljárást, míg végül egy hétrétegű struktúrával is biztosíthatták a kívánt hatást. Ez a megoldás már a gyakorlatban is alkalmazható a rendkívül exkluzív autók gyártási folyamatában. A pigmentet egy új fényezési eljáráshoz használják, ami az LC karosszériáján 15 mikrométer vastagságú réteget képez az alapozás és a lakkozás között. A hihetetlenül apró lapocskákból álló nano-struktúra színjátszó hatású, így azt a benyomást kelti, mintha a fény változásával a szín is folyamatosan megváltozna. A kék színű fényezések hagyományos festékpigmentjei a bejövő fénynek kevesebb mint 50 százalékát verik vissza, ám a Strukturális Kék esetében ez az arány majdnem 100 százalék. A fényezési módszer annyira bonyolult és kifinomult, hogy a Lexus csúcstechnológiás Motomachi gyárában mindössze két ilyen autó készül el egyetlen munkanap alatt.

Mindy Zhang tovább kísérletezik a fejlett technológiák alkalmazásával, de nem azért, hogy még több színnel gyarapítsa eddig is lenyűgöző portfólióját.

“Sosem mértem számokban a teljesítményemet. Engem mindig az lelkesített, amikor láttam, hogy egy általunk kifejlesztett technológia megjelenik a piacon. Ez az én igazi motivációm: az emberek számára készítek dolgokat. Büszke vagyok, amikor elmondhatom: ezt a technológiát én fejlesztettem ki, kellemesebbé, biztonságosabbá vagy teljesebbé téve az emberek életét.” – árulja el Zhang.

Az LC Structural Blue Edition

Az új LC Structural Blue Edition páratlan fényezése tökéletesen illik az autó lenyűgöző felszereltségéhez. A V8-as motorral hajtott LC 500 és a full hybrid LC 500h változatok 21 colos, kovácsolt alumínium keréktárcsái gyönyörűen egészítik ki a kupé karosszériájának stílusát. Az autó exkluzivitását karbonszálas küszöbburkolatok hangsúlyozzák. Az utastér Szellő Kék árnyalatban készül: az ajtóburkolatok felső részét, a kormánykereket, a műszerfalat és a középső kartámaszt borító félanilin bőr kék színét izgalmasan ellenpontozza az ülések fehér bőrkárpitozása, valamint a váltókar körül és az Alcantara ajtópaneleken látható élénk narancssárga burkolat. A tetőkárpit anyaga is Alcantara.

Az autó felszereltségének legfontosabb elemei a tökéletes hőmérsékletet és levegőminőséget biztosító klímavezérlés, a Lexus prémium navigáció, a Lexus Safety System + csomag és a 12 hangszórós Pioneer hangrendszer.

 

 

Top