Mesékkel Ön szerint is lehet csodát tenni?

A fenti, gondolatébresztő kérdés a mottója a Kecskés Karina színésznő, Tátrai Vanda mese-terapeuta, és Dr. Balázs Péter szobrászművész által immáron évek óta minden nyáron megszervezett, a moldvai csángó magyar gyermekek felkarolását célzó Derék Jankó tábornak, amely mellé idén a társadalmi felelősségvállalás számos területén aktív Toyota is odaállt.

A nem mindennapi, néhány önzetlenül jót tenni vágyó és tudó magánember, köztük a többgyermekes édesanyaként a hátrányos helyzetű gyermekek sorsára különösen fogékony Kecskés Karina színésznő lelkesedéséből született Derék Jankó tábor célja – ahogyan a népszerű színésznő fogalmaz, missziója – az európai szemmel elképzelhetetlen körülmények között élő moldvai csángó magyar gyermekek felkarolása, akik gyakran 6-7 éves koruktól kenyérkeresők is a családban.

Kecskés Karina színművésznő, Dr. Balázs Péter szobrászművész és Tátrai Vanda mese-terapeuta, számos hazai és határokon átnyúló kulturális program tapasztalatával vesznek részt a mesetábor lebonyolításában. A csángóföldi árvák és nehéz sorsú gyermekek, illetve kiemelten tehetséges fiatalok számára kidolgozott meseterápiás-művészeti élmény program az ő közös, önzetlen és elhivatott munkájuk gyümölcseként kelt életre évekkel ezelőtt. A szerény kezdetek óta sikerült nagyot előre lépni, az elmúlt években több hazai és nemzetközi nagyvállalat állt a kezdeményezés mellé, segítve a tábort megálmodók önkéntes munkáját.

Az idei évben a társadalmi felelősségvállalás legváltozatosabb területein rendszeresen szerepet vállaló Toyota is a támogatók sorába lépett, két Proace Verso személyszállító kisbusz, és két Proace áruszállító, és a szükséges üzemanyag rendelkezésre bocsátásával.

„A moldvai csángó magyarok Európa egyik leginkább veszélyeztetett közössége, ugyanakkor ők, és különösen a gyermekek a letéteményesei a kihalóban lévő csodálatos csángó kultúra, a csángó magyar nyelv és az ősi tradíciók megőrzésének, továbbélésének. Éppen ezért érezzük nagyon fontosnak, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk ezekért a gyermekekért.” – árulja el Kecskés Karina színésznő.

A Budapesttől 1000 km-re, mélyen a román nyelvterületen több, mint kétezer, jobbára mély-szegénységben élő, magyar anyanyelvű gyermek lakik. E közösség, mint élő skanzen őrzi még és mindenapjaiban éli az Európában más területeken már (a multikulturális hatások által) felszámolt hagyományokat, ősi nyelvet.

„A tábori tevékenységekkel erősíteni szeretnénk a gyerekek identitás tudatát, én-erejét, önértékelését, kapcsolódását az anyaországhoz. Lehetővé kívánjuk tenni számukra, hogy szerethetőnek és sikeresnek éljék meg magukat. Felismerjék belső segítőiket, saját és nemzetük erőforrásait, amelyek segítségével sikeresen tudnak megküzdeni életük nehéz kihívásaival, s felnőve talán sorsfordító tagjai lehetnek majd közösségüknek.” – avat be Kecskés Karina.

„Az, hogy támogatóink lassan bár, de szerencsére évről évre bővülő körében idén a Toyotát is köszönthettük, hatalmas segítséget jelentet, a korábbi években ugyanis nagyon nagy terhet jelentett számunkra a logisztika, az autók bérlése és az üzemanyagköltségek által felemésztett összeg. A gyermekek pedig hihetetlenül boldogok voltak, amikor beülhettek a vadonatúj, gyönyörű autókba, amikor pedig az egyik autóval megérkeztek a Magyarországról felajánlott használt kerékpárok, le sem lehetett törölni a mosolyt az arcukról.” – meséli a színésznő.

„Megtisztelő volt számunkra Kecskés Karina színésznő felkérése a Derék Jankó tábor támogatására, ami ráadásul jó időben is érkezett, hiszen a tavalyi év második felében mutatkozott be két vadonatúj modellünk, a Proace áruszállító, és a Proace Verso személyszállító, így a megfelelő autókkal tudtuk támogatni a kezdeményezést. Az idei évben ugyan csak a logisztikai nehézségek leküzdésében vállaltunk szerepet, de terveink szerint a jövő évben a kollégáink körében is gyűjtést, és az ő felajánlásaikat is elvisszük majd a csángó gyermekeknek, akár a kollégák személyes részvételével.” – fogalmaz László Richárd a Toyota magyarországi országigazgatója.

„Nagyon ritka, egyszerre megérintő és inspiráló az az önzetlenség, amellyel Karina, Vanda, Péter, és a tábor többi szervezője idejét és anyagi lehetőségeit nem kímélve mindent megtesz azért, hogy ezek a csodálatos gyermekek minden évben újabb életre szóló élménnyel gazdagodjanak, és saját értékeikkel tisztában lévő, nagyszerű felnőttekké cseperedjenek. Igazi értékteremtő misszió az övék, és a táborban járva, a gyermekek csillogó szemét vagy épp meghatott pillantását látva, önfeledt nevetésüket vagy épp az édes-bús népdalaikat, különleges humorú történeteiket hallgatva óhatatlanul is igennel felel a kérdésre az ember: igen, mesékkel lehet csodát tenni.” – teszi hozzá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációért felelős vezetője.

Top