A magyar ügyfelek visszajelzéseire is kíváncsiak voltak a Toyota mérnökei

„Útra kelünk, hogy még jobb autókat alkothassunk: az út minket alakít, mi pedig az autókat.” – fogalmazott Akio Toyoda, a Toyota elnök-vezérigazgatója 2014-ben, amikor útjára indította minden idők legnagyobb ívű, ügyfélközpontú autóipari kutatás-fejlesztési projektjét. A hét éves, Öt Kontinens Útjain elnevezésű projekt keretében a Toyota fejlesztőmérnökei bejárják a világot, hogy valós körülmények között vezetve, és a helyi felhasználók tapasztalatait meghallgatva fejleszthessék a jövő Toyotáit és Lexusait. Nemrégiben a Toyota különleges konvoja Magyarországon járt.

A modelljeinek megbízhatóságáról, elnyűhetetlenségéről és alacsony üzemben tartási költségei mellett forradalmi technológiáiról és műszaki megoldásairól, köztük a környezetbarát hibrid technológiáról ismert Toyota és prémium márkája, a Lexus sosem látott dimenzióba emelte a kutatás-fejlesztés folyamatát, amikor 2014-ben útjára indította az Öt Kontinens Útjain projektet, amely Ausztrália, Észak-Amerika és Dél-Amerika után idén nyáron Európába érkezett, és néhány nappal ezelőtt Magyarországon járt.

A világ vezető – és nem mellesleg a világ 10 legnépszerűbb autója közül évek óta három modellt is jegyző – autógyártója által útjára indított projekt attól egészen egyedülálló, hogy a Toyota autóit a világ minden kontinensén próbára teszi, méghozzá minden elképzelhető terep- és időjárási viszony között. A projekt egyik legfontosabb célja az, hogy a vállalat világszerte sikeres modelljein dolgozó fejlesztőmérnökök saját bőrükön tapasztalják meg, mire van szükség az egyre jobb autók megalkotásához. Mindemellett ez a Toyota munkatársainak fejlődéséről is szól: az Öt Kontinens Útjai konvojában olyan emberek kapnak helyet, akik a Toyota különféle létesítményeiben dolgoznak világszerte, és ilyenkor kiszakadhatnak mindennapos munkakörnyezetükből, hogy átéljék az utazás szabadságát, és személyesen tapasztalják meg, hogyan teljesítenek az általuk alkotott autók a különböző útviszonyok közt. Mindezen felül útközben ellátogatnak a márkakereskedésekbe, és jó néhány vásárlóval is találkoznak, és így az ügyfelekkel beszélgetve, első kézből visszacsatolást kapva még jobban megérthetik az emberek igényeit.

„Nem mindennapi lehetőség volt számunkra, hogy az Öt Kontinens Útjain konvoja Magyarországra látogatott. Ezáltal a Japánból és az európai kutatás-fejlesztési részlegről érkező fejlesztőmérnökök nem csupán személyesen ismerkedhettek meg a hazai autózási körülményekkel, de közvetlen ügyfél-visszajelzéseket is kaptak európai modelljeinkkel kapcsolatban, amelyeket figyelembe vesznek majd a jövőbeni fejlesztések során.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Éppen ezért a vevőszolgálati osztályunk által összegyűjtött visszajelzések mellett megkérdeztük legfontosabb flottapartnereinket, Facebook-követőinket és a regionális központunkban dolgozó munkatársainkat is arról, hogy mely területekkel elégedettek az autóinkban, és melyek azok a területek (konkrét, gyakorlati példákkal illusztrálva), ahol további fejlesztést, netalán még inkább felhasználóbarát megoldást várnának.” – avat be a szakember.  

Amint Varga Zsombor elárulta, a Japánból érkezett mérnökök nagyra értékelték a számukra összeállított, rendkívül részletes anyagot, különösen mert elmondásuk szerint ennyire részletes, sok szempontot körüljáró, a flottapartnerektől a magánügyfelekig minden ügyfélkör véleményét megszólaltató visszajelzést nagyon ritkán kapnak. A 10 tipikus, Európában népszerű modellből (köztük például népszerű kisautó Yarisból, a flottaügyfelek körében is hódító Aurisból, vagy épp a piacra elképesztő sikerrel berobbanó, 75%-ban hibrid változatban gazdára találó vadonatúj C-HR- ből) álló, hazánkba Dél-Európából érkező konvoj Magyarországról Nyugat-Európa felé folytatta az útját.

Az expedíció nyári szakasza Nagy-Britannia és Írország felkeresése után Brüsszelben, a Toyota európai központjában ér véget, a téli időszakban pedig egy második szakaszban Skandinávia felé veszi az irányt. A konvoj nagy-britanniai szakaszán egyébiránt a hazai vevőszolgálati osztály képviseletében Orosz Norbert műszaki oktató is lehetőséget kap a konvojhoz történő csatlakozásra, ahol a járművek tesztelése mellett további visszajelzéseket adhat majd a központból érkező kollégáknak.

 

Top