Emberek és robotok összhangján alapuló társadalmat vízionál a Toyota

A világ leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a robotika területén is előrehaladott kutatásokat végző és forradalmi eredményeket elérő Toyota és a Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) közös kutatásba kezdett: a munka célja az olyan partner-robotok alkalmazásának népszerűsítése, amelyek hasznosan segítik az emberek életét. A kutatók számos, a mindennapok során felmerülő helyzetet megvizsgálnak majd, amelyekben hasznos lehet az NTT Group mesterséges intelligenciájának (corevo®) és a Toyota által jelenleg is fejlesztett egyik partner-robot, az Embereket Segítő Robot (HSR) tevékenysége.

A robotfejlesztés korábban főleg a gyárakban és egyéb munkahelyeken alkalmazható, az emberek feladatait elvégző ipari robotokra összpontosított. Ám az elmúlt években olyan termékek is megjelentek, mint a háztartási robotporszívók, így a partner-robotok egyre inkább a fogyasztók érdeklődésének középpontjába kerültek. Ezek a robotok idővel nagy számban jelenhetnek majd meg a lakásokban, elvégezve a háztartási munkát, ápolva a betegeket vagy az időseket, felügyelve a gyerekekre, vagy egyszerűen csak beszélgetve az emberekkel. Az NTT aktívan fejleszti a corevo® technológiát, amelynek világelső megoldásai közt szerepel a fejlett beszédfelismerés, valamint az olyan interakciós technológiák, amelyek segítségével a corevo®-alapú robotok nemcsak az emberi szavakat és kifejezéseket értik meg, hanem a bonyolultabb párbeszédeket is, amelyeket testbeszéd és kézmozdulatok egészítenek ki. Az NTT számos gyártóval együttműködve olyan robotok megalkotását kezdeményezte, amelyek különféle tulajdonságaik révén még könnyebben illeszkednek be az emberi környezetbe.

Ugyanakkor a Toyota is intenzíven dolgozik a kis tömegű, egyszerűen kezelhető HSR robotok megalkotásán, amelyek biztonságot és nyugalmat biztosítanak az emberek számára. A vállalat otthoni felhasználásra szánja a HSR-eket, és igyekszik úgy alakítani őket, hogy egyre több mindennapos emberi tevékenységben nyújthassanak segítséget. 2015-ben a Toyota számos egyetemmel és kutatóintézettel együttműködve megalapította a HSR Fejlesztői Közösséget, hogy a HSR-ek funkcionalitását tökéletesítve felgyorsítsák a technikai fejlődést.

Az NTT és a Toyota közös kutatásának célja, hogy technológiáik és tapasztalataik egyesítésével továbbfejlesszék a robotok kommunikációját. Több robot és egyéb berendezés összekapcsolásával olyan technológiát szeretnének kialakítani, ami előre felméri és azonnal kiszolgálja az emberek igényeit. A két vállalat prototípusokat akar készíteni, amelyek képesek együttműködni a rendezvényközpontok és a kereskedelmi létesítmények látogatóival. Ezek révén felmérhetők a végfelhasználók valós igényei és a prototípusok hatékonysága, akárcsak a jövőbeli alkalmazás technológiai nehézségei. A végső cél, hogy az emberek megismerjék és elfogadják az élet egyre több területén megjelenő partner-robotok használatát.

Az NTT szállítja a beszédfelismerés, a párbeszéd-vezérlés és a mesterséges hangképzés technológiáit, amelyek révén természetes hatású párbeszéd folyhat az emberek és a robotok között. A cég biztosítja a corevo® technológiát is, amelynek része lesz az R-erv® technológia; ez a robotok és egyéb berendezések összekötésével a fejlett averbális, vagyis nem beszéden alapuló interakciót biztosítja az emberek és a robotok között. Emellett az NTT tervezi majd meg a kiszolgáló robotok prototípusait is, és a vállalat méri fel azokat a műszaki problémákat, amelyek a különböző helyzetekben hatással lehetnek a HSR-ek alkalmazására. A Toyota a HSR-t (és a hozzá tartozó know-how-t) biztosítja. A robot a következő három alapfunkcióval képes segíteni az emberek a mindennapi tevékenységeit:

  • Tárgyak felvétele a padlóról („Felvétel”)
  • Távolabbi tárgyak odahozása („Odahozás”)
  • Kommunikáció a családtagokkal és a gondozókkal („Kommunikáció”)

A Toyota emellett helyszíni kísérleteket is végez majd a technológiák kiértékelésére, a végfelhasználók reakcióinak felmérésére és a HSR-ek hatékonyságának megállapítására, hogy a robotok alkalmazása egyre szélesebb területeken váljon lehetségessé. A prototípusok először az NTT standján jelennek majd meg a 2017. október 3-6-án a Makuhari Vásárvárosban rendezett CEATEC JAPAN 2017 szakkiállításon. A későbbiekben a kísérletek már a felhasználás területein folytatódnak – például robot-tematikájú rendezvényeken és bemutatótermekben –, lehetővé téve az NTT és a Toyota számára, hogy felmérjék a HSR-ekre alapozott robot-szolgáltatások lehetőségeit. Az NTT azt is tervezi, hogy külső partnerek számára is hozzáférhetővé teszi a corevo® technológiát. Az NTT és a Toyota egyéb gyártókat, egyetemeket és kutatóintézeteket is bevon majd a munkába, azt remélve, hogy ezáltal hatékonyabban azonosíthatók azok a fejlesztési irányok, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a robotok harmonikusan és hasznosan illeszkedjenek be az emberi környezetbe. A két vállalat célja egy olyan társadalom elősegítése, amelyben a partner-robotok nemcsak intelligensek, hanem udvariasak és szelídek is, így egyre közelebb kerülhetnek az emberekhez, segítve munkánkat és fejlődésünket.

Top