20 évvel ezelőtt terelte új irányba a világot a Toyota

1997 októberében mutatkozott be az első generációs Toyota Prius, a világ első sorozatgyártású környezetbarát, a hagyományos benzines hajtást az elektromos hajtással kombináló hibrid személygépkocsija.

Akkor a világ még nem sejtette, hogy ez fordulópont lesz az autózás történetében, hisz ez az autó hozta el azt az áttörést, ami nélkül ma nem beszélhetnénk a hibrid, a plug-in hibrid, az elektromos, vagy épp a hidrogén üzemanyagcellás autózásról. Mindennek az égbolton a frissen elkeresztelt Prius Csillagkép állít emléket.

Az elmúlt 20 év alatt sok minden változott: más eszközökkel kommunikálunk, máshogyan szórakozunk, sőt még a minket körülvevő világot is másképp látjuk. És pontosan 20 éve mutatta be a Toyota a Priust – azt a modellt, ami megváltoztatta autózási szokásainkat. Ez volt a legelső elektromos hajtású jármű, amit nem kellett külső áramforrásról feltölteni, hiszen arról gondoskodott a Toyota forradalmian új, a fékezési energiát elektromos árammá alakító hibrid technológiája. Ma, 20 évvel később a Toyota, és prémium márkája, a világ vezető hibrid prémium autómárkájaként ismert Lexus a piac legszélesebb hibrid modellportfólióját kínálja, világszerte 34, Magyarországon 16 modellel. A dízel meghajtású autókat egyáltalán nem kínáló Lexus az egyetlen olyan autómárka a világon, amelynek valamennyi modellje elérhető hibrid hajtással, nem egy Lexust (így például a kompakt CT-t, és az IS és GS luxus szedánokat) pedig ma már kifejezetten csak környezetbarát hibrid meghajtással forgalmaznak. A márka két legnépszerűbb európai modellje, az NX és RX crossoverek, vagy épp az RC sportkupé, az LC szupersportkupé és az LS luxuslimuzin ugyan elérhetőek benzines hajtással, azonban ezeket a modelleket is szinte kizárólag hibrid változatban keresik az ügyfelek: a Lexus magyarországi eladásainak 97%-át teszik ki a hibridek.

A Toyota szintén minden szegmensben kínál hibrid modellt, a városi kisautó Yaristól a népszerű kompakt Aurison és a C-HR és RAV4 crossovereken át a Prius és plug-in Prius modellekig. Köszönhetően annak, hogy azon Toyota modellek esetén, amelyek elérhetőek a hibrid hajtással, kifejezetten magas a hibrid vásárlások aránya (a Prius és plug-in Prius esetén értelemszerűen 100%, a RAV4 esetén 83%, a C-HR-nél 60%, az Auris esetén 42%, míg a Yarisnál 35%), mára hazánkban minden harmadik eladott Toyota környezetbarát hibrid meghajtással talál gazdára.  A Toyota és a Lexus ennek révén együttesen a robbanásszerűen növekvő magyarországi hibrid eladások (az elmúlt három évben megnégyszereződőtt a hazánkban eladott hibridek száma) négyötödét jegyzik.

„Mindez a világszintű értékesítésekben is meglátszik: az elmúlt 20 évben több, mint 11 millió Toyota és Lexus (10 millió Toyota, 1 millió Lexus) talált gazdára, ami többszöröse, az összes többi versenytársunk összesített hibrid eladásainak. Miközben az első 1 millió hibrid eladásához 10 év kellett, addig az utolsó 1 millió már kevesebb, mint 1 év alatt kelt el. Miközben a technológia fejlesztése területén megszerzett évtizedes előnyünk, a világ legfejlettebb hibrid hajtása és legszélesebb hibrid modellportfóliója révén a Toyota és a Lexus továbbra is toronymagasan vezeti a környezetbarát hibrid értékesítéseket, versenytársaink is látványosan növelik – a nem ritkán a Toyota által rendelkezésre bocsátott korábbi generációs hibrid technológián alapuló – hibrid eladásaikat, ami egyértelműen üdvözlendő folyamat, hiszen nagyban hozzájárul az autózás környezeti lábnyomának csökkentéséhez.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Miközben folyamatosan tökéletesítjük és továbbfejlesztjük a hibrid technológiát, a jövőben az elektromos autózást valóban élhetővé tevő szilárdtest akkumulátorok, és az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében is élen járunk, ami működési elvében szintén a hibrid meghajtáson alapul. Annak érdekében, hogy utóbbi technológia mielőbbi térnyerését elősegítsük, több, mint 5600 ezzel kapcsolatos szabadalmat ingyenesen osztottunk meg versenytársainkkal.” – avat be a szakember.

A hibridek piacán betöltött vezető szerepének 20. évfordulója alkalmából a Toyota szeretett volna méltóképpen megemlékezni a Priusról, ami egymaga robbantotta ki a hibridek forradalmát. Éppen ezért a világ egyik leghíresebb asztrofizikusának segítségével az égbolton is biztosították a Prius jól megérdemelt helyét. Így született meg a Prius Csillagkép, ami a Toyota klasszikusairól, tanulmányautóiról és sorozatgyártású modelljeiről elnevezett 100 csillagból áll, és amiben az északi félteke minden pontján elgyönyörködhetnek a mostani és az utánuk következő generációk.

A www.priusconstellation.com internetes alkalmazáson keresztül immáron bárki megcsodálhatja a Prius Csillagképet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pU6MVhDu5v8&authuser=0

Top