Elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autókkal támad a Toyota Kínában

Az elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autók fejlesztésében is élen járó Toyota bejelentette, hogy 2020-ban elektromos gépjárművel is megjelenik a világ legnagyobb autópiacának számító kínai piacon, miközben a hidrogén üzemanyagcellás személyautók mellett a technológiával hajtott haszongépjárművek bevezetésének lehetőségét is vizsgálja.

A világ legfejlettebb környezetbarát hibrid és plug-in hibrid technológiáját jegyző Toyota, amely élen jár az elektromos autózást forradalmasító szilárdtest akkumulátorok fejlesztésében épp úgy, mind a hidrogén üzemanyagcellás technológiában, bejelentette, hogy 2020-ban Toyota márkanév alatt elektromos gépkocsit vezet be a kínai piacon, valamint hogy az üzemanyagcellás gépjárművek megvalósíthatósági tanulmányát kiterjeszti haszonjárművekre, például buszokra is.

A Lexus prémium márkát is jegyző Toyota évek óta fejleszt kínai gyártású hibrid egységeket, és 2017-ben összesen 100 000 példány értékesítését tervezi a helyben gyártott hibrid hajtáslánccal szerelt Corolla Hybrid és Levin Hybrid modellekből. Ezen túlmenően már folyik a Corolla and Levin PHEV (hálózatról tölthető hibrid) modellek piaci bevezetésének előkészítése.

„A hibrid átállás során kifejlesztet technológiákat felhasználva széles körben fogunk kifejleszteni a kínai kormány által megkövetelt, új energiaforrásokat felhasználó járműveket.” 1 – fogalmaz a Toyota kínai térségért felelős elnöke és ügyvezető igazgatója, Hiroji Onishi.

A közelmúltban készült el az üzemanyagcellás gépkocsik töltésére szolgáló TMEC2 Hydrogen Station, októberben két Mirai gépkocsi alkalmazásával útjára indult a töltőállomás tanúsítására szolgáló, hároméves folyamat. A Toyota emellett megvalósíthatósági tanulmányt folytat arról, hogy haszonjárművek, például buszok felhasználásával térképezze fel az üzemanyagcellás technológia lehetséges kínai felhasználási területeit. Japánban már üzemelnek üzemanyagcellás buszok, az Egyesült Államokban pedig folyamatban vannak az üzemanyagcellás technológia nehéz teherjárművekben történő esetleges felhasználását vizsgáló megvalósíthatósági tanulmányok.  A Toyota emellett a Mirai bevonásával folyamatosan üzemanyagcellás demonstrációs teszteket végez olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Arab Emírségek vagy Kanada. A Toyota végső célja, hogy a legkülönfélébb környezetekre érvényes tanúsítványok megszerzésével lefektesse a hidrogén alapú társadalom alapjait. Szintén a 2017-es Kantoni Autókiállításon jelentette be a Toyota, hogy a kínai piac első TNGA3-alapú gépkocsija, a Camry után 2018 közepén bevezeti második TNGA platformra épülő gépjárművét: egy új fejlesztésű, 2,0 literes motorral szerelt, kompakt szabadidőjárművet (IZOA, avagy C-HR néven).

1 Elektromos járművek, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid járművek és üzemanyagcellás járművek.
2 Toyota Motor Engineering & Manufacturing (China) Co., Ltd.
3 Toyota New Global Architecture – Toyota új globális padlólemez

Top