Elhunyt Tatsuro Toyoda, aki naggyá tette a Toyotát

December 30-án, 88 éves korában elhunyt Tatsuro Toyoda, a Toyota japán autógyár volt elnöke, akinek ideje alatt a japán autógyár meghódította a világot. A cégalapító egyik fia volt, ő volt a Toyota hetedik elnöke. 1995-ben mondott le elnöki tisztségéről, de élete végéig a vállalat tanácsadója maradt. Halálát tüdőgyulladás okozta.

Toyoda úr nevéhez fűződik a Toyota óceánon túli áttörése: hogy piacot szerezhessen a cég az Egyesült Államokban, 1984-ben a General Motorsszal közös üzemet nyitott (NUMMI projekt néven), így a Toyota a védővámok megkerülésével tudta értékesíteni autóit az USA-ban. Abban az időben ez úttörő lépés volt abban, hogy nemzetközi együttműködések jöjjenek létre az autóiparban. A márkanevet a családnévből képezték, de a „d” betűt „t”-re cserélték, mert az szerencsét hoz.

A Tokióban mérnöknek tanuló, majd 1958-ban New Yorkban mesterfokozatot szerző Toyoda Tatsuro nevéhez fűzödik a Toyota vállalati kultúrájának  – azon belül a rendkívüli hatékonyság (leanmenedzsment) és a csapatmunka – ötvözése az amerikai kultúrával, beleértve a munkairányítás új stílusát.

 

Forrás: TheJapanTimes; WallStreetJournal

Top