Így képzeli el a jövő autómegosztó szolgáltatásait és haszonjárműveit a Toyota

A Tokiói Autószalonon a világelső autógyártó haszongépjármű részlete, a Toyota Auto Body olyan koncepcióautókat mutatott be, amelyek az „Ön életstílusára összpontosítva” alaptéma jegyében nyújtanak segítséget az emberek mindennapi teendőihez. A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, modelljeinek legendás megbízhatóságáról és alacsony üzemben tartási költségeiről ismert Toyota haszongépjármű fronton a nagyhírű Hilux pickup, és tavaly óta a Hiace utódmodell Proace kisteherautó révén vált megkerülhetetlenné.

A Toyota haszongépjármű részlege, a Toyota Auto Body a nemrégiben lezajlott 45. Tokiói Autószalonon így fogalmazta meg kiállításának témáját: „Az Ön életstílusára összpontosítva”, s ennek jegyében a világon első ízben látható tanulmányautókat mutatott be. E járműveket kifejezetten az emberek mindennapos igényei, valamint a város, a közösség, a kultúra és a bevett értékek figyelembe vételével tervezték, hogy kényelmes közlekedést biztosítsanak az utazó vagy munkájukat végző embereknek, hatékony segítséget nyújtva mindennapi teendőikhez. A standon az alábbi izgalmas, a közeljövő haszonjárműveit előre vetítő tanulmányok voltak láthatóak.

WONDER-CAPSULE (CSODAKAPSZULA)

A WONDER-CAPSULE (CSODAKAPSZULA) elnevezésű tanulmányautó tervezésében a neves dizájner, Kunihiko Morinaga által vezetett ANREALAGE divatmárka is közreműködött. A tanulmányautó jól példázza, miért tekintenek sokan a Toyota Auto Body-ra a személyes mobilitás úttörőjeként: a vállalat által vizionált közeljövőben ez a kapszula-autó közelebb hozhatja az emberek, a járművek és a városok korlátok nélküli közösségéhez. Arra a feltételezésre alapozva, hogy az autómegosztás és telekocsi-szolgáltatás hamarosan elterjed, egy minimális méretű kapszula-autóban sűrítették össze mindazt, ami a megosztás praktikumát és kényelmét biztosítja majd. E kétüléses, ultrakompakt mobilitási eszköz révén mindenki élvezheti az utazás szabadságát – – annál is inkább, mert a jármű már előre vetíti az önvezető technológiák megjelenését.

Az autó jellegzetes kockaformáját a függőleges szélvédő (panoráma képernyő)  és az előtte kialakított csomagtér adja. Menet közben a panoráma képernyő hasznos információkat közöl az autóról, az idegenforgalmi létesítményekről és már témakörökről, így még azok is kényelmesen és magabiztosan használhatják a járművet, aki először veszik igénybe a megosztási szolgáltatást. Az ajtók egyszerre tárják fel az utas- és a csomagteret, még inkább megkönnyítve ezzel az autó használatát. A kormánykerék és a pedálok automatikus beállítás funkciója önműködően kialakítja a lehető legkényelmesebb vezetői üléshelyzetet – még azok számára is, akik először vezetik ezt az autót.

Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Ülések száma
2500 1300 1600 2

Az ANREALAGE híres arról, hogy hatékonyan alkalmazza a divat világában a modern technológiákat és az új anyagokat, és hogy újszerű megközelítéssel használja ki a színekben és fényekben rejlő lehetőségeket. A Tokiói Autószalonon kiállított WONDER-CAPSULE tanulmányautó A-oszlopát speciális filmréteg fedi, az ülés- és ajtóburkolatok anyaga pedig egy különleges textil. A felületek egyedi mintázatát a textil UV-ragyogása és a filmrétegen megtörő vakuvillanások tárják fel. Az ANREALAGE külön ruhát is tervezett, amit az autót bemutató hostessek viseltek; UV-fényben a ruhákon ugyanaz a mintázat jelent meg, mint ami az autó utasterét díszíti. A márkát 2003-ban teremtette meg Kunihiko Morinaga divattervező. A márkanév az angol „A REAL” (valós, mindennapos), „UN REAL” (szokatlan, különleges) és „AGE” (korszak) szavakból áll össze. A tervező mindig valami olyasmit keres, ami szokatlan csavart visz a mindennapi dolgokba, és dizájnjának kiinduló pontja valami triviális dolog, ami izgalmasan felpörgethető. Alkotásait a színek gazdagsága és finom kidolgozás jellemzi, az „Isten a részletekben él” elv alapján; természetes esésű textíliái nem kötik gúzsba az emberi testet, viszont ha csak lehet, modern technológiákat és új technikákat használ munkáihoz. Az ANREALAGE-ruhák jelenleg a Paris Collection kiállításán láthatók, és 50 üzletben vásárolhatók meg Japánban és a világ más országaiban.

Kishaszongépjármű tanulmány

Kompakt, rugalmasan alakítható és sokoldalúan használható, új koncepció, amely mind az utasok, mind a munkájukat végző sofőrök számára magasabb szintű kényelmet nyújt, miközben strapabírása, takarékos üzemeltetése és szállító képessége olyan, ami egy haszongépjárműtől elvárható. A 2017-es Tokiói Autószalonon a kishaszongépjármű tanulmány három különböző stílusban is látható volt.

D-CARGO

Ez a kompakt méretű kisáruszállító olyan vállalkozások számára készült, akik jelenleg kis szállító kapacitást igényelnek, ami azonban várhatóan növekedni fog. Az autóval kényelmesen oldható meg az áruszállítás, ráadásul a jármű kifejezetten egyszerűen használható. A széles nyílást feltáró első és hátsó tolóajtóknak (az utasoldalon) és a mélyen húzódó, sík raktárpadlónak köszönhetően könnyű a ki- és berakodás. A vezetőülés az utasoldal felől is könnyen megközelíthető, így a kézbesítés az utasoldalról is megoldható, feleslegessé téve az állandó ki- és beszállást, ami hatékonyabb munkavégzést jelent. Még az első utasülés tere is felhasználható raktérként, így az autó hosszabb tárgyakat is szállíthat. A vezetőülést ergonomikusan körülöleli a cockpit, ami kiváló kilátást biztosít. A kormánykerék közepén egy kivehető tablet kapott helyet, amelyen minden szükséges információ megjeleníthető a fuvarokkal kapcsolatban. A hátsó ajtó külön alsó és egy felső részre tagolódik, hogy a szűkebb parkolóhelyeken is könnyen ki lehessen nyitni.

Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Belső tér hossza az utasoldalon mérve (mm) Belső tér szélessége (mm) Belső tér magassága (mm) Ülések száma
4700 1735 1885 3500 1550 1345 1

BUSINESS LOUNGE (csak utastér-koncepció)

Ez a kifejezetten business-felhasználásra tervezett autó a hazánkban is kapható Toyota Proace Verso VIP-hez hasonlóan kényelmes és diszkrét teret kínál a sokat utazó üzletemberek számára. A magas mennyezettel kialakított kabinban mindössze két ülés található, így az utasoknak elegendő terük marad arra, hogy utazás közben átöltözzenek és felfrissítsék magukat. A rendkívül kényelmes ülések a relaxáció legmagasabb szintjét kínálják. Mivel a csomagok is az utastér polcain kapnak helyet, az utasok a kabinban is ruhát válthatnak, és minden fontos holmijukhoz hozzáférhetnek menet közben. A nagyméretű képernyő segítségével az utasok számtalan információs forráshoz csatlakozhatnak, sőt akár egy videokonferencián is részt vehetnek. A diszkrécióról az azonnal elsötétíthető ablakok gondoskodnak, a kabin berendezése pedig mind a munkát, mind a relaxációt tökéletesen szolgálja.

Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Belső tér hossza az utasoldalon mérve (mm) Belső tér szélessége (mm) Belső tér magassága (mm) Ülések száma
4700 1735 2120 3500 1550 1580 3

ATHLETIC TOURER (csak utastér-koncepció)

Ezt az autót kifejezetten kerekesszékes sportolók számára tervezték: a sporteszközök könnyen ki- és bepakolhatók, a beszállás egyszerű, és az autó külső segítség nélkül is kényelmesen vezethető. A padló alól kihúzható széles rámpának és az autót lejjebb eresztő funkciónak köszönhetően kerekesszékkel is könnyű a ki- és beszállás az enyhe szögű rámpán keresztül.

A kormánykerék tág határok közt állítható előre-hátra, az ülőlap pedig le-fel, hogy a sportoló könnyebben átülhessen a kerekesszékből a volán mögé. A csomagtérben összecsukás vagy szétszerelés nélkül is elférnek a sport kerekesszékek. Az autó felszereltségében minden megtalálható, amire a sportolónak szüksége lehet a versenyzéshez: például egy kicsúsztatható tálca, amivel kényelmesebben megoldható a sport kerekesszékek karbantartása; külön rekeszben tarthatók a pótkerekek; a karbantartáshoz szükséges eszközök egy kivehető szerszámos dobozban kapnak helyet.

Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Belső tér hossza az utasoldalon mérve (mm) Belső tér szélessége (mm) Belső tér magassága (mm) Ülések száma
4700 1735 2120 3500 1550 1580 2
Top