Ez lehet az autóbiztosítás jövője

A Toyota és az MS&AD Insurance Group leányvállalata, az Aioi Nissay Dowa Insurance közösen dolgozták ki Japán első olyan autóbiztosítását, amely a vezetési szokásokat naplózó telematikai rendszeren alapul. A terv lényege, hogy a vezetési adatokat gyűjtő telematikai technológiákkal felszerelt, kommunikáló Toyota-modellek tulajdonosai minden hónapban biztosítási kedvezményre számíthatnak – attól függően, mennyire biztonságosan vezetnek. A biztosítási díj összege az alapdíjból és használat alapján kalkulált díjkedvezményekből tevődik össze, és ez az utóbbi tétel akár a díj teljes összegének 80 százalékát is kiteheti. A vezetési szokások alapján adott kedvezmény mellett a biztosítás további szolgáltatásokat is kínál.

A környezetbarát hibrid modelljei mellett előrehaladott jármű automatizálási és robotikai fejlesztéseiről is ismert Toyota és az Aioi Nissay Dowa Insurance egyaránt arra törekszik, hogy hozzájáruljanak egy biztonságosabb közlekedési környezet megteremtéséhez, amihez kiváló eszköznek ígérkezik az egymással kommunikáló autók és a járművekből érkező big data adatfolyam felhasználására alapozott biztosítás.

A fejlesztés háttere és célkitűzései

A telematikai technológiák jelentős mértékben átformálják az autózás világát, hiszen a vezetési adatokra alapozva számos új termék és szolgáltatás láthat napvilágot. Különösen Európában és az USA-ban figyelhető meg, hogy egyre több autóbiztosítás kínál kedvezményeket a telematikai rendszerekből származó információk alapján, amelyekből kiderül, hogy az autós vezetési szokásai mennyire biztonságosak. A japán kormányzat is ösztönzi a telematikai technológiák használatán alapuló biztosítások bevezetését, ami a szakértők szerint csökkenti a közlekedési balesetek számát. Az Aioi Nissay Dowa Insurance vállalat úttörőnek számít Japánban a telematikára alapozott autóbiztosítások területén. A cég 2004-ben vezette be futásteljesítmény-alapú biztosítását, amihez a Toyota telematikai technológiáját használta fel. 2015 márciusában a biztosítótársaság felvásárolta a Box Innovation Group Limited vállalatot (a legnagyobb brit telematika-alapú biztosítót), és az újonnan szerzett know-how-t arra használta fel, hogy kifejlessze a legmodernebb telematikus biztosításokat és szolgáltatásokat.

A Lexus prémium márkát is jegyző Toyota három pillérre alapozza a kommunikáló autókkal kapcsolatos stratégiáját: minden autó bekapcsolása a kommunikációs hálózatba, új érték teremtése és üzleti forradalom; új mobilitási szolgáltatások megteremtése. Az adatátvitel céljából adatkommunikációs modulokkal (DCM) felszerelt kommunikáló autók fejlesztésével a Toyota új értékeket kínálhat a társadalom számára, ugyanakkor pedig elérheti végső célját, a halálos kimenetelű közlekedési balesetek teljes felszámolását. E célból fejlesztette ki a Toyota azokat a modern biztonsági technológiákat (Toyota Safety Sense és ICS), amelyekkel minél több modelljét felszereli, és amelyek előnyeit – márkakereskedői hálózatának tagjaival együtt – a lehető legszélesebb körben, közlekedésbiztonsági oktató programok révén ismerteti a nagyközönséggel.

„Az, hogy a Toyota és a Lexus indította el elsőként a telematikai rendszerek segítségével a vezetési szokásokat figyelembe vevő, és ezek révén kedvezményre jogosító autó biztosítást, több tényezőre vezethető vissza. Ezek közül említésre érdemesek a két márka által az aktív biztonsági rendszerek, a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra közötti kommunikáció, az önvezető autók és a mesterséges intelligencia területén végzett előrehaladott kutatási eredmények épp úgy, mint a tény, hogy a Toyota és a Lexus eddig több, mint 11 millió hibrid autót értékesített világszerte, többet, mint az összes többi autógyártó együttvéve. Az utóbbi fontossága e tekintetben elsőre talán meglepőnek tűnhet, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a hibrid autók által a sofőrök számára folyamatosan adott visszajelzések (például az energiaáramlási monitor révén) több tanulmány szerint is nagyban hozzájárulnak a vezetési kultúra javításához, és a biztonságosabb, nyugodtabb közlekedéshez. Éppen ezért számos országban már ma is kínálnak díjkedvezményeket a hibrid autók tulajdonosainak.” – avat be Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Az új termékek és szolgáltatások áttekintése

Az új biztosítási forma tervezetét a Toyota és a Aioi Nissay Dowa Insurance közösen dolgozta ki azzal a céllal, hogy valóra válhasson a biztonságosan közlekedő társadalom eszméje. A  rendszer alapja, hogy a Toyota és Lexus kommunikáló autói automatikusan elküldik az autóval kapcsolatos adatokat a Toyota Smart Centerbe. Az Aioi Nissay Dowa Insurance e járműadatok alapján nyújtja az új szolgáltatást, amely kizárólag a Toyota és Lexus modelljeire vonatkozik.

Az autósok ezen felül az alábbi szolgáltatásokat is igénybe vehetik:

  1. Vezetési jelentések: Tippek, amelyek minden út után átnézhetők
  • A biztonságos vezetés pontozása, tippek: a rendszer minden egyes utazás végeztével egy ötpontos skálán értékeli sebesség, a gyorsítások és a fékezések adatait. A biztonságos vezetés kombinált pontszáma egy 100-as skálán jelenik meg.
  • Térkép a vezetési jelentések alapján: a térkép segítségével az autósok azonosíthatják azokat az útszakaszokat és helyszíneket, ahol veszélyesen vezettek, és egyszerű tanácsokat kapnak a veszélyhelyzetek elkerülésére. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az autósok az út végeztével azonnal ellenőrizhessék, hogyan vezettek. Ez biztonságos autózásra ösztönzi őket.
  • Járműinformáció (riasztások): a riasztások információt szolgáltatnak egyebek mellett az aktív biztonsági berendezések működéséről, a gumiabroncsok nyomásáról és az elektronikus kulcs töltöttségi szintjéről. Ez a szolgáltatás nemcsak biztonságos vezetésre ösztönöz, hanem arra is, hogy a felhasználó mindig biztonságos állapotban tartsa járművét.
  1. Havonkénti jelentések: Részletes értékelés, aminek alapján az autós áttekintheti egész havi eredményeit
  • A biztonságos vezetés pontozása, biztosítási díjak: a rendszer az egész hónapra vetített vezetési körülmények alapján egy ötpontos skálán értékeli sebesség, a gyorsítások és a fékezések adatait. A biztonságos vezetés kombinált pontszáma egy 100-as skálán jelenik meg. A biztosítási díj kiszámítása a biztonságos vezetésre kapott pontszám alapján történik.
  • Tanácsok a biztonságos vezetéshez: az előző hónap vezetési adatai alapján az autós részletes visszajelzést kap. A visszajelzés kifejezetten az adott autós számára szól, és vezetési szokásaitól függ.
Top