10 év vagy 200.000 km garancia a hibrid Lexus modellekre

A világ vezető prémium hibrid autógyártójaként környezetbarát modelljeinek legendás megbízhatóságáról ismert Lexus az idei évtől a piacon egyedülálló, 10 éves vagy 200.000 kilométeres garanciát modelljeinek hibrid részegységeire.
A japán luxusautó gyártó magabiztos lépését még különlegesebbé teszi, hogy a megnövelt garanciával a második vagy harmadik (vagy további) tulajdonos is rendelkezhet, ami kétségkívül még tovább növeli majd a Lexusok újraértékesíthetőségét, avagy a flottapiacon használt szakkifejezéssel élve maradványértékét. A Lexus Prémium Hibrid Garancia a prémium autó piacon egészen új helyzetet teremtve várhatóan további lendületet ad majd a márka elmúlt években már így is szárnyaló értékesítéseinek.

Köztudott, hogy a valamennyi prémium versenytársánál alacsonyabb meghibásodási statisztikákat és üzemben tartási költségeket kínáló modelljeiről ismert Lexus az elmúlt 20 évben több környezetbarát hibrid autót értékesített (világszerte több, mint 1 millió darabot), mint összes prémium versenytársa együttvéve. Mindeközben a Lexus az egyetlen olyan autómárka a világon, amelynek valamennyi modellje, a kompakt CT-től az NX crossoveren és az LS luxuslimuzinon át az LC szupersportkupéig elérhető hibrid hajtással. A Magyarországon ma kínált 7 hibrid hajtással is (vagy kizárólag azzal) elérhető Lexus modellel a márka a piac legszélesebb hibrid portfólióját jegyzi. Nem véletlen hát, hogy a hazánkban is 97%-ban hibrid meghajtású autókat értékesítő Lexus a hibrid modellekre nyújtja a piac legütősebb garancia feltételeit.

A Lexus Prémium Hibrid Garancia a 2018. január 1. után a magyarországi hivatalos Lexus márkakereskedések által eladott új hibrid Lexusokra érvényes, a forgalomba helyezéstől számított 200.000 km-ig vagy a járművek 10 éves koráig érvényes (amelyik előbb bekövetkezik). A kiterjesztett garancia az alábbi gyári hibrid részegységek meghibásodására vonatkozik:

  • A nagyfeszültségű hibrid akkumulátor
  • A nagyfeszültségű hibrid akkumulátor vezérlő egysége
  • A hibrid rendszer központi elektronikus vezérlő egysége
  • A hibrid hajtómű (tartalmazza az elektromos motort és a generátort)
  • A hibrid jármű invertere és konvertere

Amennyiben bármely, a garancia hatálya alá eső fenti alkatrész az említett garanciális időtartamon belül váratlanul meghibásodik, és ennek következtében a gépkocsi javításra szorul, a javítást a Lexus térítésmentesen cseréli az alkatrészt és elvégzi a szükséges javítást. Fontos, hogy a garancia érvényességéhez a Lexus szervizkönyvben előírt időszakos karbantartási munkákat maradéktalanul el kell végeztetni, amelyekre a hivatalos Lexus márkaszervizek rendelkezésre állnak, a garanciális jogok ugyanis megszűnnek, amennyiben az időszakos karbantartási műveleteket nem végezték el az előírt kilométerfutás után vagy legalább évente egyszer. Érthető módon a garancia megőrzéséhez az autón elvégzett mindenfajta javítási vagy karbantartási munka csak a márkaszervizben vásárolt üzemi folyadékok és eredeti Lexus alkatrészek vagy azokkal megegyező minőségű anyagok és alkatrészek felhasználásával végezhető el a gépkocsin.

Amennyiben ezek a feltételek fennállnak, a Lexus Premium Hibrid Garancia a gépkocsi tulajdonosának megváltozásával is érvényben marad, így a gépjármű második (vagy további) tulajdonosa is tökéletesen nyugodt lehet autója megbízhatósága kapcsán.

„A hibrid részegységekre vonatkozó 10 év vagy 200.000 kilométeres garancia a piac legerősebb ajánlata, egyetlen versenytársunk sem kínál hasonlót. Mindez elsőre talán bátor lépésnek tűnhet, ám mindössze az a magabiztosság az alapja, amellyel a Lexusokban bemutatkozó, a világ legfejlettebb hibrid rendszerének tartott technológiára tekintünk.” – fogalmaz Kárpáti László, a Lexus magyarországi vezetője.

Kétségtelen, hogy a meghibásodásokat és az üzemben tartási költségeket elemző statisztikák az elmúlt két évtizedben a Lexust igazolják: ezeken a ranglistákon rendre a Lexus és a Toyota szerepel a legjobb helyen világszerte. S hogy ennek mi lehet az oka?

„Egy környezetbarát hibrid autó ára mára nagyságrendileg egy hasonló felszereltségű környezetszennyező dízelének felel meg, miközben mellette szól az alacsonyabb fogyasztás, illetve az, hogy egy hibrid autóban ötször kevesebb alkatrész van mint egy dízelben, és hiányoznak belőle az olyan, könnyen költséges javítási számlákat eredményező alkatrészek, mint a könnyen kopó turbófeltöltő, a kettős tömegű lendkerék, a karbantartást igénylő részecskeszűrő, az NOx szűrő, a kényes kuplung, a nagynyomású üzemanyag-ellátó rendszer, miközben még a fékrendszer is jóval mérsékeltebb kopásnak van kitéve mint egy dízel esetében. Nem véletlen hogy az utóbbi két évben a magánvásárlók mellett a flották is tömegesen állnak át a dízelről a hibrid hajtásra.” – magyarázza a szakember.

A környezetbarát hibrid autók értékesítései valóban hazánkban is robbanásszerű növekedést könyvelhettek el az elmúlt néhány évben: 2015 és 2017 között, azaz három év alatt gyakorlatilag megnyolcszorozódtak. A hazai hibrid újautó eladások 65,7%-t viszi a Toyota, míg a Lexus 16,6%-ért felel, azaz a két japán márka együttesen a magyarországi hibrid piac 82,3%-át jegyzi. Sorra érkeznek ugyanakkor az új belépők a hibrid piacra a versenytársak részéről is, ami nem is csoda annak fényében, hogy hibrid modelljei sikerének köszönhetően a Lexus az elmúlt két évben 50% felett tudta növelni értékesítéseit, és hasonlóan jól teljesített az egyharmadában hibrid autókat eladó Toyota is.

Éppen ezért a Lexus Prémium Hibrid Garancia vélhetően nem csupán arra szolgál a japán prémium márka kezében, hogy az immáron két évtizedes múltra tekintő, mégis még mindig sokak által kevéssé ismert hibrid technológia megbízhatóságát igazolja a hagyományos meghajtásokkal szemben, hanem arra is, hogy megkülönböztesse a Lexus legfejlettebbnek számító hibrid technológiáját a versenytársakétól.

„A környezetbarát hibrid technológiát jegyző Toyota és Lexus együttesen az elmúlt 20 évben világszerte több, mint 11,5 millió hibrid autót értékesített (ebből több, mint 1 millió Lexust), ami sokszorosa az összes többi autógyártó összesített alternatív meghajtású értékesítéseinek. Éppen ezért valamennyi versenytársunknál nagyobb tapasztalattal rendelkezünk a hibrid technológia, az elektromos akkumulátorok és a hibrid részegységek fejlesztése területén – nem egy versenytársunk hibrid technológiája az általunk rendelkezésre bocsátott korábbi generációs technológián alapul. A Lexus által kínált 10 éves, avagy 200.000 kilométeres hibrid garancia ezt a hibrid technológia fejlesztése területén megszerzett évtizedes versenyelőnyt is megtestesíti.” – fogalmaz ennek kapcsán Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs tevékenységéért felelős vezetője.

Top