Megvannak a nagy presztízsű Lexus Design Award 2018-as döntősei

A világ legzöldebb prémium autógyártójának tekintett, a futurisztikus dizájnt a tökéletes letisztultsággal és a legmagasabb prémium kidolgozással ötvöző autóiról ismert Lexus az elmúlt évtizedekben a nemzetközi dizájnvilág meghatározó szereplőjévé vált. A környezetbarát hibrid elektromos technológia élharcosaként ismert japán autómárka 2018-ban hatodik alkalommal hirdette meg a nagy presztízsű Lexus Design Awardot, amelynek most bemutatta idei döntőseit.

A Lexus által fémjelzett, hatodik évében járó hírneves nemzetközi dizájnversenyen a fiatal tervezőknek a „-VAL / -VEL” témakörben kellett bemutatniuk ötleteiket. A „CO-„ melyet magyarul „-VAL / -VEL”-nek fordítunk, latin eredetű előtag, és összhangra, közös létre, cselekvésre utal. A „-VAL  -VEL” arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a dizájn útján feltárható lehetőségek, amelyek globális kihívásokra kínálhatnak megoldást, miközben nagy hangsúlyt fektetnek a társadalommal és a természettel való összhangra. Az idei Lexus Design Award soha nem látott mennyiségű résztvevőt vonzott, a versenyre 68 országból több mint 1300 jelentkező adta be a nevezését.

Sir David Adjaye, a zsűri egyik tagja a következő gondolatokat fűzte hozzá mindehhez: „Szenzációs volt bepillantást nyerni abba a felfogásba, melynek mentén a friss generációs dizájnerek az új elképzeléseket és eszméket olyan innovatív megoldásokká konvertálják, amelyek napjaink alapvető problémáira adnak választ.”

A korábbi Lexus Design Award versenyek döntősei és győztesei további elismeréseket gyűjthettek be. Sebastian Scherer 2014-es Iris című munkája megnyerte a 2016-os Német Dizájn Díjat, a Caravan kollektíva 2015-ös „Érzék-öltözék” alkotása pedig a Velencei Dizájn Hét Viselhető Technológia versenyének díját szerezte meg 2016-ban.

A tizenkét döntős kiválasztását a tekintélyes tagokat felsorakoztató zsűri alapos tanácskozása előzte meg. A szakértői bizottság idén két világhírű taggal, David Adjaye és Shigeru Ban építészekkel egészült ki. A 12 döntősből az alábbi 4 résztvevő arra is lehetőséget kapott, hogy terveiből prototípust készítsen, mégpedig olyan elismert alkotók mentoráltjaként, mint Lindsey Adelman, Jessica Walsh, Sou Fujimoto és a Formafantasma.

Ezek az alábbiak voltak:

  • CO-RKs, DIGITALAB {Brimet Fernandes da Silva (Portugália), Ana Trindade Fonseca (Portugália)}:

Mentor: Lindsey Adelman

A rendszer a fenntartható anyagú parafa fonalat úgy kapcsolja össze a komputációs folyamattal, hogy ezáltal dizájn tárgyak jönnek létre.

 

  • Őszinte tojás, aesthetid {Paul Yong Rit Fui (Malajzia), Jaihar Jailani Bin Ismail (Malajzia)}:

Mentor: Jessica Walsh

A tojás fogyaszthatóságának szemléltetése érdekében összekötötték a technológiát (intelligens tinta pigment) a dizájnnal (indikátor).

 

  • Visszaforgatott rost palántázó, Eriko Yokoi (Japán):

Mentor: Sou Fujimoto

A textil és a zöld dizájn fúziója által új értelmet ad az elhasznált ruháknak.

 

 

  • Hipotézis tesztelő, Extrapolation Factory {Christopher Woebken (Németország), Elliott P. Montgomery (Egyesült Államok)}:

Mentor: Formafantasma

Közösen megálmodott tesztelési helyszín, amely feltárja a társadalom, a technológia, illetve a környezet közötti elméleti összefüggéseket.

 

A négy prototípus, valamint a nyolc döntős részletes prezentációjának bemutatására áprilisban, az idei Milánói Design Hét Lexus Design Event eseményén kerül sor. A 12 döntős a zsűrinek, továbbá a nemzetközi médiának mutatja be munkáját. A Milánói Design Hét  a világ legnagyobb formatervezési seregszemléje. A Salone Del Mobile néven is ismeretes kiállítás számos kategóriában (pl. bútor, divat és textil) tart rendezvényeket, illetve vonultat fel márkákat, tervezőket.

LEXUS DESIGN AWARD 2018 – PROTOTÍPUS FEJLESZTŐ VERSENYZŐK

Cím CO-RKs
Tervező

(állampolgár-ság)

Csoport neve: DIGITALAB

Brimet Fernandes da Silva (Portugália)

Ana Trindade Fonseca (Portugália)

Lakóhely Portugália
Leírás A rendszer a fenntartható anyagú parafa fonalat úgy kapcsolja össze a komputációs folyamattal, hogy ezáltal dizájn tárgyak jönnek létre.
Mentor Lindsey Adelman
Cím Őszinte tojás
Tervező

(állampolgár-ság)

Csoport neve: aesthetid

Paul Yong Rit Fui (Malajzia)

Jaihar Jailani Bin Ismail (Malajzia)

Lakóhely Malajzia
Leírás A tojás fogyaszthatóságának szemléltetése érdekében összekötötték a technológiát (intelligens tinta pigment) a dizájnnal (indikátor).
Mentor Jessica Walsh
Cím Visszaforgatott rost palántázó
Tervező

(állampolgár-ság)

Eriko Yokoi (Japán)
Lakóhely Japán
Leírás A textil és a zöld dizájn fúziója által új értelmet ad az elhasznált ruháknak.
Mentor Sou Fujimoto
Cím Hipotézis tesztelő
Tervező

(állampolgár-ság)

Csoport neve: Extrapolation Factory

Christopher Woebken (Németország)

Elliott P. Montgomery (Egyesült Államok)

Lakóhely Egyesült Államok
Leírás Közösen megálmodott tesztelési helyszín, amely feltárja a társadalom, a technológia, illetve a környezet közötti elméleti összefüggéseket.
Mentor Formafantasma

 

LEXUS DESIGN AWARD 2018 – KIÁLLÍTÓ PANELEN BEMUTATKOZÓ RÉSZTVEVŐK

Cím CO-Living
Tervező

(állampolgárság)

Csoport neve: Khoa Vu and Wilson Harkhono

Khoa Vu (Vietnám), Wilson Harkhono (Indonézia)

Lakóhely Egyesült Államok
Leírás A lakókat az együttműködésre inspiráló lakásrendszer.
Cím COmer
Tervező

(állampolgárság)

Csoport neve: Sistema Simple Studio

Kaleb Cardenas Zavala (Mexikó), Lucas Margotta Meneses (Chile), Diego Gajardo Caldera (Chile), Carlos Sfeir Vottero (Chile)

Lakóhely Chile
Leírás Olyan agyagedény-készlet, amely közös folyamattá változtatja a kenyér sütését, elfogyasztását és megosztását.
Cím Szövet blokk
Tervező Myung Duk Chung (Dél-Korea)
(állampolgárság) South Korea
Lakóhely A projekt a puhaság és a keménység egyesítésével tárja fel a különféle tárgyak előállításának új útjait.
Cím GRABBY
Tervező

(állampolgárság)

Csoport neve: I DEAL

Nadezhda Abdullina (Oroszország) Marina Egorova (Oroszország)

Lakóhely Oroszország
Leírás Vágódeszka a speciális szükségletekkel élő emberek igényeihez rendelve.
Cím Gravitációs toll
Tervező

(állampolgárság)

Jon Simmons (Egyesült Államok)
Lakóhely Egyesült Államok
Leírás A súly és a tapintás szimulációja által az eszköz összeköti a virtuális valóságot a fizikai tapasztalással.
Cím PAPÍR BŐR
Tervező

(állampolgárság)

Hiroki Furukawa (Japán)
Lakóhely Japán
Leírás Az új, színpompás anyagot egymást részben fedő papírrétegek egyesítésével alkotják meg.
Cím Primavera
Tervező

(állampolgárság)

Yael Reboh (Izrael)
Lakóhely Izrael
Leírás A furnérlemez és a laminált anyag egységéből a képzeletet beindító, egyedülálló karosszék jön létre.
Cím VNWALLS KERT
Tervező

(állampolgárság)

Csoport neve: VNWALLS

Nguyen Tien Phuoc (Vietnám), Pham Anh Tuan (Vietnám),

Truong Ngoc Phu (Vietnám)

Lakóhely Vietnám
Leírás Aerofonikus palántázó gép a modern mezőgazdaság és farmgazdálkodási módszerek szolgálatában.

A ZSŰRI

Sir David Adjaye / Építész

Sir David Adjaye az Adjaye Associates elnöke és alapítója. Széles tartományban mozgó inspirációi, zseniális anyaghasználata, valamint szobrászati tudása miatt a ghánai szülőktől Tanzániában született Adjayét komoly művészi érzékenységgel és látásmóddal megáldott építészként emlegetik.  Eddigi legnagyobb projektje az 540 millió dolláros Smithsonian Afrikai-Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma, ami 2016 őszén nyílt meg Washington DC-ben. A megnyitóról a The New York Times az év kulturális eseményeként számolt be. 2017-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és ugyanebben az évben a TIME magazin az év 100 legnagyobb hatású embere közé választotta.

Shigeru Ban / építész

1957-ben született Tokióban. Diplomáját a Cooper Union-on szerezte. 1982-ben az Arata Isozaki & Associates-nél kezdett dolgozni. 1985-ben megalapította a Shigeru Ban Architects céget. 1995-ben az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) lett tanácsadója. Ugyanabban az évben katasztrófakár-enyhítési céllal létrehozta a Voluntary Architects’ Network nevű civil szervezetet (VAN). Kiemelt munkái a Nicolas G. Hayek Center, a Centre Pompidou-Metz, valamint az Oita Prefecture Art Museum. Számos elismerésben részesült, többek között elnyerte a Francia Építészeti Akadémia aranymedálját (2004), az Arnold W. Brunner építészeti emlékdíjat (2005), az AIJ fődíját (2009), a Müncheni Műszaki Egyetem díszdoktori címét (2009), a Francia Művészetek és Bölcsészettudományok Rend tiszti fokozatát (2010), az Auguste Perret díjat (2011), a japán Kulturális Ügyekért Felelős Minisztérium művészeti díját (2012), a Francia Művészetek és Bölcsészettudományok Rend parancsnoki fokozatát (2014), valamint JIA nagydíjat (2016). 2001. és 2008. között professzorként dolgozott a Keio Egyetemen, 2010-ben vendégprofesszorként a Harward Egyetem GSD karán és a Cornell Egyetemen, jelenleg pedig 2011 óta a Kyoto University of Art and Design-on tevékenykedik professzorként, illetve 2015 óta vendégprofesszorként a Keio Universityn. 2014-ben elnyerte a Pritzker-díjat.

Paola Antonelli / a MoMA vezető kurátora

Paola Antonelli a Museum of Modern Art Architecture & Design részlegének vezető kurátora, valamint a MoMA kutatás és fejlesztés részlegének alapító igazgatója. Életcélja, hogy széles körben megértesse és elismertesse a dizájn világunkra gyakorolt, pozitív hatásait. Munkája során a formatervezés és mindennapi tapasztalásaink kapcsolatát vizsgálja, nagy figyelmet szentelve azoknak a tárgyaknak és tevékenységeknek, amelyek gyakran elkerülik a figyelmünket. Elkötelezetten kutatja a dizájn, az építészet, a művészet, a tudomány és a technológia találkozásának lehetőségeit. Számos bemutatón vett részt kurátorként, könyveket írt, valamint világszerte előadásokat tartott. Tanulmányait a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, illetve Harward Egyetem GSD karán folytatta, továbbá részt vett a School of Visual Arts in New York MFA programjaiban. Jelenleg a ’111 ruhadarab, amely megváltoztatta a világot’ témájú kiállításon dolgozik. Két új, szerkesztés alatt álló könyve a Design Bites, amely ételeket, mint dizájn-példákat mutat be a világ minden tájáról, illetve egy saját esszégyűjtemény a kortárs dizájn különböző területeiről.

Birgit Lohmann / a designboom főszerkesztője

Birgit Lohmann Hamburgban született, Firenzében tanult ipari formatervezést, majd 1987-ben Milánóba költözött, és azóta is ott él és dolgozik. Több olasz építésznek és vezető formatervezőnek dolgozott dizájnerként és termékfejlesztési menedzserként. Az igazságügyi minisztériumnál és több nemzetközi aukciós háznál dizájntörténészi feladatokat látott el. Kutatóként és oktatóként számos ipari formatervezési szemináriumot vezetett neves egyetemeken. 1999-ben többedmagával megalapította a designboom magazint, ahol jelenleg főszerkesztőként, oktatási programvezetőként a nemzetközi kiállítások kurátoraként dolgozik.

Alice Rawsthorn / dizájn szakíró

Alice Rawsthorn díjnyertes dizájnkritikus, aki már több mint egy évtizede ír dizájnról a New York Times olvasóinak. Legújabb könyve, a ’Hello World: Where Design Meets Life’ a dizájn hatását vizsgálja múltbéli, jelenbéli és jövőbeli életünkre. Következő könyve, az A Field Guide to Design, 2018 tavaszán jelenik meg, és napjaink formatervezését méri fel. Olyan nemzetközi eseményeken tartott előadásokat a formatervezésről, mint a TED, vagy a Davosi Világgazdasági Fórum éves rendezvénye. A Londonban élő Alice a Chisenhale Galéria és a Michael Clark Company modern tánccsoport kurátori testületének tagja, valamint a Whitechapel Galéria kurátora. A formatervezés és a művészetek terén tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tagjai közé választották.

Yoshihiro Sawa / a Lexus International elnöke

Yoshihiro Sawa a Kiotói Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki és formatervezői diplomát.  1980 óta a Toyota Motor Corporation munkatársa, ahol több, a formatervezéshez kötődő munkakörben, például a tervezési részleg globális formatervezésért felelős vezetőjeként is dolgozott. 2017 áprilisában nevezték ki a Lexus International elnökévé.

A MENTOROK

Lindsey Adelman / dizájner

Lindsey Adelman már évtizedekkel saját nevét viselő stúdiójának megalapítása előtt is formatervező volt, még ha erről senki más nem is tudott. Először úgy tűnt, hogy csupán egy önmagát kereső, kíváncsi gyermek, aki szüntelenül, ráadásul minden különösebb ambíció nélkül építményeket alkot New York külvárosában lévő házuk udvarának végében. Később a Kenyon College-nak lett angol szakos hallgatója, majd csatlakozott a The Smithsonian Institutione szerkesztői stábjához. Ekkor váratlan találkozása az ipari formatervezéssel – azaz egy ipari habból készült sültkrumplival – egészen a RISD-ig repítette, így lett a gyerekkori szenvedélyből élethivatás. Jelenleg New Yorkban és Los Angelesben működő stúdiójában érzelmekkel átitatott, fizikailag átalakuló berendezéseket készít fénymanipulációs technikával. Ezek a tárgyak gyakran öntudatlanul saját történetüket és értelmüket teremtik meg, és színt, textúrát, mélységet adnak a körülöttük lévő világnak.

Formafantasma / dizájner

Andrea Trimarchi és Simone Farresin az amszterdami székhelyű olasz páros maga a Studio Formafantasma. Koherens műveiket kísérletező anyaghasználat és olyan problémafelvetések jellemzik mint a helyi kultúrák és a hagyomány közötti kapcsolat, a fenntarthatóság kritikai megközelítése, valamint a tárgyak jelentősége kulturális csatornaként.  Munkáikat számos nemzetközi porondon nyílt alkalmuk megmutatni. A Formafantasma formaterveit olyan múzeumok vásárolták meg állandó gyűjteményükhöz mint a New York-i MoMA, a londoni Victoria and Albert, a New York-i Metropolitan Museum, a Chicago Art Institute, a tilburgi Textiel Museum, a Stedelijk Museum’s-Hertogenbosch, a MUDAC Lausanne, az Észak-Karolinai Mint Museum of Craft and Design, valamint a bécsi MAK. Andrea és Simone rendszeresen tart előadásokat, illetve vezet workshopokat különböző egyetemeken és intézményekben.  Jelenleg az Eindhoveni Dizájn Akadémia ‘Well Being’ és ‘Contextual Design’ szakán tanítanak, illetve ők vezetik Siracusában a MADE Design Bachelor programját.

Sou Fujimoto / építész

Sou Fujimoto Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem építész szakán szerzett diplomát építészmérnökként, majd létrehozta a Sou Fujimoto Architectsin 2000-et. 2016-ban Pershing épületével első díjat nyert a Réinventer Paris nevű francia versenyen. Mindez annak a sikersorozatnak a folytatása volt, amely 2014-ben a Paris-Saclay’s Ecole Polytechnique Invited International Competition versenyen a New Learning Center épületével, illetve az International Competition for the Second Folly of Montpellierin versennyel kezdődött. 2013-ban a legfiatalabb építészként vehetett részt a londoni Serpentine Gallery Pavilion tervezésében. Leglényegesebb munkái többek közt a “Serpentine Gallery Pavilion 2013” (2013), “House NA” (2011), “Musashino Art University Museum & Library” (2010), “Final Wooden House” (2008), “House N” (2008).

Jessica Walsh / dizájner

Jessica Walsh dizájner és art director a New-York-i székhelyű Sagmeister & Walsh dizájncégnél dolgozik partnerként. Világszerte kreatív konferenciákon és egyetemeken ad elő formatervezés témában, illetve a New York-i School of Visual Arts-ban tanít. Munkái többek között olyan neves dizájnversenyeken nyertek díjakat mint a Type Director’s Club, az Art Director’s Club, az SPD, a Print, New York Festivals, a D&AD, a TDC Tokyo, illetve a Graphis. A Forbes Magazin beválogatta a „a jövő 30 év alatti 30 kreatív tervezője”, az Ad Age pedig a „10 legjobb vizuális kreatívja” közé. Munkái számos könyvben és kiadványban megtalálhatók. Ügyfelei közé tartozik a Museum of Modern Art, a Jewish Museum, Jay-Z, a Snapchat, a Barneys, a The New York Times, a Levis és az Adobe. „40 Days of Dating” című blogját és könyvét, amely több mint 10 millió olvasóval büszkélkedhet, a jelenleg Warner Brothers viszi filmre.

A LEXUS DESIGN AWARD

Az először 2013-ban megrendezett Lexus Design Award egy nemzetközi dizájnverseny a világ minden tájáról érkező, feltörekvő alkotók számára. A verseny a dizájnerek és alkotók támogatásával előmozdítsa a társadalmat érintő olyan ötletek megvalósulását, amelyek a jövőt jobb irányban alakítják. A verseny egyúttal egyedülálló lehetőséget teremt négy döntősnek, hogy mentoráltként nemzetközileg elismert dizájnerekkel dolgozhassanak együtt, terveikből prototípust készíthessenek, és azokat a nemzetközi dizájn legrangosabb eseményein állíthassák ki.

A LEXUS

1989-es színre lépése óta a Lexus világszerte közismertté vált kiváló minőségű termékeiről és ügyfelei példás kiszolgálásáról. A Lexus piacvezető hibridautó-gyártó a luxusmárkák között; termékei az innovatív technológia és az utánozhatatlan luxus legjavát kínálják. A márka folyamatos fejlődését új modelljeinek progresszív formavilága is hűen tükrözi: a Lexusok megjelenésének utánozhatatlan luxushangulatát a jellegzetes, orsó formájú hűtőrács, a dinamikus világítótestek és a gyönyörűen formázott vonalvezetés teremti meg.

Top