Franciaországban is fejleszt a Toyota

A világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójaként ismert Toyota befektet a valenciennesi székhelyű Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) üzemben, hogy elindulhasson a Toyota Új Globális Platformján (TNGA) alapuló modellek gyártása. A több mint 300 millió euró értékű beruházásra évi 300 000 jármű gyártását teszi lehetővé a jövőben. Az idei évtől kezdve további 300 állandó munkaszerződést kötnek majd, a teljes kapacitás elérésével pedig újabb 400 állandó munkahely létesülhet.

A környezetbarát hibrid elektromos modelljeiről ismert Toyota bejelentette, hogy további 300 millió eurót fektet be a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) valenciennesi üzemébe, így az ottani beruházás teljes értéke eléri az 1,4 milliárd eurót. A Toyota Új Globális Platformjának (TNGA) bevezetése érdekében a következő hónapokban az új berendezések, technológiák és rendszerek üzembe állításával fokozatos fejlesztésekre kerül sor a gyárban. Az első szakaszban – az előkészítési munkálatok kivitelezése érdekében – a TMMF 300 időszakos munkaszerződést alakít át állandó jogviszonnyá, majd később, a teljes kapacitás elérésével újabb 400 állandó munkahelyet létesít. A TMMF mindig zéró hulladékkibocsátású termelő üzem volt, és az egység 2007 óta 100 százalékban újrahasznosítja hulladékát.  A TMMF globális státuszt élvez a Toyota öko-üzemeként, példaként szolgálva a környezetvédelmi kiválóságra, a legjobb módszerek alkalmazására, az energiahatékony gyártásra, a helyben termelt megújuló energiákra és más fenntartható projektekre. A Toyota Yaris a legnagyobb darabszámban gyártott jármű Franciaországban és az első, ami 2012 óta viseli a “Made in France” jelzést. A jelenleg 3.821 dolgozót foglalkoztató üzembe eddig több mint 1,1 milliárd eurót ruházott be a Toyota.

A beruházást bejelentő Didier Leroy, a Toyota ügyvezető alelnöke és a Toyota európai igazgatósági elnöke elmondta: “Tovább dolgozunk európai üzemeink globális versenyképességének erősítésén. A TNGA gyártólétesítmény üzembe helyezése is része ennek a tervnek. A TMMF-ben megvalósuló fejlesztésekben tükröződik a dolgozóink és beszállítóink iránti bizalom, illetve az ő elkötelezettségük a kimagasló minőség és jobb hatékonyság iránt. Emellett nagyra értékeljük a francia államtól és a helyi hatóságoktól kapott támogatást is. “

Dr van Zyl, a Toyota európai vezérigazgatója megjegyezte: “Ez a bejelentés jól mutatja folyamatos erősödésünket Franciaországban és Európában. 2017-ben a “Made in France” jelzésű Yaris volt a legnagyobb darabszámban gyártott modell Franciaországban. Határozott meggyőződésem, hogy ez a döntés tovább erősíti majd a Yaris pozícióját a kontinensen.”

Luciano Biondo, a TMMF vezérigazgatója büszke arra, hogy bejelenthette ezt a döntést dolgozóinak: “Ez a beruházás jól mutatja a Toyota Csoport részéről megnyilvánuló bizalmat, hogy itteni munkatársaink kimagasló minőségű autókat gyártanak. E döntés meghozatalához a 2017-ben szakszervezeteinkkel aláírt megállapodás is hozzájárult. Ez a beruházás képessé tesz minket arra, hogy a jövőben elérjük az évi 300 000 darabos gyártási kapacitást.”

A beruházást a francia állam is támogatja, akárcsak a helyi (Hauts-de-France régió és Valenciennes) hatóságok által a képzés, innováció és a környezetvédelmi teljesítmény javítása érdekében biztosított ösztönzők.  A Toyota globális programot indított azzal a céllal, hogy alkalmassá tegye gyártóüzemeit az új generációs, TNGA-alapú járművek előállítására. A jövőben a Toyota globális modelljeinek többségét már TNGA platformokra építik majd. Már most is a TNGA szolgál a negyedik generációs Prius és a C-HR crossover alapjául, s ezek az autók kiválóan tükrözik a Toyota’ elkötelezettségét, hogy egyre jobb autókat gyártson.

Toyota Motor Europe (TME)

A Toyota Motor Europe (TME) felügyeli a Toyota és a Lexus járműveinek, alkatrészeinek és kiegészítőinek teljes körű forgalmazását és marketing-tevékenységét, valamint irányítja a Toyota európai gyártó és tervezői tevékenységeit. Európában mintegy 20.000 ember áll – közvetlenül vagy közvetve – a Toyota alkalmazásában, s a vállalat 1990 óta több mint 9 milliárd eurót fordított európai befektetéseire. A Toyota európai tevékenységeit 30 Nemzeti Marketing és Kereskedelmi Vállalatból álló hálózat támogatja 53 országban, összesen mintegy 3.000 értékesítési ponttal és kilenc gyártóüzemmel. 2017-ben a Toyota 1.001.700 darab Toyota és Lexus modellt értékesített Európában. További információkért látogasson el a www.toyota-europe.com honlapra.

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF)

A Vallenciennes közelében fekvő Onnaingban működő TMMF 1998-ban jött létre a Toyota egyik legnagyobb európai gyártóüzemeként. A gyártás 2001-ben történt megkezdése óta több mint három millió Yaris készült az üzemben. Az össztermelés 87 százalékát 42 piacra, köztük az USA-ba, Kanadába és Puerto Ricoba exportálják.

Top