Hibrid elektromos autók és elektromos hibrid kerékpárok az zöld jövőért

A Toyota felfogásában a zöld gondolkodás nem csupán azt jelenti, hogy csökkenti tevékenysége és autói környezeti lábnyomát, de lehetőség szerint támogatja az alternatív, károsanyag-kibocsátásmentes és egészséges közlekedési formákat is: ennek jegyében vett részt a Toyota a március 2-4.-e között megrendezésre került Futó Expón és fogott különleges együttműködésbe az eseménnyel párhuzamosan megrendezésre kerülő Bringa Expón kiállító, elektromos hibrid kerékpárjairól ismert Askollal. A világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójának tartott Toyota, prémium márkájával, a Lexusszal együtt a piac legszélesebb környezetbarát hibrid elektromos modellportfólióját kínálja (összesen 16 modell, a városi kisautó Toyota Yaristól a luxus szupersportkupé Lexus LC-ig): a fékezési energiát elektromos energiává alakító és így külső töltést nem igénylő, a városban akár 70%-ban tisztán elektromos üzemben működő hibrid autók nagymértékben csökkentik a légszennyezést.

A kritikus magyarországi légszennyezettségi adatok ismeretében (Magyarország egyike az EU azon 9 tagállamának, amelyek a leginkább elmaradtak a légminőség javítását célzó intézkedések megvalósítása terén) örvendetes hír, hogy három év alatt nyolcszorosára nőttek Magyarországon a környezetbarát hibrid elektromos autók (HEV) értékesítései. Ezzel ugyan még mindig csupán a teljes hazai újautó piac 3,3%-át teszik ki a hibrid elektromos eladások, ám a növekedés dinamikája (2015-ben még csupán 1% volt a hibrid eladások aránya), és a tény, hogy a dízelbotránynak, és a dízel meghajtás számos európai nagyvárosból tervezett kitiltásának köszönhetően (Párizs, Madrid, Athén, Düsseldort, Stuttgart mellett a legfrisebb hírek arról szóltak, hogy türelmi idővel ugyan, de Budapest is mérlegeli a lépést) a vállalati flották idehaza is tömegével fordulnak el a dízel hajtástól és teszik le a voksukat a hibrid elektromos hajtás mellett – legalábbis optimizmusra ad okot. A piac zöldülésének motorja egyértelműen a hibrid elektromos technológiát jegyző és fejlesztésében azóta is élen járó, a piac legszélesebb hibrid elektromos modellportfolióját kínáló Toyota és Lexus, amelyek együttesen a hazai hibrid eladások több, mint 80%-át teszi ki. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ma már valamennyi mértékadó autógyártó kínál (nem ritkán a Toyota által rendelkezésre bocsátott korábbi generációs technológián alapuló) hibrid modelleket, így a már ma 33%-ban hibrideket értékesítő Toyota és 97%-ban hibrideket eladó Lexus mellett a versenytársak kínálatában megjelenő további hibrid autók révén tovább gyorsulhat a piac zöldülése, hozzájárulva a légminőség érdemi javításához Magyarország útjain.

A fenntartható mobilitás számos egyéb területén, így például a közösségi autózási szolgáltatások, vagy épp az elektromos autózást a jövőben forradalmasító szilárdtest akkumulátorok, netalán a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás autók fejlesztése területén élen járó Toyota ugyanakkor az aktív, egészséges életmód propagálása mellett is elkötelezte magát (nem utolsósorban a japán autógyártó az olimpiai és paralimpiai mozgalom, a NOB mobilitási partnere és a MOB platinafokozatú támogatója).

Ennek jegyében vett részt a Toyota a Budapesten, a Hungexpo területén az utazás kiállítással egy időben zajló Bringaexpón és Futó Expon, ahol a világ legnagyobb és legkörnyezettudatosabb autógyártója és az Askoll, Európa új piacvezető elektromos robogó és e-bike gyártója különleges nyereményjáték keretében közösen népszerűsítette a fenntartható mobilitást, a környezettudatos életmódot. Míg a Toyota standján egy hibrid Auris és C-HR modell mutatta be a környezetbarát technológiát, addig az Askoll standján kiállított hibrid Toyota Yaris és Prius Plug-in hibrid mellett a látogatók megismerkedhettek a vállalat elektromos hibrid kerékpárjainak teljes kínálatával. Az Askoll tavaszi világújdonsága az elektromos hajtású, összecsukható, csomagtartóban szállítható e-bfolding minőségben és stílusban is nagyszerű kiegészítője lehet a Toyota kitűnő környezettudatos autóinak. A hétvégi budapesti Bringa és Futó Expon a Toyota és az Askoll különleges játékának főnyereménye az Askoll világ újdonsága az összecsukható elektromos hajtású e-bfolding volt.

 „Óriási kihívás és nagyszerű lehetőség az Askoll számára, hogy a világ legnagyobb és legkörnyezettudatosabb autógyártójával, a Toyotával együttműködve népszerűsítheti a környezettudatos, egészséges életmódot és mobilitást – mondta Bóday Csilla, az Askoll Magyarország tulajdonosa. Meggyőződésem szerint az Askoll környezettudatos mobilitást segítő kétkerekű járműveivel, robogóival, kerékpárjaival néhány éve ugyan arra a nagyszerű útra lépett amelyet a Toyota 20 évvel ezelőtt világ elsőként megkezdett és sikerre vitt a környezettudatos hibrid autók gyártása terén. Büszke partnerei vagyunk a Toyotának és bízunk abban hogy a környezettudatosan gondolkodó emberek számára a Toyota hibrid modelljeihez hasonló jó döntés lesz kétkeréken az Askoll e-bike-jai közül valamelyiket választani.” – fogalmaz Bóday Csilla, az Askoll magyarországi márkaképviseletének tulajdonosa.

“Az olimpiai és paralimpiai mozgalom nemzetközi és hazai támogatása mellett a Toyota a mindennapokban is elkötelezett az egészséges életmód, és nem utolsósorban a károsanyag-kibocsátás mentes mobilitási formák, így a futás és a kerékpározás népszerűsítése mellett. Olyannyira igaz ez, hogy a Toyota és a Lexus évek óta minden évben elindít egy-egy csapatot a Ultrabalatonon is, így a kollégák személyes részvételükkel demonstrálják közös elkötelezettségünket.” – avat be Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.”

„Vállalatunk tavaly 1,52 millió elektromos hajtású (zömében hibrid elektromos) járművet értékesített világszerte, három évvel megelőzve az önmaga számára 2020-ra kitűzött célt. Ez az eredmény azt jelzi, hogy a Toyota és a Lexus jó úton halad a 2050-re célul kitűzött zéró emissziós működés felé, amely 2030-ra évi 5,5 millió elektromos (hibrid elektromos, hálózatról tölthető hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos) hajtású autó eladásával számol. Kínálatunkban a hibrid elektromos autók mellett már ma szerepel hidrogén üzemanyagcellás elektromos targonca, busz és teherautó, akkumulátoros elektromos városi mobilitási eszközök vagy épp hibrid elektromos busz, hibrid elektromos kerékpár azonban nem. Éppen ezért nagy örömmel tekintünk az Askollal, Európa új piacvezető elektromos robogó és e-bike gyártójával megkezdett együttműködésre, és bízunk benne, hogy közösen sikerül előmozdítanunk a környezet és egészségtudatos szemléletmód még további hazai térnyerését.” – teszi hozzá Varga Zsombor.

Top