Ez a három legtakarékosabb SUV: RAV4, NX és RX

2017-ben már a magyarországi újautó eladások 28,5%-át tették ki a SUV-ok (egy évvel korábban ez még csupán 24% volt), míg idén február végéig már 31,5% volt ez az arány, ami az év előre haladtával jó eséllyel inkább nőni, mint csökkenni fog. Miután a szegmens az elkövetkező években az iparági elemzők szerint csak még nagyobb részesedést hasít majd ki a újautó értékesítésben világszerte, nem másodlagos, mennyire takarékosak és környezetbarátok ezek a modellek. A környezetbarát hibrid elektromos technológia térnyerésének köszönhetően van köztük néhány, amely a teljes piac legalacsonyabb fogyasztású (és károsanyag-kibocsátású) modelljei között is szerepel…de vajon melyek a legtakarékosabb modellek a SUV kategóriában? Ennek járt utána az amerikai Consumer Reports.

Nem téved nagyot, aki azt várja, hogy a legtakarékosabb SUV-okat a környezetbarát, a városi fogalom során akár 50-70%-ban elektromos üzemmódban, károsanyag-kibocsátás és fogyasztásmentesen közlekedő hibrid elektromos modellek között kell keresnünk. A mértékadó amerikai Consumer Reports mérése szerint ugyanis a három legtakarékosabb SUV nem más, mint a hibrid elektromos Toyota RAV4, a hibrid elektromos Lexus RX és a hibrid elektromos Lexus NX.

A világ legnagyobb darabszámban eladott SUV-jaként ismert (és évek óta a világ 10 legnépszerűbb autójának egyikeként végző) Toyota RAV4-es, amelynek révén 1994-ben megszületett az SUV szegmens, hazánkban is kimagasló népszerűségnek örvend: a D SUV szegmens értékesítéseit hagyományosan vezető modell a márka hazai értékesítéseinek 10,3%-át tette ki a 2018-as év első negyedévében, úgy, hogy 85%-ban környezetbarát (és alacsony fogyasztású) hibrid elektromos változatban talált gazdára. Ez a modell volt egyébként, amely a nem prémium SUV szegmensben először tette elérhetővé a hibrid hajtást. A Consumer Reports listáján második helyen végző Lexus RX (máig a világ legnépszerűbb prémium SUV modellje) volt az első SUV a világon, amely elérhető volt öntöltő hibrid elektromos hajtással (hazánkban ma 99%-ban ezzel a hajtással vásárolják.). Az RX a Lexus magyarországi eladásainak 24,6%-át vitte az első negyedévben. A szintén 99%-ban környezetbarát hibrid elektromos hajtással keresett NX a Lexus legnépszerűbb modellje Magyarországon: a márka eladásainak 41%-át viszi.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Toyota (még) nem forgalmazza az Egyesült Államokban a hazánkban szintén hibrid elektromos taroló (85%-ban így keresett) C-HR-t, ami minden bizonnyal felfért volna a TOP5-ös listára, annak is az első felébe. Amennyiben a lista jövőre is elkészül, jó eséllyel egy újabb prémium hibriddel, a Lexus UX-al is kibővül majd, a szintén a legújabb generációs hibrid technológiával jövő tavasszal érkező modell ugyanis kétségkívül egyike lesz a piac legtakarékosabb SUV-jainak. Minden esély meg van rá tehát, hogy jövő ilyenkor a mostani TOP3 helyett a TOP5 legtakarékosabb SUV-ot számba vevő lista is csak Toyota és Lexus modellekből álljon.

Top