Eredményes prológot zárt a Toyota a hosszútávú világbajnokságon

A TOYOTA GAZOO Racing eredményesen kezdte az idényt a FIA Hosszútávú Világbajnokságot (WEC) a dél-franciaországi Paul Ricard versenypályán megrendezett eseménydús Prológ teszteken. Az idei évadban a kétszeres Forma1 világbajnok Fernando Alonsóval kiegészült csapat ezúttal két TS050 HYBRID géppel nevezett a hivatalos edzésekre, melyek pénteken reggel tíz órától szombat délután négyig tartottak. Ezeken részt vett az idei WEC indulók többsége, köztük hét hagyományos hajtású, azaz nem hibrid LMP1 autó is.

A múlt hétvégi Prológ volt az első alkalom, amikor a Toyota környezetbarát hibrid elektromos versenygépe, a TS050 HYBRID ugyanazon a pályán indult, mint azok az LMP1 versenytársak, melyek – más teljesítményfokozó műszaki előnyök mellett – 69 százalékkal több üzemanyagot hordoznak, mint a Toyota gépek. A 7. rajtszámú autó az egész 30 órás futamot az alacsony leszorítóerő-specifikáció mellett teljesítette, amit a Spa-Francorchamps és Le Mans versenyeken is használnak majd. Mike Conway, José María López, Sébastien Buemi, Anthony Davidson és Alex Wurz mind vezették az autót a 839 kör során. A legfőbb szempont az autóval kapcsolatban az alkatrészek megbízhatóságának tesztelése, illetve a váratlan helyzetekben alkalmazandó eljárások optimalizálása volt. Ennek érdekében a csapat különböző műszaki problémákat szimulált, hogy a szerelők, mérnökök és pilóták gyakorolhassák az alkatrészek cseréjét, illetve az autók behozását a bokszutcába. A terveknek megfelelően a 8. rajtszámú TS050 HYBRID pénteken és szombaton a nappali edzéseken a nagy leszorítóerő-konfigurációval futott (ahogyan a tavalyi utolsó Bahreini hatórás versenyen is), 163 kört megtéve ezekkel a beállításokkal. A két autó összesen 1002 kört, vagyis 5802 kilométert tett meg. Kamui Kobayashi és Kazuki Nakajima a Japánban zajló Super GT versenyek miatt nem vettek részt a Prologue teszteléseken, Fernando Alonso pedig a Formula 1-es Bahrain Grand Prix futamon indult. Összességében a csapat jelentős haladást ért el az új WEC-idényre történő felkészülés terén. Most, hogy befejeződött a csapat idény előtti tesztprogramja, minden erejükkel az idénynyitó versenyre tudnak koncentrálni, amire a belga Spa-Francorchampsi pályán kerül majd sor május 5-én szombaton.

Mike Conway:Jó érzés volt nem az üres pályán menni a két autónkkal, hanem versenyezni is, mert így megint megszokjuk, hogy ismét egy mezőnyben autózunk. A Prologue igazán gyümölcsöző volt az olyan programokat tekintve, amiket le akartunk tudni, így mindenki pozitívan gondolkodik, és elég alaposan felkészültnek érezzük magunkat a Spa és Le Mans futamokra.”

José María López: “Két remek napunk volt, méghozzá tökéletes időjárás mellett. Ez volt az első alkalom az idény előtt, hogy mezőnyben gyakoroljunk, és ez jó felkészülésnek bizonyult. Minden egyes kört élveztem, és magabiztosnak érzem magam Spa előtt; készen álok a versenyzésre. Sok tesztet elvégeztünk, de tudjuk, hogy mindenre fel kell készülnünk, ezért soha nem lazíthatunk.”

Sébastien Buemi: “Jó volt újra más autókkal együtt száguldani a pályán, és megtudni, mennyire jó munkát végeztünk télen. Valójában nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgaink alakultak az utóbbi két napon. Remélhetőleg alaposan felkészültünk a Spa futamra, hogy jól indíthassuk az idényünket.”

Anthony Davidson:Jó érzés ismét itt lenni a Prologue-on. Ez volt az első alkalom, hogy hosszú távú tesztelést végeztünk ezen a eseményen. Le Mans-ban a megbízhatóság a legfontosabb, és itt pont ezen dolgoztunk. Jó érzés más autókkal együtt mozogni a pályán, mert ez életszerűvé teszi a tesztelést, amitől minden sokkal értékesebbé és megfoghatóbbá válik.”

Alex Wurz:A széljárás nem könnyítette meg a dolgunkat, de örültem, hogy ismét itt lehetek, hogy ismét vezethetek, és néhány egészen elfogadható köridőt elérve egy darabban tudtam visszahozni az autót. Jó volt, hogy ismét mezőnyben vezethettem, mert attól mindig felkavarodik az állóvíz. Élveztem a kis viadalunkat régi csapattársammal Stéphannel (Sarrazin) is!”

Top