Mesél a terepjáró legenda főmérnöke

Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a világ legkeményebbnek tartott terepjárója, a legendás Toyota Land Cruiser ma is kategóriája csúcsának számít. A modell legújabb generációjának fejlesztésével kapcsolatos kulisszatitkokról Sadayoshi Koyari főmérnök mesél. Azt is elárulja, lesz e valaha hibrid elektromos Land Cruiser…

A több, mint 190 országban forgalmazott Toyota Land Cruiser sziklaszilárd hírnevet vívott ki magának, neve egyet jelent a páratlan terepképességekkel, elnyűhetetlenséggel és a legendás megbízhatósággal: egyedülálló off-road képességei miatt az autót sokan a világ legkeményebb és legmegbízhatóbb terepjárójának tartják – nem véletlen hát, hogy több mint 10 európai országban ez a modell áll a szegmens élén. A legendás modell most bemutatkozó legújabb generációjáról, fejlesztésének kulisszatitkairól Sadayoshi Koyari főmérnök mesél.

Melyek voltak azok a területek, amelyeket tovább akartak fejleszteni a Land Cruiser modellben?

„Az új Land Cruiser fejlesztési koncepcióját így jellemeztük: “Modern Robusztusság”. A “Robusztusság” mindig is a Land Cruiser egyik fontos jellemzője volt, a “Modernség” pedig olyan tulajdonság, ami ahhoz szükséges, hogy a modell továbbra is szegmens élén maradjon. A vásárlók visszajelzései és a kifutó modell belső értékelései alapján a fejlesztő csapat három fő célt határozott meg:

  • Olyan új külső és belső dizájn kialakítása, aminek láttán a vásárlók azonnal új Land Cruiserként azonosítják az autót
  • A Land Cruiser legendás off-road képességeinek megerősítése olyan új technológiák alkalmazásával, amelyek minden autóvezető számára egyszerűbbé teszik a terepezést
  • Új felszereltség kialakítása, ami magasabb szintre emeli az autó biztonságát és kényelmét

Bár az autó már korábbi formájában is első pillantásra felismerhető volt, az új külső modernebb és robusztusabb külsővel ruházza fel a Land Cruisert; ezt szolgálja a felfrissített hátsó rész és a teljesen újratervezett orrkialakítás, amit kifejezetten markánssá tesz az új hűtőrács és motorháztető. A kabin még kifinomultabb környezetet kínál az utasoknak; jó példa erre az új műszeregység, az új középkonzol, nem beszélve a prémium minőségű kárpitokról és felületkidolgozásokról. Az új Land Cruiserben néhány olyan új megoldást is alkalmaztunk, amelyek még tovább növelik terepképességét (ilyen például a részlegesen önzáró Torsen differenciálmű), ugyanakkor arra is nagy figyelmet fordítottunk, hogy az autó a közúton is kimagasló kényelmet biztosítson. A biztonság tekintetében is sikerült magasabb szintre lépnünk néhány új megoldás bevezetésével és azzal, hogy a modell kínálatában immár a Toyota Safety System is elérhető. Végül pedig, de nem utolsó sorban az autó komfortját is érezhetően növeltük: az első ülések immár szellőztethetők, a hátsó üléssor pedig fűthető.”

A fejlesztési munka során mi jelentette a legkomolyabb kihívást?

„A Toyota egyik legfontosabb értéke a biztonság. Azt valljuk, hogy a lehető legtöbb vásárlónk számára kell elérhetővé tennünk a legjobb technikai megoldásokat, mert a közlekedési balesetek és halálesetek csakis akkor számolhatók fel, ha e technológiák igazán széles körben elterjednek.

A fejlesztés során alighanem az jelentette számunkra a legnagyobb kihívást, hogy a Toyota Safety System elérhetővé váljon a Land Cruiser modellben is. A modell most kifutó generációja 2009-ben jelent meg, és az autó elektromos rendszere nem tette lehetővé mindegyik biztonsági berendezés integrálását. Ezért a csapatom rengeteg időt és munkát szánt egy új elektromos hálózat kifejlesztésére, aminek ugyanúgy része volt az új elektronikai vezérlőegység megtervezése, mint az új vezetékezési rendszer és kábelkötegek kialakítása.”

A Land Cruiser igazi off-road legendává nőtte ki magát: több mint 65 évnyi múlttal büszkélkedhet, és a világ több mint 190 országában kapható. Ön szerint mire vezethető vissza az autó globális sikere?

„Több mint 30 éve dolgozom a Toyotánál, és ez idő alatt elég sok ismeretet sikerült gyűjtenem a terepjárókról. A három évtized alatt ez a filozófia fogalmazódott meg bennem: “úgy kell kielégíteni a vásárlók igényeit, hogy közben ne csorbuljon egy autó megbízhatósága, strapabírása és az a képessége, hogy rossz útviszonyok közt is kiválóan teljesít. Persze a Land Cruiser terepképességei mindig is adottak voltak, de meggyőződésem, hogy az autó globális sikerének kulcsa az, hogy emellé kimagasló utaskomfort és jó közúti menettulajdonságok is társulnak. Ettől válik a Land Cruiser tökéletes járművé – olyan autóvá, amivel bármikor, bárhová eljuthatunk.”

Az új Land Cruiserben sok műszaki megoldás segíti a vezető munkáját terepen. Ezek közül melyik az Ön kedvence, és miért éppen az?

„Nekem a Multi-terrain Select és a Multi-Terrain Monitor rendszerek tetszenek a legjobban. Ezek a rendszerek nagyon hasznosak a terepen, és segítségükkel még a kevésbé tapasztalat vezetők is átadhatják magukat a terepezés örömének. Amikor az ember már azt gondolná, hogy képességeinek határához ért, ezek a rendszerek segítenek abban, hogy gond nélkül kiaknázhassa a Land Cruiser teljes tudását. Néha még most is rácsodálkozom, mit tud valójában ez az autó, és hogy milyen extrém terepeket képes meghódítani.”

Az egyre gazdagabb felszereltség és az egyre több segédberendezés ellenére is garantálható a Land Cruiser strapabírása és megbízhatósága?

„A strapabírás és a megbízhatóság továbbra is a Land Cruiser legfőbb erénye. Ezen a téren nem ismerünk kompromisszumot, és ebből sosem fogunk engedni. Az autóban alkalmazott új rendszerek feladata a vezető támogatása, hogy még könnyebben és élvezetesebben küzdhesse le a kemény terepeket. Ám ezek a rendszerek csak segítenek, de nem befolyásolják döntően az autó működését. Így ha előfordulna is, hogy valamelyik vezetősegítő rendszer elromlik, az autó továbbra is vezethető marad, és biztonságban hazaviszi vezetőjét és utasait.”

A Toyota rengeteg hibridet értékesít. Mi jelentené a legnagyobb kihívást egy hibrid hajtású terepjáró kifejlesztése során?

„Természetesen most is tanulmányozzuk egy hibrid hajtáslánccal felszerelt off-roader megvalósíthatóságát, de több nehézség is felmerült, különösen a strapabírással és a megbízhatósággal kapcsolatban. Az akkumulátorok például még túlságosan érzékenyek az extrém magas és alacsony hőmérsékletre, nem beszélve a rázkódásról. Számunkra létfontosságú, hogy minden egyes Land Cruiser-változat méltó legyen a modellcsalád hagyományaihoz, ami azt jelenti, hogy a világ legextrémebb útviszonyai közt is jól boldogul. Lépésről lépésre kell haladnunk, hogy a hibrid rendszereket egyre strapabíróbbá tehessük. Ez a munka elképzelhetetlen lenne a jelenlegi hibridjeink által szerzett értékes tapasztalatok nélkül. Úgy érzem, ha ezt egyszer sikerül megoldanunk, semmi nem állhat többé a Land Cruiser Hybrid kifejlesztésének útjába.”

Top