Továbbra is a Toyota és a Lexus Magyarország piacvezető zöld autómárkái

Éves szinten mintegy 1500 milliárd forint, Magyarország éves költségvetésének egynyolcada: ekkora veszteség éri a magyar gazdaságot évente csak a légszennyezettség miatt – áll az Európai Bizottság 2017-es levegőminőségi jelentésének Magyarországra vonatkozó kiadványában. Ebben benne van a légszennyezettség miatt megbetegedő munkavállalók éves szinten hárommillió kihagyott munkanapja, az emiatt a munkáltatókra háruló 72 milliárd forintnyi többletköltség és az az öt és fél milliárd forint, ami az egészségügyet terheli. Ezenkívül a légszennyezettség éves szinten még 14 000 ember haláláért is felelős. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy a hazánkban forgalomba kerülő új autók mekkora hányada zöld, részben vagy teljesen elektromos autó: az idei év első negyedévében ez 5,3%-ot tett ki, ami történelmi rekordnak számít, e tekintetben pedig továbbra is két autómárka, a Toyota, és prémium márkája, a Lexus viszi a prímet.

A levegőbe kerülő károsanyagok csupán egy részéért felelős a közúti közlekedés az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly decemberi jelentése szerint ugyanakkor ez egyáltalán nem elhanyagolható: a szén-dioxid esetén eléri a 20%-ot, a halmozottan egészségkárosító szálló por (PM10 és PM2,5) esetén a 10%-ot, az illékony szerves vegyületek esetén (NMVOC) a 7,3%-ot, a szmogért és savasesőkért nagymértékben felelős nitrogén oxidok (NOx) esetén pedig a megdöbbentő 30%-ot. Hazánkban, épp úgy mint a teljes európai piacon folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben zuhannak a környezetszennyező dízel autók értékesítései, ezzel párhuzamosan pedig az idei év első negyedévében sosem látott mértékben növekedtek a részben vagy teljesen elektromos (hibrid elektromos, hálózatról tölthető hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) autók eladásai. Míg tavaly egész évben összesen 4768 részben vagy teljesen elektromos autó talált gazdára hazánkban (ebből 4186 hibrid elektromos és 582 akkumulátoros elektromos), addig idén már az első negyedévben 1833 zöld autó kelt el (ebből 1535 hibrid elektromos és 298 akkumulátoros elektromos). Ha az év hátralévő részében fenntarthatónak bizonyul ez a bővülési ütem, az azt jelentené, hogy 2018-ban több, mint 7300 részben vagy teljesen elektromos új autó értékesítésével számolhatunk hazánkban (ebből több, mint 6100 hibrid elektromos és közel 1200 akkumulátoros elektromos), ami 53%-os növekedésnek felel meg a zöld autók tekintetében (miközben az első negyedévben a teljes magyarországi újautó piac 28%-al bővült).

A 2018 első negyedévében Magyarországon gazdára találó 1833 részben vagy teljesen elektromos autó minden idők legmagasabb, 5,3%-os hazai zöld autó részesedését jelenti (4,4% hibrid elektromos autó és 0,9% akkumulátoros elektromos autó). Jól látható, hogy a magyarországi magán és vállalati újautó vásárlók továbbra is a valóban élhető, külső töltést nem igénylő, és így az akkumulátoros elektromos autókra még mindig jellemző hosszú töltési idő és alacsony hatótáv jelentette problémákat kiküszöbölő hibrid elektromos autókat favorizálják: január és március között ötször annyi hibrid elektromos autó talált gazdára hazánkban, mint akkumulátoros elektromos. Az értékesítési statisztikákat vizsgálva még egyvalami szembeöltő: európai társaikhoz hasonlóan a hazai újautó vásárlók szemében is két márka, a Toyota, és prémium márkája, a Lexus jelent egyet a zöld autózással: a január és március között Magyarországon gazdára találó új részben vagy teljesen elektromos autók 68%-át, és a hibrid elektromos autók 81%-át értékesítette a két japán márka (a hibridek 70%-át jegyezte a Toyota és 11%-át a Lexus). Mindez akkor kerül különös megvilágításba, ha tudjuk, hogy a piac legszélesebb, 16 modellből álló hibrid elektromos modellporfólióját kétségívül a Toyota és a Lexus jegyzi, hazánkban ugyanakkor összesen 21 gyártó 89 részben vagy teljesen elektromos modellje érhető el. Hogy hogyan lehetséges akkor mégis, hogy a két japán márka ilyen szinten dominálja a környezetbarát autók értékesítéseit? A válasz nagyon egyszerű: a Toyota és a Lexus tudatosan igyekszik vásárlóit a környezetbarát, a városi közlekedés során akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemben, károsanyag-kibocsátás és fogyasztás mentesen közlekedő hibrid elektromos autók felé terelni, aminek köszönhetően a Toyota első negyedéves magyarországi értékesítéseinek 41%-át, míg a Lexus esetében 95%-ot tettek ki a hibridek.

Ez természetesen a legnépszerűbb hazai hibrid elektromos autók listáját számba véve is visszaköszön: az idei év első negyedévében a TOP10-ben 4 Toyota és 2 Lexus modell szerepelt, a TOP5-be pedig más márka modellje be sem tudott kerülni. A legnépszerűbb hazai hibrid elektromos autónak január és március között a vállalati flották által is igen kedvelt kompakt Toyota Auris bizonyult, amely a egymagában a hazai hibrid eladások 22%-át vitte, őt a crossover Toyota C-HR (18%), a szintén crossover Toyota RAV4 (17%), a városi kisautó Toyota Yaris (13%), és a prémium crossover Lexus NX (4%) követte, rajtuk kívül a TOP10-be a még a szintén prémium crossover Lexus RX (2%) is befért a 9. helyen.

„A környezetbarát hibrid elektromos technológiát ezelőtt két évtizeddel világhódító útjára indító, annak fejlesztésében versenytársaival szemben ma is évtizedes előnnyel bíró Toyota és Lexus minden más autógyártónál korábban elkötelezte magát a fenntartható, zöld mobilitás mellett, aminek eredményeként mára világszerte közel 12 millió hibrid elektromos autót értékesítettünk, ami többszöröse az összes versenytársunk összesített részben vagy teljesen elektromos autó eladásainak. Abban, hogy mára a Toyota és a Lexus márkanév Magyarországon is egyet jelent a zöld autózással, kiemelt szerepe van az elmúlt évek kitartó szemléletformáló munkájának, amelynek során mind a magán, mind a vállalati flottaügyfelekkel igyekeztünk megismertetni a hibrid meghajtás előnyeit, az alacsony károsanyag-kibocsátástól és fogyasztástól a kedvező üzemben tartási költségeken át a magas maradványértékig.” – magyarázza Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

„Ennek köszönhetően az idei év első negyedévében Magyarország TOP5 legnépszerűbb hibrid elektromos autójából 5, a TOP10-ből pedig 6 Toyota és Lexus modell, amiben megkérdőjelezhetetlen szerepet játszik az, hogy a magánvásárlók mellett mára a vállalati flották is rendre kötelezik el magukat a környezetbarát hibrid hajtás mellett. A január és március között Magyarország legnépszerűbb hibrid elektromos autójának bizonyuló Auris és az őt követő C-HR esetében az eladások 55%-át, a harmadik helyen álló RAV4 esetében 83%-ot, a negyedik helyet megszerző Yaris esetén 33%-ot, az ötödik helyen befutó NX, és a kilencedik helyen álló RX esetében pedig 100%-ot tesz ki az eladásokból a hibrid értékesítések aránya. Jól látható tehát, hogy azon modellek esetében, ahol elérhető a környezetbarát hibrid elektromos hajtás, ügyfeleink túlnyomó részben már amellett döntenek.” – avat be a szakember.

Top