Mesterséges intelligencia segítségével optimalizálná a nagyvárosok forgalmát a Toyota

A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott, a mesterséges intelligencia területén is vezető fejlesztőnek számító Toyota a forgalomáramlás optimalizálására mesterséges intelligenciát hívna segítségül a mobilitási rendszerekben:a Turing és a Toyota Mobilitási Alapítvány közösen dolgoznak a várostervezés és forgalomszervezés modernizálásán.

Az Alan Turing Intézet és a Toyota Mobilitási Alapítvány közösen dolgoznak egy, a várostervezést és városüzemeltetést átformáló projekten. A Turing új AI programjának részét képező, ‘A forgalomáramlás optimalizálása mesterséges intelligenciával a mobilitási rendszerekben’ nevű projekt célja, hogy az összetett forgalomszervezést a jelenlegi statikus formájából olyan rendszerré átalakítsa át, ami dinamikusan, optimalizálva működik, és átfogó módon, valós időben hangolja össze a különböző jellegű közlekedési módokat.

A projekt várható eredményei:

  • a közlekedési lámpákat vezérlő AI (mesterséges intelligencia) rendszer integrálása
  • a közlekedők viselkedésének követését és előrejelzését szolgáló interaktív adatkezelő platform kiépítése, és lehetséges forgatókönyvek tesztelése
  • a flottakezelők és a városvezetés együttműködését szolgáló mechanizmusok kidolgozása, ami lehetővé teheti a problémás forgalmi vagy környezetszennyezési pontokra vonatkozó adatok megosztását és a forgalom megelőző jellegű elterelését

„Jövőképünk szerint a várostervezőknek és üzemeltetőknek rendelkezniük kellene egy olyan rendszerrel, ami valós időben jelzi a beérkező adatokat, lehetővé teszi a város működésének elemzését, integrálja a matematikai és számítógépes modellezést, illetve gépi tanulási modelleket alkalmazva teszteli a különböző forgatókönyveket, valamint jelzi, amikor változás történik a viselkedési mintákban. Az adatoknak és az új technológiának köszönhetően immár rövid időn belül is látványos változások várhatók a közlekedés területén. Reméljük, hogy ez a városi lakosság egészségének és mobilitásának, illetve a forgalomszervezés biztonságának és hatékonyságának javítását szolgálja majd.” – fogalmaz Alan Wilson, az Alan Turing Intézet vezérigazgatója és kutatási vezetője.

„Miközben komoly figyelmet fordítottunk a járművekben működő AI fejlesztésére, nagyon örülünk annak, hogy a Turinggal közösen dolgozhatunk azon, hogy a mobilitás egyik kiegészítő területén, az infrastruktúrában is meghonosítsuk az adattudományt és AI-t. Hiszünk abban, hogy a mobilitás kulcsfontosságú a társadalmi fejlődés, illetve az életminőség javítása szempontjából – és ez a projekt fontos lépést jelent a társadalom jóléte tekintetében, valamint segít majd megteremteni harmóniát a különféle közlekedési módok között.”  – teszi hozzá Ryan Klem, a Toyota Mobilitási Alapítvány programigazgatója.

A Toyota Mobilitási Alapítvány

A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014 augusztusában alapította azzal a céllal, hogy egy valóban mobil társadalmat hozzon létre. Az Alapítvány célja az újszerű, működőképes mobilitási rendszerek támogatása, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolása a mobilitás terén. Az Alapítvány a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmére támaszkodik, és világszerte együttműködik egyetemekkel, kormányzati és nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és más szervezetekkel a mobilitással kapcsolatos problémák megoldásán. E programok célja a városi közlekedés problémáinak megoldása, a személyes mobilitás lehetőségeinek kiterjesztése és megoldások kidolgozása az új generációs mobilitás megvalósításához.

Az Alan Turing Intézet

Az Alan Turing Intézet az Egyesült Királyság adattudománnyal és AI-val foglalkozó intézete. Az szervezetet Alan Turingról nevezték el, akinek az elméleti és alkalmazott matematika, a számítástechnika és technológia terén végzett úttörő munkássága segített lefektetni a modern adattudomány és a mesterséges intelligencia alapjait. Az Intézet célja a világszínvonalú kutatómunka az adattudomány és mesterséges intelligencia területein, a kutatások alkalmazása gyakorlati problémák megoldására, a gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdítása, a tudósok új generációjának képzése, és a közvélemény formálása az adatokkal kapcsolatban.

Top