A Toyota tízszeresére növelné a hidrogén üzemanyagcellás autók mennyiségét

Az abszolút zöld, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia egyik vezető fejlesztőjeként a Toyota az üzemanyagcella-kötegek és a hidrogén üzemanyagtartályok sorozatgyártásával 2020 után tízszeresére tervezi növeli a hidrogénnel működő autók mennyiségét. A vállalat Honsha üzemében újonnan felhúzott épület ad majd otthont az üzemanyagcellák sorozatgyártásának, míg az autógyártó Shimoyama üzemében új gyártósor áll munkába a nagy nyomású hidrogén üzemanyagtartályok gyártására. Ezzel a Toyota már időben készül a hidrogén üzemanyagcellás elektromos autók iránti, az iparági elemzők által prognosztizált felpörgő keresletre. A technológiával, és a hidrogénnel, mint a jövő meghatározó környezetbarát energiahordozójával kapcsolatban egyébiránt épp a napokban tartottak konferenciát Budapesten is, kormányzati és piaci szereplők részvételével.

A Mirai elnevezésű hidrogén üzemanyagcellás személyautó mellett  technológiával hajtott buszt, teherautót és targoncát is kínáló Toyota az iparági elemzőkhöz hasonlóan úgy véli, hogy a 2020 utáni időszakra ugrásszerűen megnő az üzemanyagcellás járművek (FCEV-k) iránti globális kereslet; a várható növekedés a jelenlegi évi 3000 darab helyett legalább 30.000 darabot jelent majd. Erre előkészülve a vállalat két új üzem tervét jelentette be: egy vadonatúj épület létesítését a Toyota egyik mostani üzeme közelében, ahol jelenleg is üzemanyagcella-kötegeket készítenek, valamint egy új gyártósor létesítését egy már most is működő üzemben a nagy nyomású hidrogén üzemanyagtartályok sorozatgyártására. Az üzemanyagcella-köteg az a szerkezet, ami hidrogénből és oxigénből állít elő elektromos áramot az FCEV-k emissziómentes hajtásához, az üzemanyagtartály pedig az ehhez szükséges hidrogén tárolására szolgál. Mindkét részegység esetében létfontosságú a nagy sorozatú gyártás megoldása, hiszen ez a záloga a költségek csökkentésének és az értékesítés folyamatos növelésének.

A gyártóüzemek bővítése

Az üzemanyagcella-kötegek előállításának felpörgetésére a Toyota átköltözteti a gyártás folyamatát a jelenlegi helyszínről (a Toyota Cityben működő Honsha Üzem egyik épületéből) egy vadonatúj, nyolcszintes hi-tech üzembe, ami a vállalat legelső, 1938-ban létesített autógyára közelében áll. A nagy nyomású hidrogén üzemanyagtartályok egy új, kifejezetten erre tervezett gyártósoron készülnek majd, ami a Miyoshi Cityben működő Shimoyama üzemben áll munkába. Ezeket a tartályokat eddig a Honsha Üzem gyártotta kis sorozatszámban. A Toyota hidrogén üzemanyagtartályai extra vastagságú karbonszálból készülnek, és a legerősebb erőhatásoknak is ellenállnak.

Az új létesítmények várhatóan a gyártási folyamat CO₂-kibocsátását is jelentősen csökkentik majd, ahogyan azt a 2015. októberében közzétett Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 kezdeményezései, többek közt a Nulla CO₂-kibocsátású Gyárak Kihívás is megfogalmazza. Az új hidrogén üzemanyagtartályokat készítő gyártósor kiépítése most kezdődik Shimoyamában, az üzemanyag-cellákat gyártó új üzem külső munkálatai pedig már befejeződtek, és a kivitelezők jelenleg az épület belső kialakításán dolgoznak. A két létesítményben várhatóan 2020 környékén kezdődik meg a termelés, ezért további részletek e dátumhoz közeledve várhatók.

Az FCEV-értékesítés kiterjesztése több országra és régióra

Technológiaként az üzemanyagcella már bevált megoldásnak számít, ami megérett a nagyobb léptékű gyártásra és értékesítésre. Ennek első lépését a Toyota tette meg sorozatgyártású üzemanyagcellás szedánja, a Mirai piaci bevezetésével 2014 decemberében. Az autó gyártási és értékesítési volumene évről évre növekszik: 2015-ben körülbelül 700 darabot tett ki, 2016-ban 2000 darabot, legutóbb pedig, 2017-ben mintegy 3000 darabra rúgott. Ám annak érdekében, hogy a hidrogénhajtású, nulla károsanyag-kibocsátású járművek igazán széles körben elterjedjenek, 2020-ig könnyen elérhetővé kell tenni ezeket az autókat. A Toyota célja, hogy erre az időszakra már 30.000 darabra növeli az FCEV-k éves szintű eladásait.

A Mirai jelenleg tizenegy piacon kapható: Japánban, az USA-ban és kilenc európai országban (magyarországi bemutatása az első hazai hidrogén kút üzembe állása után várható, erre a szakpolitika 2020-as céldátumot határozott meg). A Toyota egy olyan piaci környezet kialakításán dolgozik, ami lehetővé tenné, hogy a jövőben az FCEV-k még több országban és régióban megjelenhessenek. Ennek érdekében jelenleg is folynak a Mirai bemutató tesztjei Ausztráliában, Kanadában, Kínában és az Egyesült Arab Emirátusokban; e projektek során a Toyota felméri az FCEV-k iránti helyi igényeket, és támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a hidrogén infrastruktúra fejlesztését célozzák. A japán piacon a Toyota legalább havi 1000 ilyen autó eladását tűzte ki célul 2020 környékére. A Japánon belüli értékesítési régiók száma (amelyek jelenleg négy nagyváros környékét jelentik) is nőni fog, hogy egyre több vásárló élvezhesse a Mirai használatának előnyeit.

Ami a haszongépjárműveket illeti, a Toyota 2017 februárjában megkezdte az üzemanyagcellás autóbuszok értékesítését Tokióban, nemrégiben pedig bemutatta e buszok végleges változatát, a Sora modellt. Sok elemző egyébiránt úgy tartja, hogy a technológia elterjedését az első hidrogén kutakat rentábilissá tevő tömegközlekedési és autómegosztó szolgáltatók hidrogén meghajtásra történő átállása pörgetheti majd fel különösen a kezdeti időszakban. A Toyota célja, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai játékok idején már legalább 100 ilyen busz fusson a város útjain. A Toyota tovább bővíti majd FCEV-termékkínálatát, és a költségek leszorításával még vonzóbbá teszi ezeket a járműveket. Emellett a Toyota együttműködik a Toyota Csoporttal és más vállalatokkal a hidrogénszállító infrastruktúra kifejlesztésén és egy alacsony szénkibocsátású hidrogénbeszállítói lánc kiépítésén. Az ilyen és hasonló kezdeményezések révén a vállalat aktívan hozzájárul a hidrogénalapú társadalom megvalósításához.

Top