Bárki beülhet Alonso Le Mans-i Toyotájába

A motorsport rajongók már visszaszámlálnak, e hétvégén kerül megrendezésre a legendás Le Mans-i 24 órás verseny 2018-as futama, amely legnagyobb esélyesének az idén Fernando Alonso kétszeres Formula-1 világbajnokkal kibővülő, hibrid versenygépekkel rajthoz álló Toyota Gazoo Racing csapatát tartják, különösen miután a csapat alig két hete gyakorlatilag dominálta a Circuit de la Sarthe pályán megrendezett, hivatalos tesztnapot. A Toyota ráadásul most nagyot húzott: nyilvánosan elérhetővé teszi ugyanis az 1000 lóerős hibrid versenygépekre szerelt kamerákat az időmérő és a verseny során.

Az FIA Hosszú távú világbajnokság (WEC) idénynyitó futamán, Spa-Francorchamps-ban elért kettős győzelmét követően a Circuit de la Sarthe pályán két hete megrendezett hivatalos teszten is a hibrid erőgépekkel versenybe szálló TOYOTA GAZOO Racing versenycsapata diktálta az iramot, magasabb fokozatba kapcsolva a a 2018-as Le Mans-i 24 órás versenyre való felkészülést, és tovább tüzelve a rajongók várakozásait. Fernando Alonso, aki Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima oldalán ül a 8-as számú TS050 HYBRID versenyautóban, 3 perc 19,066 másodperccel a nap leggyorsabb körét futotta. Fernando 0,614 másodperccel volt gyorsabb a második legjobb autónál, a 3-as rajtszámú Rebellionnál, míg Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López 7-es rajtszámú Toyotája a harmadik leggyorsabbként zárta a napot. A két TS050 HYBRID összesen 202 kört, 2752 kilométert tett meg. Meghibásodás és baleset nélkül futottak annak ellenére, hogy háromszor is felemelték a piros zászlót, és a biztonsági autónak több alkalommal is ki kellett jönnie a pályára. A két héttel ezelőtti tesztnap volt az első és utolsó lehetőség a csapatok számára, hogy a versenyhetet megelőzően ismerkedjenek a 13,626 kilométeres Circuit de la Sarthe versenypályával, így a most hétvégén megrendezésre kerülő 86. Le Mans-i 24 órás előtt különösen nagy jelentőséggel bírt ez a teszt.

A mostani versenyhétvégén ezek sokan a Toyota Alonsóval kiegészült versenyistállóját tartják a legesélyesebbnek, a Le Mans-on azonban semmit sem lehet biztosra venni: sokan tavalyelőtt és tavaly is a Toyotára tették tétjeiket, a japán autógyártónak azonban pedig mindkét alkalommal hatalmas drámát követően nem sikerült elhoznia a diadalt.

A Toyota mindenesetre gondoskodik róla, hogy a rajongók végigkísérhessék a versenyt és együtt izgulhassanak a csapattagokkal, gyakorlatilag a pilótafülkéből. Az alábbi linken ugyanis mind az időmérő edzés, mind maga a verseny végig következő lesz a fedélzeti kamerákon, így akár Alonso, akár a többi pilóta szemszögéből vehetnek részt a versenyen:

https://toyotagazooracing.com/wec/special/2018-2019/lemans-onboard-live.html

A Circuit de la Sarthe pályán mindkét autón sok mindent teszteltek a csapatok, az aerodinamikai és mechanikai beállítástól kezdve a hibrid energia-visszanyerő és rásegítő funkciókig. A pálya részben közúti szakaszokból áll, így azt is ki kellett elemezni, hogyan teljesítenek, és hogyan kopnak a Michelin abroncsok különböző kivitelei ezen a különleges összetételű aszfalton. A pilóták eközben felidézték magukban ismereteiket a pályáról, amelyen utoljára 12 hónappal ezelőtt, a 2017-es Le Mans-i 24 órás futamon versenyeztek. Elővigyázatosságból Anthony Davidson teszt- és tartalék pilóta is teljesítette a versenyhétvégére történő kvalifikációhoz szükséges kötelező körszámot, hátha valami váratlan akadály jön közbe valamelyik versenyzőnél. Fernando, aki eddig szimulátoros edzésekkel készült Le Mans-i premierjére, ott először vezethette élőben a TS050 HYBRID-et a Circuit de la Sarthe pályán. Már a reggeli etapban a 8-as számú autó volánja mögé ült, és a nap végéig összesen 40 kört, 545 kilométert tett meg.

„Az egész csapat számára hasznos és eredményes volt ez a nap. A lehető legalaposabban készítettük elő a tesztet, hiszen két hét múlva itt a nagy verseny. Az autóval az első körtől fogva elégedett voltam, ahogy mindenki más is. Innentől kezdve arra koncentráltam, hogy ismerkedjek a pályával. Szimulátorban már vezettem itt, illetve kielemeztem a korábbi évek fedélzeti kamerás felvételeit, de mindig más ténylegesen a pályán vezetni; szerintem Le Mans tökéletesen fekszik ezeknek az autóknak. Izgalmas nap volt, nagyon élveztem.” – fogalmazott akkor Alonso.

Top