Dél-kelet-ázsiai fuvarrendelési vállalatba száll be a Toyota

A Toyota ’mobilitás, mint szolgáltatás’ stratégiája a Grab nevű délkelet-ázsiai fuvarrendelési vállalattal történő együttműködés és stratégiai befektetés révén fejlődik tovább:a Toyota egymilliárd dollárt fektet be a Grab vállalatba, és erősíti az együttműködést az új mobilitási technológiák fejlesztésének felgyorsítása érdekében. A Toyota Mobilitási Szolgáltatási Platformjára alapozott együttműködés egész Délkelet-Ázsiában kibővíti a fogyasztók rendelkezésére álló közlekedési lehetőségek választékát.

A Toyota bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Grab Holdings Inc. (Grab) vállalattal a meglévő partnerségük további erősítéséről és délkelet-ázsiai együttműködésük kiterjesztéséről, hogy újabb fejlesztéseket valósíthassanak meg a régióban ’a mobilitás, mint szolgáltatás’ területén. E megállapodás keretében a Toyota egymilliárd dollárt (nagyjából 110 milliárd jent) fektet be a Grab működésébe. Emellett a Toyota egyik ügyvezetőjét kinevezik a Grab igazgatósági tagjává, és a Toyota egy másik tisztségviselője ügyvezetőként dolgozik majd a Grab vállalatnál. A későbbiekben a Toyota a további személycserék lehetőségét is fontolóra veszi. A Grab 8 délkelet-ázsiai ország 217 városában üzemeltet mobil platformokat a személyszállítás, az étel- és csomagkiszállítás, a mobil fizetések és a pénzügyi szolgáltatások területén. A vállalat idén márciusban felvásárolta az Uber Technologies Inc. délkelet-ázsiai részvényeit, így immár az elsőszámú fuvarrendelési partnernek számít a régióban.

A Toyota és a Grab 2017 augusztusa óta fejlesztik a Toyota TransLog adatrögzítő és adatleadó rendszere által gyűjtött adatokat felhasználó, összekapcsolt szolgáltatásokat a Grab számára. A Toyota által céges flották részére kifejlesztett adatrögzítő rendszert a Grab 100 bérautójába szerelték be. Az így begyűjtött adatokat a Toyota jogvédett mobilitási szolgáltatási platformja (MSPF) tárolja, ami információs infrastruktúraként szolgál az összekapcsolt járművek számára. A két vállalat már korábban elkezdte az együttműködést az összekapcsolt járművek terén: jó példa erre a szingapúri Grab-flottára érvényes, helyi biztosítókkal megkötött, közlekedési adatokon alapuló autósbiztosítás. A Toyota és a Grab a közös siker hatására döntöttek az együttműködés ma bejelentett kibővítése mellett. Ennek a bővítésnek az a célja, hogy megvalósuljon a Grab flottájának összekapcsoltsága egész Délkelet-Ázsiában, illetve a Toyota MSPF platformon tárolt járműadatokat felhasználó különféle összekapcsolt szolgáltatások bevezetése a régióban. Emellett a partnerek mérlegelik a további együttműködést a közlekedési adatokon alapuló autósbiztosítások, valamint a Grab-felhasználók számára nyújtandó pénzügyi és karbantartási szolgáltatások terén is. A Toyota és a Grab most a délkelet-ázsiai ügyfelek számára kifejlesztett szolgáltatások teljes körű bevezetését tervezi. A két vállalat tovább vizsgálja a jövőbeni együttműködési lehetőségeket azzal a céllal, hogy hatékonyabb fuvarrendelési szolgáltatásokat kínálhassanak, és újabb mobilitási szolgáltatási megoldásokat, illetve MaaS járműveket fejlesszenek ki.

„Nagyon örülök, hogy tovább erősítjük a Toyota összekapcsolt technológiáit hasznosító együttműködésünket a Grab-bel, Délkelet-Ázsiai vezető fuvarrendelési vállalkozásával. A jövőben a Grab-bel közösen az eddigieknél vonzóbb és biztonságosabb szolgáltatásokat fejlesztünk majd ki délkelet-ázsiai ügyfeleink számára.” – fogalmaz az új megállapodással kapcsolatban Shigeki Tomoyama, a Toyota ügyvezető alelnöke és a Toyota Connected elnöke.

„Nagyszerű érzés, hogy hosszú távú stratégiai partnerünknek tudhatjuk a Toyotát. A Toyota egy hihetetlen vállalat, ami nagyon sokat tett már a világért. Ez a nagyívű együttműködés lehetővé teszi majd számunkra, hogy egy lépésben elérhető mobilitási platformmá váljunk Délkelet-Ázsiában. Nagyon várjuk, hogy megvalósíthassuk partnerünkkel azonos jövőképünket. Ebben a jövőben biztonságosabbak és olcsóbbak lesznek a fuvarok, élhetőbbek lesznek a városok, és új mikrovállalkozások milliói jönnek majd létre a digitális forradalom nyomán. Azt tervezzük, hogy a Toyotához hasonló globális szereplőkkel közösen tovább dolgozunk majd azon, hogy ez a jövőkép valóra váljon. A mai naptól a Toyota és a Grab hozzájárulnak majd egy olyan mobilitási társadalom létrehozásához, ami a két vállalat know-howjának, szolgáltatásainak és technológiáinak felhasználásával még kényelmesebbé és egyszerűbbé varázsolja a délkelet-ázsiai emberek életét.” – teszi hozzá Anthony Tan, a Grab alapítója és vezérigazgatója.

 

Top