Indiai városok infrastrukturális fejlesztésében vesz részt a Toyota

A Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) és a Világ Erőforrásai Intézet (WRI) együttműködési megállapodást kötött, melynek értelmében a következő három évben multimodális, azaz több közlekedési eszközt ötvöző mobilitási megoldások bevezetésével, együttes erővel fejlesztik hat indiai nagyváros metróállomásainak megközelíthetőségét.

A projekt annak a módszertannak a továbbfejlesztése, amelyet a TMF és a WRI az indiai Bengaluru városára dolgozott ki, és ott 2016. decemberi kezdéssel 2017. során megvalósított. A STAMP (Station Access and Mobility Program, azaz állomás megközelíthetőségi és mobilitási program) néven jegyzett módszertan négy alapvető elemből áll.

Elsődleges projekt tevékenységek:

  • A metró állomások megközelítésében felmerülő problémák azonosítása a rendelkezésre álló adatok alapján
  • Kapacitás kiépítése, workshopok szervezése, a bevált gyakorlatok megosztása az érintettek képzése révén
  • A megvalósítást célzó kihívások megosztása informatikai (IT) mérnökökkel, egyéb vállalkozókkal, valamint lakossági csoportokkal
  • Eredmények tesztelése, megosztása és a hatások érvényesítése

A TMF és a WRI megállapodott, hogy a következő három évben, 2018 és 2021 között évente két-két indiai nagyvárosban valósítanak meg közösen projekteket. A megapoliszokban és a II. szintű városokban alkalmazott megoldásokat tesztelve azonosítják azokat, amelyek a leginkább megfelelnek az egyedi, helyi mobilitási problémákra. A partnerek célja egy olyan forrásmunka megteremtése, amely a Bengaluruban és a hat új városban végrehajtott projekt tapasztalatai alapján összegzi a siker meghatározó tényezőit és a megvalósítás során felmerülő kihívásokat. Ez a forrásmunka a későbbiekben az indiai kormányzatnak nyújt segítséget város- és közlekedéstervezési irányelveinek, illetve tevékenységeinek megtervezése során.

A metróállomások elérésére szolgáló, rövid távú („Last Mile”) közlekedési lehetőségek azonosításában a helyi informatikai vállalkozók szakértelmére is támaszkodva a TMF Haidarábád városát jelölte ki a STAMP következő állomásául. Haidarábád a közelmúltban gyors nagyvárosiasodáson és növekedésen ment át, ami részben annak köszönhető, hogy a város fontos szerepet tölt be, mint informatikai központ; nem véletlenül nevezik gyakran „Kiberábád”-nak, vagy „Kibervárosnak”. Ez a fejlődés megerősítette a gazdaságot, ugyanakkor a közúti közlekedésben fennakadásokat okozott, pedig sokak számára eleve nem adottak a közlekedés feltételei. Ezen problémák leküzdése érdekében a város vezetése közösségi metróhálózatot épített ki, igyekszik kiterjeszteni a hálózat által lefedett területeket, és növelni az utaslétszámot.

A jelen projekt keretében a TMF és a WRI a STAMP módszertant alkalmazva igyekeznek a technológiai és szolgáltatói szektor szereplőinek, a mobilitási vállalkozásoknak, a civil szervezeteknek, a nagyvállalatoknak és a lakosság véleményét és ötleteit ötvözve, közös erővel kidolgozni a metróállomások megközelítésére szolgáló közlekedési megoldásokat.

Hálás vagyok azért, hogy számos indiai város bennünket kér fel arra, segítsünk megvalósítani mobilitási projektjeiket” – fogalmaz Shigeru Hayakawa, a TMF titkárságának elnöke, a Toyota Motor Corporation igazgató tanácsának alelnöke. „Munkánk első helyszíne Haidarábád, ahol az összes érintett féllel igyekszünk együttműködést kiépíteni, a városvezetéstől a civil szervezeteken át az informatikai vállalkozásokig, és maximálisan kiaknázni a korábbi projekt során szerzett tapasztalatainkat. Azzal, hogy a következő három évben összesen hat nagyvárosban valósítjuk meg projektünket, és ennek során azonosítjuk az indiai közösségi és privát közlekedési megoldások integrációjára kínálkozó lehetőségeket, igyekszünk hozzájárulni egy mind jobb mobilitású társadalom létrejöttéhez.”

„India a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. Az ehhez kapcsolódó városiasodás és a folyamatosan fejlődő infrastruktúra-hálózat a népesség gyors vándorlását idézte elő.” – köszöni meg a projekt támogatását Mr. Shekar Viswanathan, a Toyota Kirloskar Motor alelnöke és ügyvezető igazgatója. „Habár ez a fejlődés jele, egyben meg is nehezíti a közösségi közlekedési csomópontok elérését. Üdvözöljük a TMF és a WRI azon törekvését, hogy a nemzeti és állami kormányzat szándékával összhangban fejleszteni igyekeznek a metróhálózat megközelíthetőségét. Az, hogy ezt a sikeres mobilitási programot Haidarábád városára is kiterjesztették, elősegíti a metróhálózat könnyebb elérését célzó, integrált megoldások bevezetését. Ez egybevág a Toyota azon törekvésével, hogy a közlekedés-biztonságot fejlesztve és a helyi közösség hasznos tagjává válva minden képviseletünk a legkiválóbb helyi vállalkozásként üzemeljen.”

„Számos indiai nagyvárosban alapvető probléma, hogy sokan nem tudnak élni a közösségi közlekedési rendszerek szolgáltatásaival.” – teszi mondta Dr. O.P. Agarwal, a WRI India vezérigazgatója.  „A metróhálózat jóval hatékonyabb megoldást jelenthet ebből a szempontból, amennyiben biztosítani tudjuk az állomások megközelíthetőségét, és ezzel a társadalom szélesebb rétege számára tesszük elérhetővé a szolgáltatást. Ha megoldjuk, hogy az utasok biztonságosan, hatékonyan és zökkenőmentesen eljussanak otthonuktól a metróállomásokig, illetve azoktól úti céljukig, azzal a nagykapacitású közösségi közlekedési rendszer kihasználtsága is javítható.”

A Toyota Mobilitási Alapítvány

A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014 augusztusában alapította azzal a céllal, hogy egy valóban mobil társadalmat hozzon létre. Az Alapítvány célja az újszerű, működőképes mobilitási rendszerek támogatása, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolása a mobilitás terén. Az Alapítvány a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmére támaszkodik, és világszerte együttműködik egyetemekkel, kormányzati és nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és más szervezetekkel a mobilitással kapcsolatos problémák megoldásán. E programok célja a városi közlekedés problémáinak megoldása, a személyes mobilitás lehetőségeinek kiterjesztése és megoldások kidolgozása az új generációs mobilitás megvalósításához.

A Világ Erőforrásai Intézet

A világ több mint ötven országában működő Világ Erőforrásai Intézet (WRI) globális kutatási szervezet központja Washington DC-ben (USA) található. A több mint 450 szakértővel és munkatárssal dolgozó WRI globális kutatásai, valamint a Brazíliában, Kínában, Indiában, Mexikóban, Törökországban és az Egyesült Államokban szerzett tereptapasztalatai együttesen milliók életminőségét javító változásokat indíthatnak be.

A WRI India a kormányzattal, a vállalkozásokkal, a civil társadalommal és egyéb civil szervezetekkel szorosan együttműködve igyekszik orvosolni India négy legsürgetőbb problémáját: a nagymértékű városiasodást, az energiaigényt, a klímaváltozást, valamint a természeti erőforrások gyors ütemű kimerülését.  

Top