Önvezető szimulátor fejlesztését támogatja a Toyota

A támogatás célja felgyorsítani a Car Learning to Act (CARLA) nevű nyílt forráskódú önvezető szimulátor fejlesztését.
A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártója, a Toyota talán legizgalmasabb, a jövő technológiával kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét vezető Toyota Kutatóintézet (TRI) egy a Computer Vision Centre (CVC) részére nyújtott 100 000 dolláros adománnyal folytatja a nyílt forráskódú platformok támogatását.

„A technológiai fejlődést és növekedést az együttműködés és közösségi támogatás teszi lehetővé.” – fogalmaz Vangelis Kokkevis, a TRI önvezetés-szimulációért felelős igazgatója. „Egy közös, nyílt forráskódú szimulációs platform fejlesztésének támogatása lehetővé teszi a TRI és akadémiai, illetve ipari partnerei számára a kódok, információk és adatok hatékonyabb áramlását.”

A CARLA a Githubon fut, míg fejlesztését a spanyolországi Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) mellett működő CVC irányítja. Ez a nonprofit, nyílt forráskódú szimulátor a városi önvezető rendszerek fejlesztésére, a kapcsolódó képzésekre és ellenőrzésre szolgál.  A rendszert úgy tervezték, hogy számtalan olyan közlekedési helyzetben garantálja az önvezető járművek stabilitását, amelyek nem mindig tesztelhetők a valóságban. Rugalmasságának és realizmusának köszönhetően a CARLA a környezeti viszonyok hatalmas választékát képes szimulálni, és úgy tervezték, hogy könnyen bővíthető vagy módosítható legyen a konkrét projekteknek megfelelően. A CARLA-t fejlesztő csapat szeretné a TRI adományát mérnökcsapatának és a szimulátor képességeinek kibővítésére fordítani.

„A CARLA arra szolgál, hogy a valós környezet szabta korlátokat túllépve támogassa az AI autóvezetők képzését és tesztelését, ezzel demokratikusabbá téve az önvezetéshez kapcsolódó kutatásokat. Ezt a CARLA-n dolgozó mérnökök, művészek és tudósok közös munkája teszi lehetővé. Nyilvánvalóan tovább kell dolgoznunk, hogy a CARLA teljesen beérhessen, és pont ez teszi oly értékessé számunkra TRI-től érkező támogatást.” – fogalmaz a CVC részéről a projektet felügyelő Dr. Antonio López.

A CARLA egy újabb jelentős kötelezettségvállalás a Toyota részéről a nyílt forráskódú platformok területén.  A TRI immár a második egymást követő évben támogatja jelentős összeggel az Open Source Robotics (OSRF) munkáját , aminek révén a globális robotikai közösség hozzáférést élvez nyílt forráskódú robotikai szoftverekhez és fejlesztési eszközökhöz. Emellett a TRI a Drake egyik legfőbb támogatója is – ez az MIT Számítógép-Tudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (CSAIL) által létrehozott, nyílt forráskódú C++  eszközkészlet a robotok és építés irányítási rendszerek dinamikájának elemzéséhez.

A Toyota Kutatóintézet

A Toyota Kutatóintézet egy száz százalékban a Toyota America tulajdonában álló leányvállalat, melynek vezetője Dr. Gill Pratt. A 2015-ben alapított vállalat célja, hogy erősítse a Toyota kutatási szervezetét, és ennek keretében kezdetben négy témán dolgozik:
1) az autók biztonságának javítása,
2) növelni azon személyek hozzáférését az autókhoz, akik különben nem tudnak vezetni,
3) alkalmazni a Toyota kültéri mobilitási eszközök létrehozását szolgáló szakértelmét a beltéri mobilitási termékek létrehozása érdekében és
4) a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technikái révén felgyorsítani a tudományos kutatás folyamatát.
A TRI székhelye az USA-ban található, és az intézet további irodákat működtet a kaliforniai Los Altosban, a massachusettsi Cambridge-ben és a michigani Ann Arborban.

Top