A jövőbe hajózik a Toyota és a Lexus az Energy Observerrel

A tavalyi sikeres franciaországi teszt-expedíciót követően világkörüli útra indul a hidrogén üzemanyagcellás elektromos meghajtás vezető fejlesztője, a Toyota által támogatott Energy Observer, a világ első hidrogénüzemű hajója amely menet közben, napelemek segítségével a tengervízből állítja elő a haladásához szükséges hidrogént, melléktermékként nem mást, mint tiszta vizet produkálva. A Föld körüli útra vállalkozó Energy Observer a megújuló energia alkalmazásának mintapéldája, amely megvalósítja az abszolút zöld energia körforgást.

A 2017-ben (Franciaország) Saint-Maloban a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, a hidrogén alapú társadalom által leginkább elkötelezett Toyota és a Lexus támogatásával vízre bocsátott Energy Observer nem csupán egy hajó, hanem egy pozitív és inspiráló információkat hordozó hírnök. Emellett azt is demonstrálja, hogyan lehet károkozás nélkül energiát kinyerni a természetből. Az Energy Observer olyan technológiák alkalmazását mutatja be, amelyek révén hatékonyabban és nagyobb léptékben működhetnek majd a jövő energiahálózatai. Ez a megújuló energiaforrások és energiatárolás azon modellje, amit az Energy Observer csapata népszerűsít majd világkörüli útja során.

Az Energy Observer az első autonóm, hidrogénüzemű hajó, ami egyáltalán nem bocsát ki üvegház-gázokat, vagy koromrészecskéket. A jövő elektromos meghajtású hajója többféle megújuló energiát hasznosítva működik a tengervízből szénmentes hidrogént előállító rendszer segítségével.  Ez az utazás kihívás mind az emberek, mind a technológia számára. A hatéves Odüsszeia során extrém körülmények között tesztelik a fedélzeti technológiák működését. A vállalkozás célja körbehajózni a Földet az első, külső energiától független vízi járművel. Emellett Victorien Erussard és Jérôme Delafosse legénysége keresi az ökológiai és energetikai átállást szolgáló megoldásokat is.

A Toyota és a Lexus és a hidrogén

Az Energy Observer projekt középpontjában a hidrogén áll, és ez a fő oka annak, hogy a Toyota és prémium márkája, a Lexus is részt vesz a projektben. Ez a rendszer a hajó vízkiszorításának felét kitevő súlymegtakarítást tesz lehetővé a kizárólag akkumulátoros energiatárolást alkalmazó konstrukcióhoz képest.  Az energiatárolásra használt hidrogén a megszakítás nélküli energiaellátás kulcsa mind a tengeren, mind a szárazföldön: a hidrogén segítségével hasznosítható a fölös energia, így kibővíthető a mobil és a helyhez kötött rendszerek önálló működése. A hidrogént, mint a jövő abszolút zöld energiahordozóját népszerűsítő, számos vezető globális vállalat által alkotott Hidrogén Tanács alapító tagjaként Toyota és a Lexus az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia vezető fejlesztője. A Lexus már több hirdogén üzemanyagcellás tanulmányautót is bemutatott, a Toyota pedig nem csupán a világ legnagyobb darabszámban értéksített hidrogén üzemanyagcellás autóját, a Mirait gyártja, de kínálatában szerepelnek a technológiával meghajtott targonca, busz és teherautó is.

Tokió 2020: közös cél a két hidrogén hírnök számára

A 2017-ben a francia vizeken hajózó, immár a Földközi-tengeren járó, és 2019-ben Észak-Európába készülő Energy Observer a tervek szerint a 2020-as Olimpiai Játékokra ér Tokióba.

„Igazán lelkesítő a számunkra, hogy a Toyota is velünk tart ezen a küldetésen. Osztozunk a hidrogénnel kapcsolatos jövőképükben, ami szerint ez az elem az energetikai átállás kulcsa, és mi is ezt a jövőképet szeretnénk elvinni Tokióba a 2020-as Olimpiai Játékokra.” – fogalmaz Victorien Erussard, az Energy Observer kapitánya és ötletgazdája.

„Az Energy Observer izgalmas kezdeményezés, a Toyota pedig nagyon örül, hogy egy ilyen elkötelezett és szenvedélyes csapattal dolgozhat együtt. Ez a projekt ismét demonstrálja, milyen sokféleképpen alkalmazható a hidrogén a gyakorlatban a Hidrogénalapú Társadalom felé vezető átállás során” – teszi hozzá Matt Harrison, a Toyota európai értékesítésért és marketingért felelős alelnöke.

A Toyota immár húsz éve a hidrogén-technológia egyik úttörője. A vállalat széles körben és szélsőséges viszonyok között teszteli a hidrogén alkalmazását, hogy az garantáltan hasznosítható legyen a gyakorlatban is alternatív üzemanyagként. A hidrogén lehetővé teszi a gyors utántöltést, a jelentős hatótáv elérését és a kibocsátás-mentes autózást – így alkalmas a személyautókban, buszokban, teherautókban, és akár targoncákban történő felhasználásra. Az expedíció során az Energy Observer csapata Franciaország elsőszámú energia nagyköveteként – ami az ENSZ 17 fenntartható növekedési célját hirdeti – világszerte mindenhol dokumentálja a megismert konkrét és megbízható megoldásokat.  Találkozásaikat és felfedezéseiket egy nyolcrészes TV-sorozatban láthatjuk majd, amit jövő ősszel a Planète+ csatornán sugároznak, illetve egy közösségi oldalakon futó websorozatban is követhetjük.

Top