Japán már megkapta a jövő Corolláját

A hosszú évek óta a világ legnépszerűbb autójának bizonyuló Toyota Corolla Japánban bemutatkozó egészen különleges és jövőbemutató, környezetbarát hibrid elektromos változatban is kapható, Corolla Sport elnevezésű változata első generációs összekapcsolt jármű, amit az újfajta mobilitást megtestesítő világ számára terveztek: egy új Corolla egy új generáció számára. Az új modell egy új generációs autó, amelybe kapcsolt szolgáltatásokat építettek az élvezetes vezetés érdekében. A fedélzeti vezetési útmutatás és járműdiagnózist távoli üzemmódban is lehetővé tevő adatkommunikációs modul (DCM) és a vadonatúj, a kerékpárosokat és gyalogosokat éjszaka is érzékelő Toyota Safety Sense szériafelszerelés minden Corolla Sport modellben. Az sportos megjelenésű és kifinomult belső terű autó a legújabb kapcsolt szolgáltatásokat kínálja, közöttük az e-Care Service szolgáltatással és a LINE My Car felhasználói fiókkal. Az autó a továbbfejlesztett TNGA rendszernek köszönhetően minőségi, kényelmes és élvezetesen vezethető. Ez várhat az európai változatra is?

A világ tíz legnépszerűbb autójából hármat, a világ legnépszerűbb autójaként és a legnagyobb darabszámban gazdára találó alsó-közép kategóriás modellként ismert Corollát, a legnépszerűbb SUV-ként ismert RAV4-et és a legnagyobb darabszámban értékesített felső-közép kategóriás autóként jegyzett Camryt is kínáló Toyota bemutatta a vadonatúj Corolla Sport modellt Japánban. Ezt a változatot augusztustól egy intelligens manuális váltóval (Intelligent Manual Transmission/iMT) szerelt Corolla követi. Az új Corolla Sport nemcsak egy új közlekedési eszköz, hanem új viszonyt teremt az emberek és az autók között. Az új mobil társadalom hajnalának beköszöntével az autóipar is jelentősen változik. Az új Corolla Sport első generációs összekapcsolt járműként mutatkozik be, amely összekapcsolja az embereket, a közösségeket és az autókat, miközben biztonság, komfort és kényelem terén testre szabott szolgáltatásokat kínál.

Nevéhez hűen a Corolla Sport formaterve is sportos. Globális sportkocsi, amit öt kontinensen egymillió kilométeren teszteltek, így a világon bárki, bármilyen környezetben élvezheti a vezetését.

Az első generációs Corolla feladata az volt, hogy megnyissa a motorizált társadalom útját Japánban. A Corolla 1966-ban mutatkozott be a „mobilizáljuk Japánt!” – koncepcióval, idén pedig 52. évfordulóját ünnepli. Világszerte kedvelik, hosszú ideje jól fogy, az évek során 150 országban több mint 46 millió példányt értékesítettek belőle. Yoshiki Konishi, a fejlesztést vezető főmérnök így vélekedik: „A Corolla megváltozott az idők során. A Corolla Sportban folytatódik az alapautó ’élvezet vezetni’ öröksége, miközben olyan kapcsolt szolgáltatások kerültek bele, amelyek a közlekedés jövőjének irányába vezetnek. Azt szeretném, ha az emberek a múlt és a jövő szövedékét is megtapasztalnák, miközben a Corollát vezetik.”

Úttörő, első generációs összekapcsolt autóként a Corolla Sport egészen újfajta viszonyt alakít ki az emberek és az autók között, egy új generáció új járműveként. A japán Toyota márkakereskedésekben a vásárlók olyan, sportélményekben is gazdag rendezvényeken vehetnek részt, amelyek a Corolla Sport névhez kapcsolódnak.

KAPCSOLT SZOLGÁLTATÁSOK

Az új Corolla Sport szériafelszerelésként kapja a DCM-et, a T-Connect szolgáltatás pedig minden járműben használható. Ügyfélbiztonsági szolgáltatások is rendelhetők, ilyen például a HELPNET és az e-Care. Ezen felül a napi élet kényelmét fokozó szolgáltatások, mint például a Toyota’s Operator Service is igényelhető. A LINE My Car felhasználói fiók aktiválásával a Corolla Sporttal vagy okostelefon applikációval úticélokat lehet megadni, a rövidesen bemutatandó MyTOYOTA Drive Diagnosis segítségével pedig a biztonságos és gazdaságos autózást lehet figyelemmel kísérni okostelefonon.

 

Főbb kapcsolt szolgáltatások

  Szolgáltatás Leírás
Biztonság e-Care Driving Guidance Ha a járműben kigyullad egy figyelmeztető lámpa, a rendszer továbbítja ezt az információt, és vezetőt felhívja a telefonközpont vagy a kereskedő, hogy tanácsot adjon.
e-Care Health Check Report A vezető okostelefonjával tudja ellenőrizni az olajszintet, illetve az okos kulcs akkumulátorának töltöttségét és állapotát, vagy ha kigyulladnak a figyelmeztető lámpák. A jármű adatai alapján a vezetők karbantartási tanácsokat is kapnak a kereskedőtől.
Kapcsolt karbantartási csomag A rendszeres átvizsgálásokon felül az autó adatai (futásteljesítmény) alapján megfelelő időben figyelmeztet a karbantartás szükségességére.
MyTOYOTA for T-Connect Menet-diagnózis A haladási adatokból észlelt tendenciák alapján a rendszer diagnosztizálja a biztonságos és gazdaságos autózást befolyásoló karakterisztikákat. Ezek kiértékelését és a hozzá fűzött tanácsokat elküldi a vezető okostelefonjára.
My Car Security (Távoli vissza-igazolás) Okostelefonja segítségével a vezető ellenőrizni tudja, hogy bezárta-e autója ajtajait és csomagtartóját, illetve működik-e éppen a vészvillogó vagy a riasztó, stb.
HELPNET® (A légzsákokkal összekapcsolva) Baleset vagy hirtelen egészségügyi probléma esetén erre kiképzett operátorok összekapcsolják a vezetőt a rendőrséggel vagy a tűzoltósággal. Amennyiben a légzsákok kinyíltak, a HELPNET® automatikusan kapcsol egy operátort. A D-Call Net® az autó adatai alapján eldönti, hogy a súlyosság szintje alapján szükséges-e mentőhelikoptert hívni.
Komfort /
kényelem
Operátor szolgáltatás Erre kiképzett operátorok különböző kéréseket teljesítenek, mint például a menetcél megadása a navigációs rendszerben.
Ügynök (Beszédfelismerő szolgáltatás) A beszédfelismerő rendszerrel vezérelhető az úticél megadása, a hírek vagy az időjárási adatok lekérdezése.
LINE My Car Account A vezető navigációs célpontokat tud megadni a LINE applikáció chat funkciója segítségével, miközben útja során hasznos információkat kap például az üzemanyagszintről és az időjárásról.

 

STÍLUSOS ÉS SPORTOS KÜLSŐ MEGJELENÉS, KIFINOMULT, CSÚCSMINŐSÉGŰ UTASTÉR

Külső / Karosszériaszínek

  • A TNGA platform segítségével izmos és széles az autó sziluettje, miközben tömegközéppontja alacsony. A széles nyomtáv és a széles gumik erőteljes megjelenést kölcsönöznek a járműnek.
  • Az új szimbolikus embléma az autó elején (csak a japán Corollán) a Corolla névre utaló „C” betűt és három füzért használ motívumként.
  • A széles, aerodinamikus orr-részen alacsony a motorháztető, a hegyes vonalú fényszórótestek pedig a hűtőrács alsó részének folytatásaként lettek kiképezve. Az oldal- és a hátulnézet formavilága is dinamikát sugároz.
  • A vásárló nyolc szín közül választva szabhatja saját ízléséhez az autóját.

 

Belső

  • A TNGA platform révén alacsonyabb a műszerfal, és nyitottabb az belső tér. A tágas utasteret összehangolt ezüstszínű kiegészítők és fekete betétek díszítik.
  • Futurisztikus kijelzők és középen elhelyezett 7 colos TFT multi-információs képernyő.
  • A belső kialakítást az újonnan fejlesztett sportos kagylóülések egészítik ki, amelyeket a jobb oldaltartás érdekében erősített oldalsó párnázással láttak el.

 

MINŐSÉGI AUTÓZÁS, PRÉMIUM MENETKOMFORT ÉS PÁRATLAN CSENDESSÉG

1,8 literes Hybrid Engine (2ZR-FXE):

A hibrid rendszer kiváló egyensúlyt teremt az alacsony fogyasztás (2,9 l/100 km a JC08 tesztciklus szerint) és az élvezetes vezethetőség között.

Főbb hibrid rendszer adatok

Motor Modell 2ZR-FXE
Hengerűr-tartalom (liter) 1.797
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 72 [98]/5,200
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]/ford.) 142 [14.5]/3,600
Elektro-motor Max. teljesítmény (kW[LE]) 53 [72]
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]) 163 [16.6]
Teljes rendszer (kW[LE]) 90 [122]
Akkumulátor Nikkel-metál-hidrid

1.2 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotor (8NR-FTS)

A közvetlen befecskendezéses turbómotor erőteljes gyorsító képességet biztosít, és már alacsony sebességtől, a teljes fordulatszám-tartományban maximális nyomatékot ad le.

A turbómotor fontosabb adatai

Motor Modell 8NR-FTS
Hengerűrtar-talom (liter) 1.196
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 85 [116]/5,200-5,600
Max. nyomaték (Nm[kgf・m]/ford.) 185 [18.9]/1,500-4,000

 

Karosszéria

A karosszérianyílásokat körkörös keretszerkezet fogja körül. A rendkívül merev felépítmény kimagasló vezetési élményt és menetstabilitást biztosít.

Futómű

  • A futóműben elöl McPherson rugós tagos, hátul pedig kettős lengőkaros felfüggesztést alkalmaztak. Az újonnan fejlesztett lengéscsillapítókat 600 alkalommal tesztelték, ezek során különböző olajakat és komponenseket próbáltak ki, hogy még komfortosabbá tegyék a haladást, és még érzékenyebbé a kormányzást.
  • A Corolla Sport az első Toyota márkájú, orrmotoros, elsőkerék-meghajtású jármű, amelybe lineáris szolenoidos AVS-t építettek. A lineáris szolenoidos AVS azonnal, az útfelülettől és a menetkörülményektől függően szabályozza a csillapítóerőt, így a bent ülők bármilyen útfelületen kényelmesen és luxuskörülmények között utazhatnak.
  • A C kategóriás ferdehátúak között kiemelkedően jó az autó vezethetősége, amit mindössze 5,1 méter sugarú fordulókör egészít ki

Sebességváltó

A benzines turbó és a CVT változat a még élvezetesebb autózás érdekében10 fokozatú szekvenciális sportváltót kapott.

Üzemmódválasztó

Az üzemmódválasztó segítségével a vezető a menetkörülményeket és saját preferenciáit figyelembe véve többféle beállítás közül választhat.

TOVÁBBFEJLESZTETT, ÉLVONALBELI PREVENTÍV BIZTONSÁGTECHNOLÓGIA

Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomag

A második generációs Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomag szériafelszerelés minden Corolla Sport modellben, és a következőket tartalmazza: ütközést megelőző biztonsági rendszer, amely éjjel-nappal érzékeli a gyalogosokat, és nappal érzékeli a kerékpárosokat, elősegítve a balesetek megelőzését és a károk csökkentését. A dinamikus radarvezérlésű sebességtartó automatika a teljes sebességtartományban segíti az elöl haladó autó követését; a sávkövető asszisztens (LTA) segít a sáv közepén tartani az autó a radarvezérlésű sebességtartó automatika használata közben; az automatikus távfény-vezérlés (AHB) önműködően vált az országúti és a tompított fény között; a jelzőtábla-felismerés (RSA) kamerája által érzékelt közúti jelzések a jármű belső képernyőjén is megjelennek, így a vezető figyelmét nem kerülik el a jelzőtáblák, és biztonságosabb lesz az autózás.

Parkolást segítő fék (álló tárgyak, hátulról közelítő járművek)

Az intelligens távolságérzékelő radar és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő érzékeli a beláthatatlan területekről közeledő autókat, és automatikus fékezéssel segít megelőzni az esetleges ütközéseket a parkolóhelyeken.

Top